Ο ιδρυτής της Temu είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας – Με περιουσία κοντά στα 50 δισ. δολάρια

Ο ιδρυτής της Temu είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Κίνας – Με περιουσία κοντά στα 50 δισ. δολάρια
Temu is allowing Americans to ''shop like a billionaire'' in Suqian, Jiangsu Province, China, on February 17, 2024. (Photo Illustration by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Ο Κόλιν Χουάνγκ, ο ιδρυτής της PDD Holdings -στην οποία ανήκουν η Temu και η κινεζική εφαρμογή λιανικής Pinduoduo- αξίζει τώρα 48,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Ξεπερνά τον Ζονγκ Σανσάν, το αφεντικό της εταιρείας ποτών Nongfu Spring, ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της λίστας από τον Απρίλιο του 2021, ως ο 25ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο και ο πλουσιότερος στην Κίνα. Κοντά τους βρίσκεται ο Μα Χουατένγκ, γνωστός ως Πόνι Μα, επικεφαλής του τεχνολογικού γίγαντα Tencent, του οποίου το WeChat συχνά περιγράφεται ως η «εφαρμογή για τα πάντα» της Κίνας.

Και στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Ζανγκ Γιμίνγκ, ιδρυτής της Bytedance, στην οποία ανήκει το TikTok, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Ο Χουάνγκ, που γεννήθηκε το 1980 στην ανατολική κινεζική πόλη Χανγκζού, ήταν μαθηματικός στην εφηβεία και πρώην υπάλληλος της Google China.

Το 2015 ίδρυσε τον ιστότοπο διαδικτυακών αγορών Pinduoduo, ο οποίος εξελίχθηκε σε μια από τις πιο επιτυχημένες αυτοκρατορίες ηλεκτρονικού εμπορίου στην Κίνα – ανταγωνιζόμενος την Alibaba.

Η εφαρμογή προσέλκυσε τους καταναλωτές με τεράστιες εκπτώσεις και μια τεράστια γκάμα προϊόντων, προσφέροντας ενίοτε συγκλονιστικά χαμηλές τιμές σε ένα έντονα ανταγωνιστικό πεδίο.

Η υπερπόντια εκδοχή της Temu ξεκίνησε το 2022 στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συγκέντρωσε μια πιστή βάση καταναλωτών με εξαιρετικά χαμηλού κόστους προϊόντα που κατασκευάζονταν και αποστέλλονταν από την Κίνα.

Η επιτυχία της συνέπεσε με τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό που ώθησε τους καταναλωτές με συνείδηση κόστους να κυνηγήσουν ευκαιρίες, και έκτοτε έχει απογειωθεί στην Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και αλλού.

Παρά το γεγονός ότι έφτασε στην Ευρώπη μόλις πέρυσι, η Temu δήλωσε ότι έχει κατά μέσο όρο περίπου 75 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες στην περιοχή.

Όμως η τεράστια επιτυχία του είχε προκαλέσει κατηγορίες για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και χαλαρά πρότυπα ασφαλείας.

Φέτος, ομάδες καταναλωτών στην Ευρώπη κατηγόρησαν την Temu ότι χειραγωγεί τους αγοραστές ώστε να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, διαστρεβλώνοντας την ικανότητά τους να λαμβάνουν «ελεύθερες και ενημερωμένες αποφάσεις».

Και τον Απρίλιο, οι ρυθμιστικές αρχές της Νότιας Κορέας ξεκίνησαν έρευνα για την Temu με την υποψία ψευδούς διαφήμισης και αθέμιτων πρακτικών.

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες έμποροι στην Κίνα διαδήλωσαν σε ένα συνεργαζόμενο γραφείο στη νότια πόλη Γκουανγκζού, υποστηρίζοντας αθέμιτη μεταχείριση κατά την πώληση των προϊόντων τους στην πλατφόρμα.

Ωστόσο, αυτό ελάχιστα έκανε για να επηρεάσει την επιτυχία της εταιρείας, με την PDD Holdings να ανακοινώνει τον Μάιο ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου είχαν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι μετοχές της εταιρείας που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ έκλεισαν την Πέμπτη στα 138,02 δολάρια ανά τεμάχιο, δίνοντάς της κεφαλαιοποίηση 191,68 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: