Ο Γουόρεν Μπάφετ γιόρτασε τα 91α γενέθλιά του- Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του
- 01/09/2021, 10:03
- SHARE
Η Berkshire Hathaway, η Νο. 1 επενδυτική εταιρεία στον κόσμο αλλάζει στόχους. Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της επενδύοντας σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας. Λίγο πριν γιορτάσει τα 91α γενέθλιά του, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας, Γουόρεν Μπάφετ, έλαβε κάποιες σημαντικές αποφάσεις.
Ο μετρ των επενδύσεων θέλει μόλις αποσυρθεί από το τιμόνι της να είναι απόλυτα σίγουρος για το μέλλον της αυτοκρατορίας του. Επιθυμία του είναι σύμφωνα με το CNBC, η Berkshire να μπορεί να ανταπεξέλθει πλήρως στην κοινωνία του αύριο, η οικονομία της οποίας θα στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις νέες τεχνολογίες.
«Επενδυτική στροφή»
Για αυτό και το τελευταίο διάστημα, οι επενδύσεις της Berkshire σε τεχνολογικές εταιρείες αυξήθηκαν στο 45% του χαρτοφυλακίου της χάρη κυρίως στο τεράστιο μερίδιό που απέκτησε από την Apple. Η επένδυση αυτή απέφερε στην εταιρεία τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια και έγινε έτσι το μεγαλύτερο μετοχικό της κεφάλαιο μέχρι στιγμής. Πριν από δέκα χρόνια, αν εξαιρέσουμε την IBM, η Berkshire δεν επένδυε σε μετοχές τεχνολογίας. Λέγεται μάλιστα, πως οι επενδυτικοί υπολοχαγοί του Μπάφετ, Τοντ Κομπς και Τεντ Βέσλερ, ήταν εκείνοι που «έβαλαν το χεράκι» τους για να σπάσουν την επενδυτική παράδοση της εταιρείας και να πείσουν τον Μπάφετ να στραφεί προς νέες κατευθύνσεις.
Τα παιδικά χρόνια και οι σπουδές
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της, Γουόρεν Μπάφετ, έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, πως τον αποκαλούν «Ο Μάντης της Ομάχα». Ο Γουόρεν Έντουαρντ Μπάφετ γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1930 στην πόλη Ομάχα της Νεμπράσκα. Είναι το δεύτερο από τα τρία παιδιά των Χάουαρντ και Λέιλα Μπάφετ.
Ο πατέρας του ήταν χρηματιστής και ο Μπάφετ από μικρός ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του. Όταν ήταν μόλις 11 ετών, αγόρασε τις πρώτες του μετοχές. 3 μετοχές της πετρελαϊκής Cities Service έναντι 38 δολαρίων εκάστη. Λίγο αργότερα αποφασίζει να τις πουλήσει για 40 δολάρια. Είχε καταφέρει να βγάλει τα πρώτα του δολάρια.
Ήταν χαρούμενος μέχρι που λίγες μέρες αργότερα η τιμή της μετοχής εκτινάσσεται στα 200 δολάρια. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε για τις επενδύσεις παραδέχεται αργότερα: «Να μην κάνετε βιαστικές κινήσεις. Να έχετε υπομονή». Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο φιλοσοφία του είναι να αγοράζει και όχι να πουλάει τόσο συχνά μετοχές.
Σπούδασε οικονομικά στα πανεπιστήμια της Νεμπράσκα και Κολούμπια και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στα Οικονομικά στη Σχολή Επιχειρήσεων του Κολούμπια. Εκεί είχε καθηγητή τον Μπέντζαμιν Γκράχαμ, που όπως έχει πει ήταν από τους ανθρώπους που του δίδαξαν πολλά. Το 1956 επέστρεψε στην Ομάχα. Μέσα σε τρία χρόνια είχε αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Berkshire και στα 32 του, το 1962, ο Μπάφετ γίνεται εκατομμυριούχος.
Οι υφαντουργικές δραστηριότητες της εταιρείας έκλεισαν οριστικά 20 χρόνια αργότερα, το 1985. Από τη δεκαετία του ‘60 έως τη δεκαετία του ‘90 η μετοχή της Berkshire Hathaway παρουσίαζε αύξηση κατά 28% ετησίως, όταν οι μέσες τιμές των μετοχών που διαπραγματεύονταν δημοσίως αυξάνονταν κατά περίπου 11%.
Ο λιτός τρόπος ζωής
Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος όμως, παρά το γεγονός ότι κάθε χρόνο κερδίζει ποσά που «ζαλίζουν» δεν μένει σε τεράστιο σπίτι, δεν οδηγεί ακριβά αυτοκίνητα και συνηθίζει να γευματίζει στα McDonald’s. Υπενθυμίζεται πως 40 χρόνια τώρα δεν έχει δει ούτε μία αύξηση στο μισθό του. Από το 1980 αρκείται σε μισθό μόλις 100.000 δολαρίων ετησίως.
Δεν σκέφτεται να αφήσει τα χρήματα την αμύθητη περιουσία στα παιδιά του. Ο ζωντανός θρύλος των επενδύσεων θέλει να δωρίσει την περιουσία του σε κοινωφελείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα παρά στα χαρτοφυλάκια των παιδιών του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα παιδιά του Μπάφετ τα οποία τώρα κοντεύουν τα 60, δεν έχουν λάβει τίποτα τόσα χρόνια από τον πατέρα τους. Αντιθέτως, καθένα από τα παιδιά του διαχειρίζεται ένα ίδρυμα 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρηματοδοτείται από τον επιχειρηματία.
Η επιθυμία του
Ο Γουόρεν Μπάφετ στο παρελθόν έχει δηλώσει, πως επιθυμία του είναι μέχρι το τέλος της ζωής του να έχει δωρίσει το 99% της αμύθητης περιουσίας του. Μέχρι στιγμής, έχει καταφέρει να δώσει 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας του, Berkshire Hathaway, σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα αυξάνοντας το μέχρι τώρα συνολικό ποσό της δωρεάς σε 41 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έχει σχεδόν φτάσει στα μισά του στόχου του. Χρειάζεται όμως, να δώσει ακόμη 100 δισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να ολοκληρώσει με επιτυχία τον στόχο αυτό.