Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους
- 09/02/2025, 14:30
- SHARE
![Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον για συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους](https://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2024/08/28535789.jpg)
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι αναχώρησε σήμερα για την Ουάσινγκτον, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και μέλη του Κογκρέσου, ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο “να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και τη στρατηγική σύμπραξη ανάμεσα στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ”, όπως και να διεξαχθούν “διαβουλεύσεις για την περιφερειακή κατάσταση”, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι θα φιλοξενήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στις 27 Φεβρουαρίου για να συζητηθούν οι “τελευταίες σοβαρές εξελίξεις” σχετικά με τα παλαιστινιακά εδάφη.
Η σύνοδος αυτή κορυφής θα διεξαχθεί την ώρα που η Αίγυπτος συγκεντρώνει την υποστήριξη περιφερειακών χωρών, μεταξύ των οποίων η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά του σχεδίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να εκτοπιστούν οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία και να τεθεί ο παλαιστινιακός θύλακας υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ προκειμένου να τον ανοικοδομήσουν.
Η σύνοδος, η οποία έχει στόχο “να εξεταστούν οι τελευταίες σοβαρές εξελίξεις όσον αφορά την παλαιστινιακή υπόθεση”, συγκαλέστηκε από την Αίγυπτο κατόπιν αιτήματος των Παλαιστινίων, “έπειτα από μακρές διαβουλεύσεις που διεξήγαγε η Αίγυπτος στο πιο υψηλόβαθμο επίπεδο με τις αραβικές χώρες τις τελευταίες ημέρες”, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Οι διαβουλεύσεις αυτές έγιναν κυρίως με το Μπαχρέιν, το οποίο ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία του Αραβικού Συνδέσμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ πρότεινε την ιδέα να αναλάβουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο της Γάζας και να μεταμορφώσουν την περιοχή σε “Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής”, μετά τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων κατοίκων της στην Αίγυπτο και την Ιορδανία.
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αρνητική αντίδραση σε παγκόσμια κλίμακα και οι αραβικές χώρες απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση αυτή, επιμένοντας στη λύση των δύο κρατών, με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού δίπλα στο ισραηλινό.