Ο Jerome Powell ήταν ξεκάθαρος: Οι αποφάσεις της Fed δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αλλά οι πολιτικοί δεν έλαβαν το μήνυμα

Ο Jerome Powell ήταν ξεκάθαρος: Οι αποφάσεις της Fed δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Αλλά οι πολιτικοί δεν έλαβαν το μήνυμα
epa08063454 US Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a news conference after a Federal Open Market Committee meeting, in Washington, DC, USA, 11 December 2019. The Federal Reserve left the benchmark interest rate unchanged. The Fed already lowered the interest rate three times in 2019, making it cheaper to borrow money. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αν και ο Powell έχει πολιτικές απόψεις - είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός - έχει δηλώσει ρητά ότι το έργο του υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Federal Reserve είναι απολιτικό.

Όσο κι αν προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, απλώς παρασύρεται στη συζήτηση. Και η προχθεσινή απόφαση της FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) της Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο δεν άλλαξε την κατάσταση.

Δεν προκαλεί έκπληξη που η προσοχή των πολιτικών εστιάζεται τόσο σταθερά στη Fed εν όψει των προεδρικών εκλογών.

Ο πρώην πρόεδρος Donald Trump έχει ήδη ισχυριστεί ότι τόσο ο Powell όσο και η Fed είναι πολιτικές οντότητες και πιστεύει ότι η εξουσία της κεντρικής τράπεζας θα χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει την οικονομία υπέρ της αντιπάλου του, Kamala Harris. Για την ακρίβεια, ο Trump είχε δηλώσει ρητά ότι δεν ήθελε ο Powell να μειώσει το βασικό επιτόκιο πριν από τις εκλογές.

(Από την άλλη πλευρά, ο Trump και ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του για τον Λευκό Οίκο, JD Vance, έχουν προτείνει ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα πρέπει να συνεργάζεται πιο στενά με τους πολιτικούς – με τον Vance να χαρακτηρίζει την εν λόγω ιδέα ως μια πιο «δημοκρατική» επιλογή σε σχέση με την τρέχουσα διευθέτηση).

Η μείωση του βασικού επιτοκίου σηματοδοτεί μια σειρά από θετικές εξελίξεις: ο πληθωρισμός αναμένεται να συνεχίσει να ομαλοποιείται, ο δανεισμός γίνεται φθηνότερος, η αγορά εργασίας υποστηρίζεται και οι τιμές είναι σχετικά πιο προσιτές.

Και η Fed ανακοίνωσε μια τέτοια μείωση παρά τις διαμαρτυρίες των Ρεπουμπλικάνων ότι η απόφαση ωφελεί την τρέχουσα δημοκρατική κυβέρνηση και την προεδρική υποψήφια της, αντιπρόεδρο Kamala Harris.

O Powell ανακοίνωσε μια μείωση – την πρώτη του είδους της εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια – 50 μονάδων βάσης (bps), που είναι διπλάσια από τις 25 μονάδες βάσης που ανέμενε γενικά η Wall Street.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχασαν χρόνο για να ασκήσουν κριτική. Ο Trump χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική: «Ή η οικονομία δεν πάει καλά, ή ασκούν πολιτική – ή το ένα ή το άλλο», είπε σε ένα κοινό που συγκεντρώθηκε στο μπαρ PubKey της Νέας Υόρκης. Και προσέθεσε, σύμφωνα με το The Hill: «Ήταν μια μεγάλη περικοπή».

Ο Tommy Tuberville, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την Αλαμπάμα, επανέλαβε την ίδια θέση στο X: «Η δραστική μείωση των επιτοκίων της Fed είναι ξεδιάντροπα πολιτική. Η κεντρική τράπεζα του έθνους μας δεν έχει καμία δουλειά να πειράξει τα επιτόκια τόσο κοντά σε εκλογές και προσπαθεί ξεκάθαρα να ανατρέψει την ισορροπία υπέρ της Kamala Harris».

Αν και ο Powell έχει πολιτικές απόψεις – είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός – έχει δηλώσει ρητά ότι το έργο του υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της Federal Reserve είναι απολιτικό, όπως και των ομολόγων του στη FOMC.

Είναι μια στάση που επανέλαβε στην προχθεσινή του συνέντευξη Τύπου, λέγοντας στους δημοσιογράφους: «Αυτή είναι η τέταρτη προεδρική μου εκλογή στη Fed και είναι πάντα το ίδιο. Πάντα πηγαίνουμε σε αυτή τη συνάντηση και αναρωτιόμαστε ‘Ποιο είναι το σωστό που πρέπει να κάνουμε για τους ανθρώπους που υπηρετούμε;’. Παίρνουμε μια απόφαση ως ομάδα και μετά την ανακοινώνουμε. Αυτό γίνεται πάντα, ποτέ δεν αφορά κάτι άλλο. Τίποτα άλλο δεν συζητείται».

Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος που άνθρωποι όπως ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, πιστεύουν ότι οι καταναλωτές δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed: οι τροποποιήσεις της νομισματικής πολιτικής δεν διοχετεύονται στις τσέπες των πολιτών εν μία νυκτί.

Ο Powell το είπε ο ίδιος, καταλήγοντας: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα πράγματα που κάνουμε επηρεάζουν τις οικονομικές συνθήκες ως επί το πλείστον με καθυστέρηση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com