Ο ιχθυέμπορας που «κολυμπάει στα βαθιά»
- 31/03/2014, 18:00
- SHARE
Ο Δημήτρης Φλεριανός μιλά για τα νέα προϊόντα και το e-shop που ετοιμάζεται.
Ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας έχει κυριολεκτικά πιαστεί στα «δίχτυα της κρίσης» και για όσες εταιρείες εξακολουθούν και δραστηριοποιούνται -εισηγμένες και μη- το ερώτημα περί βιωσιμότητάς τους παραμένει αναπάντητο.
Τα επιτόκια του τραπεζικού δανεισμού είναι ιδιαίτερα υψηλά και οι ανταγωνιστές από τις γειτονικές χώρες φαίνεται να επικρατούν. Στον αντίποδα, ωστόσο, βρίσκονται οι ιχθυέμποροι. Αρκετοί εξ’ αυτών διοικούν υγιείς επιχειρήσεις και καταγράφουν κέρδη στα ταμεία τους, όπως για παράδειγμα η Φλεριανός, μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στη λαχαναγορά του Ρέντη το 1972 από τον Βαγγέλη Φλεριανό.
Η σχέση με το χώρο προϋπήρχε αφού ο πατέρας του, Δημήτρης, ήταν για χρόνια πρόεδρος των εκφορτωτών στη λαχαναγορά και ήξερε καλά πώς δούλευε η αγορά. Εκείνη την εποχή ασχολούνταν αποκλειστικά με την τροφοδοσία πλοίων, εστιατορίων, ξενοδοχείων και λαϊκών αγορών με κατεψυγμένα ψαρικά και θαλασσινά τα οποία έφερναν Έλληνες αλιείς από τη Σενεγάλη και τη Μαυριτανία. Μετά από πολλούς συνεταιρισμούς ο Βαγγέλης βρέθηκε μόνος του στο τιμόνι της εταιρείας που σήμερα θεωρείται από τις πιο ισχυρές του κλάδου, καταγράφοντας τζίρους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Έχοντας στο πλευρό της το γιο του Βαγγέλη, Δημήτρη, η εταιρεία Φλεριανός «βουτάει» στα βαθιά και διαφοροποιείται στην κρίση τόσο μέσα από την στρατηγική που ακολουθεί όσο και από τα προϊόντα που εισάγει στην ελληνική αγορά. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης στο fortunegreece.com οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και την Αίγυπτο επέτρεψαν στην Φλεριανός να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς κυρίως στα ελληνικά νησιά, σε αντίθεση με το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες που χάθηκε μερίδιο αγοράς επειδή οι δουλειές είχαν κλείσει με εταιρείες του εξωτερικού.
«Η κρίση δίνει πάντα ευκαιρίες στο εμπόριο. Το βλέπαμε εδώ και 20 χρόνια ότι η “φούσκα” θα έσκαγε». Σύμφωνα με τον Δημήτρη η κρίση επηρέασε θετικά τις σωστές εταιρείες και ήταν μια αφορμή για ξεκαθάρισμα, ωστόσο τονίζει πως αυτή τη στιγμή οι μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες υφίστανται εσωτερική αιμορραγία.
Στην περίπτωση της Φλεριανός τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά με αναπτυξιακούς ρυθμούς. Το 2013 έκλεισε με αύξηση τζίρου 30% και με το άνοιγμα δεύτερου υποκαταστήματος. Στόχος παραμένει η αύξηση πελατολογίου αλλά και η ανάπτυξη νέων προϊόντων που θα συμβάλλουν σε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος γι’ αυτό και η Φλεριανός εισήγαγε στην ελληνική αγορά το θαλασσινό νερό Mediterranea που προέρχεται από τις ακτές Costa Brava.
«Είναι ένα προϊόν το οποίο έχει βγει στην Ισπανία εδώ και δυόμιση χρόνια και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Δεν περιέχει χλώριο και όζον και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και από επαγγελματίες ψαράδες. Ψεκάζοντας με το συγκεκριμένο οικολογικό προϊόν τα ψάρια αποκτούν μεγαλύτερο χρόνο συντήρησης».
Στην Ελλάδα το προϊόν δεν έχει κλείσει ούτε ένα χρόνο ζωής και το κοινό το έχει υποδεχτεί με ενθουσιασμό. Διατίθεται, σε Ελλάδα και Κύπρο αποκλειστικά από την Φλεριανός, σε συσκευασίες των 3L, 10L και 20L και απευθύνεται πέρα από το κομμάτι της λιανικής και στην HO.RE.CA.
Εκτός από το θαλασσινό νερό, ο Δημήτρης δηλώνει περήφανος για τις γαρίδες -τον πιο εμπορικό κωδικό- αλλά και για το πλοκάμι χταποδιού για το οποίο δεσμεύεται ότι είναι το μόνο που πράγματι προέρχεται από το Μαρόκο, έχει πιστοποίηση και έχει υποβληθεί στη σωστή επεξεργασία. «Προσπαθούμε να κρατήσουμε την παράδοση και να είναι ευχαριστημένος ο πελάτης».
Προσεχώς τα κατεψυγμένα ψάρια και θαλασσινά Φλεριανός θα αποκτήσουν το δικό τους e-shop, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι, προλαβαίνοντας έτσι την περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται η μεγαλύτερη ζήτηση και κατανάλωση. Η διεύρυνση των εξαγωγών συμπεριλαμβάνεται επίσης στους στόχους. Τα προϊόντα του βρίσκονται τοποθετημένα σε εστιατόρια του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Κύπρου και εξετάζονται σενάρια διείσδυσης και σε νέες αγορές.
Διαβάστε ακόμη: Μια πολυτέλεια χιλιετιών, ξανασυστήνεται με το ελληνικό κοινό