Ο Γουόρεν Μπάφετ μόλις έδωσε 5 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς

Ο Γουόρεν Μπάφετ μόλις έδωσε 5 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς
epa04696379 Nebraska Furniture Mart and Berkshire Hathaway, CEO Warren Buffett answers questions for a crowd inside his new North Texas store for a cancer benefit in The Colony, Texas, USA, 08 April 2015. There are currently only three Nebraska Furniture Mart stores in United States with the new store in Texas will be the fourth. EPA/LARRY W. SMITH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θα μπορούσε να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αν το ήθελε.

Ο Γουόρεν Μπάφετ είναι ένθερμος υποστηρικτής πολλών πραγμάτων: του McMuffin, της Diet Coke και της φιλανθρωπίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway δώρισε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τις μετοχές της εταιρείας (συνολικά κατέχει περίπου 13,7 εκατομμύρια μετοχές κατηγορίας B’) σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα στην ετήσια δωρεά του την Τετάρτη. Ενώ ο αριθμός των μετοχών που δίνει ο Μπάφετ μειώνεται κατά 5% κάθε χρόνο, είναι η μεγαλύτερη σε αξία δωρεά του μέχρι σήμερα χάρη στην άνοδο των τιμών των μετοχών της εταιρείας.

«Τίποτα το εξαιρετικό δεν συνέβη στην Berkshire: απλές και γενικά σωστές αποφάσεις, ο αμερικανικός ούριος άνεμος και τα σωρευτικά αποτελέσματα παρήγαγαν τον σημερινό μου πλούτο», εξήγησε ο Μπάφετ σε δελτίο Τύπου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αυτό το σημείο, συνέχισε ο επενδυτής, έχει δώσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές με βάση την αξία που είχαν όταν ελήφθησαν (ή 132 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής). Το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του Μπάφετ, ύψους 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι δεσμευμένο σε μετοχές∙ οι υπόλοιπες μετοχές του αξίζουν περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Όπως επισημαίνει το Business Insider, αν ο Μπάφετ είχε κρατήσει όλες τις μετοχές που έχει δώσει, η περιουσία του θα ξεπερνούσε τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα τον καθιστούσε τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, πάνω από τον Έλον Μασκ, αντί της σημερινής του θέσης ως ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Έχοντας δώσει το 54% των μετοχών της Berkshire Hathaway, ο «Μάντης της Όμαχα» βρίσκεται σε καλό δρόμο για να απαλλαγεί από το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του. «Η διαθήκη μου προβλέπει ότι περισσότερο από το 99% της περιουσίας μου προορίζεται για φιλανθρωπική χρήση», έγραψε στο δελτίο Τύπου. Το 2006, ο Μπάφετ δεσμεύτηκε να χαρίσει το 85% των μετοχών του στην εταιρεία για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ορίζοντας να καταλήξει το μεγαλύτερο μέρος τους στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Τέσσερα χρόνια αργότερα, δεσμεύτηκε να αναδιανείμει το 99% του πλούτου του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια της ζωής του ή αμέσως μετά τον θάνατό του, όταν υπέγραψε το Giving Pledge μαζί με τον φίλο και συνάδελφό του δισεκατομμυριούχο Μπιλ Γκέιτς, καλώντας τους δισεκατομμυριούχους συναδέλφους του να δώσουν ένα μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το Ίδρυμα Γκέιτς εξακολουθεί να είναι ο κύριος δικαιούχος των δωρεών του Μπάφετ, μαζί με το Ίδρυμα Susan Thompson Buffett, το Ίδρυμα Sherwood, το Ίδρυμα Howard G. Buffett και το Ίδρυμα NoVo, οι συλλογικοί στόχοι των οποίων κυμαίνονται από πρωτοβουλίες κοινωνικής δικαιοσύνης στη Νεμπράσκα έως την ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών.

Ο Μπάφετ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία του να χαρίσει τα δισεκατομμύρια του, λέγοντας στην Κάρολ Λούμις του Fortune το 2006 ότι ποτέ δεν σχεδίαζε να αφήσει ολόκληρη την περιουσία του στα παιδιά του. «Ένας πολύ πλούσιος άνθρωπος πρέπει να αφήνει στα παιδιά του αρκετά για να κάνουν οτιδήποτε, αλλά όχι αρκετά για να μην κάνουν τίποτα», είπε.

Έχει συχνά εκφράσει τη λύπη του για το γενεαλογικό χάσμα πλούτου ως έναν από τους κύριους παράγοντες της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ. «Ο δυναστικός πλούτος, ο εχθρός της αξιοκρατίας, βρίσκεται σε άνοδο», δήλωσε το 2007. «Η ισότητα των ευκαιριών βρίσκεται σε πτώση. Χρειάζεται ένας προοδευτικός και ουσιαστικός φόρος περιουσίας για να αναχαιτιστεί η πορεία μιας δημοκρατίας προς την πλουτοκρατία».

Ο 92χρονος Μπάφετ φέρεται να θέλει τα δισεκατομμύριά του να δαπανηθούν εντός 10 ετών από τον θάνατό του, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal από πέρυσι. Ενώ τα περισσότερα θα πάνε στα πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα, δηλαδή στο Ίδρυμα Γκέιτς, υπάρχουν ακόμα μη δεσμευμένες μετοχές που παραμένουν στον αέρα. Ο ίδιος δεν έχει ακόμη αποκαλύψει τις λεπτομέρειες για το πώς θα μοιραστεί αυτός ο πλούτος μετά το θάνατό του∙ ειδικοί σε θέματα σχεδιασμού περιουσίας δήλωσαν στην Journal ότι η επιστολή δέσμευσής του ήταν λίγο ασαφής.

Οι υπάλληλοι του Ιδρύματος Γκέιτς υπολόγιζαν ότι θα έπαιρναν τόσο τις δεσμευμένες όσο και τις εναπομείνασες μη δεσμευμένες μετοχές, δήλωσε ένας υπάλληλος στην εφημερίδα. Μια υποτιθέμενη πρόταση ήταν η δημιουργία ενός παγκόσμιου παιδικού ταμιευτηρίου, είπαν, στο οποίο τα παιδιά θα έπαιρναν χιλιάδες δολάρια που «θα κάθονταν σε ένα ράφι».

Προς το παρόν, πάντως, ο Μπάφετ εξακολουθεί να παίρνει το McMuffin του κάθε μέρα και να προσπαθεί να δωρίσει τη συσσωρευμένη περιουσία του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: