Ο Γουόρεν Μπάφετ μιλά για τη μεγαλύτερη… αδυναμία του
- 11/05/2014, 17:17
- SHARE
Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway δεν θέλει να είναι άλλος ένας ακτιβιστής-επενδυτής - ή να απολύει εργαζομένους.
της Τζεν Βίτσνερ
Κατά την απόκτηση των δεκάδων εταιρειών που συναπαρτίζουν σήμερα την αξίας 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων Berkshire Hathaway, ο Γουόρεν Μπάφετ ποτέ δεν «λέρωσε» τα χέρια του με περικοπές δαπανών, απολύσεις, και αλλαγές στη διαχείριση που συχνά ακολουθούν τις εξαγορές επιχειρήσεων.
Αν και το στυλ του Μπάφετ να επιτρέπει ακόμα και χαμηλές επιχειρηματικές επιδόσεις είναι μέρος αυτού που τον κάνει τόσο μοναδικό, είναι επίσης η μεγαλύτερη αποτυχία του, παραδέχθηκε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Berkshire κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας πριν δύο εβδομάδες στην Ομάχα.
Ερωτηθείς από έναν μέτοχο να επισημάνει τις αδυναμίες του, ο Μπάφετ δήλωσε ότι ως μάνατζερ, μπορεί να επιδεικνύει «προχειρότητα». «Ένα ξεκάθαρα αδύνατο σημείο μου είναι ότι είμαι αργός να κάνω αλλαγές στο προσωπικό», δήλωσε το Σάββατο. «Θα υπάρξουν στιγμές που θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι λόγω της έλλειψης εποπτείας των θυγατρικών μας, μπορεί να χάσουμε κάτι».
Χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες, θυμήθηκε ένα παράδειγμα. «Είχαμε κάποιον μάνατζερ, μας άρεσε πολύ, δεν δημιουργούσε πρόβλημα στην επιχείρησή μας, πόσος καιρός πέρασε πριν δοκιμάσουμε κάποιον άλλο;» (Ούτε ο ίδιος ούτε ο αντιπρόεδρος της Berkshire Τσάρλι Μούνγκερ, που καθόταν δίπλα στον Μπαφετ στη σκηνή, μπορούσε να θυμηθεί.) «Μερικές φορές κρατάμε πολύ καιρό κάποιον μάνατζερ», δήλωσε ο Μπαφετ.
Τα σχόλια του Γουόρεν Μπάφετ ήρθαν εν μέσω γκρίνιας από ορισμένους επενδυτές που συγκεντρώθηκαν στην Ομάχα ότι ο Μπάφετ είναι πολύ αποστασιοποιημένος και ίσως θα πρέπει να πάρει το παράδειγμα ακτιβιστών-μετόχων όπως ο Μπιλ Άκμαν της Pershing Square Capital, ή εταιρείων όπως η 3G Capital. Πράγματι, αρκετές ερωτήσεις από τους μετόχους και αναλυτές κατά τη συνεδρίαση του Σαββάτου επικεντρώθηκαν στο αν η Berkshire, η οποία συνεργάστηκε με τη 3G το 2013 για να αγοράσει τη Heinz (όπου η διοίκηση στη συνέχεια αντικαταστάθηκε γρήγορα), θα υιοθετήσει την «ενεργή» προσέγγιση της 3G για τις μελλοντικές εξαγορές.
Παρότι ο Μπάφετ εξήρε τη 3G ως εταίρο -«Είναι έξυπνοι, όπου και αν επικεντρώθηκαν. Είναι πολύ εργατικοί και αποφασισμένοι», είπε- σημείωσε επίσης ότι «ποτέ δεν είναι ικανοποιημένοι», και υπερασπίστηκε ήπια τον τρόπο που λειτουργεί η Berkshire. Αφενός, στον Μπάφετ δεν αρέσει να λέει στις θυγατρικές του ότι πρέπει να απαλλαγούν από υπαλλήλους ή να περιορίσουν τις δράσεις τους με άλλους τρόπους. «Δεν είμαστε πολύ αυστηροί», δήλωσε ο Μπάφετ. Όπως το έθεσε ο Μούνγκερ, «Κατά τα πρότυπα του υπόλοιπου κόσμου, δείχνουμε υπερβολική εμπιστοσύνη».
Όταν αφήνεις τις εταιρείες να διοικηθούν μόνες τους, μερικές φορές τα πράγματα πάνε στραβά, παραδέχτηκε ο Μπάφετ. Αλλά διαφώνησε με τους επικριτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι οι αποδόσεις της Berkshire θα ήταν υψηλότερες αν ο Μπάφετ διοικούσε με μεγαλύτερη αυστηρότητα. «Αυτό που δεν θα είναι σε θέση να μετρήσουν είναι πόσα θετικά πετύχαμε με τόσους πολλούς ανθρώπους επειδή τους δώσαμε αυτή την ελευθερία», είπε, σημειώνοντας ότι στη Berkshire δεν υπάρχουν εσωτερικοί σύμβουλοι ή τμήμα ανθρωπίνων πόρων.
Όσον αφορά το σήμα κατατεθέν του Άκμαν περί ακτιβισμού, ο Μπάφετ φάνηκε σχεδόν προσβεβλημένος με οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ της Berkshire και της εταιρείας του Άκμαν. Πρώτον, σε αντίθεση με τον Άκμαν, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πρωτοσέλιδο για την ανοιχτή πώληση στην Herbalife και την επιθετική προσφορά για την Allergan, ο Μπάφετ δεν κάνει ανοιχτές πωλήσεις μετοχών ούτε συναλλάσσεται με παράγωγα. Επίσης αμφιβάλει ότι η πρόσφατη επιτυχία των ακτιβιστών είναι βιώσιμη, λέγοντας ότι συνήθως προσπαθούν να προκαλέσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην τιμή της μετοχής, και όχι μόνιμες αλλαγές για τη βελτίωση μιας επιχείρησης. Ο Μούνγκερ, από την πλευρά του, αμφισβήτησε τον ακτιβισμό των επενδυτών σε γενικές γραμμές, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι καλός για την Αμερική».
Διαβάστε ακόμη:
Γιατί ο Γουόρεν Μπάφετ δεν «ξόφλησε» ακόμα