Ο Κάρλος Σλιμ «συμμαχεί» με την Shazam
- 26/07/2013, 11:36
- SHARE
Ο πάμπλουτος Μεξικανός ρίχνει 40 εκατ. ευρώ στη διάσημη startup.
Η κίνηση αυτή δεν είναι και τόσο συνηθισμένη για τον 73χρονο Σλιμ, που έκτισε την εταιρεία του, America Movil, τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, σε ένα πιο συντηρητικό περιβάλλον.
Πριν την εμπλοκή του με την βρετανική Shazam, οι περιπέτειες του Σλιμ στην Ευρώπη άξιζαν «μόνο» 4,8 δισ. δολάρια, ποσό που είχε διαθέσει για αγορά μετοχών της Ολλανδικής εταιρείας σταθερής και κινητής τηλεφωνίας ΚΡΝ, με 33 εκατομμύρια συνδρομητές και της Telekom Austria, χάνοντας τελικά μεγάλα ποσά μετά την μεγάλη πτώση τις τιμής τους πέρσι.
Τον Σλιμ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας λίστα δισεκατομμυριούχων με περιουσία 73 δισ. δολάρια, έπεισε να συμμετάσχει στο νέο εγχείρημα ένας από τους ιδιοκτήτες της Shazam, τo επενδυτικό κεφάλαιο της Σιλικον Βάλει, Kleiner Perkins Caufield & Byers. Η Shazam, που έχει έδρα την Βρετανία, θα χρησιμοποιήσει τα νέα της κεφάλαια για να επεκταθεί στην τηλεόραση, όπου το λογισμικό της θα μπορεί να «παίζει» τα μουσικά χαλιά διαφημίσεων, να «αναγνωρίζει» τα προϊόντα και να συνδέει απευθείας τους χρήστες με τις ιστοσελίδες τους.
Μεγάλοι όμιλοι, όπως η Unilever, η Procter & Gamble και η American Express είναι μεταξύ των εταιρειών που έχουν ήδη χρησιμοποιήσει την Shazam σε διαφημιστικές εκστρατείες στην Βόρεια Αμερική, απ’ όπου η βρετανική startup ήδη έχει έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων από τις συνεργασίες της με τηλεοπτικούς ομίλους.
Διαβάστε: Πόλεμος Μεξικού και Κάρλος Σλιμ
Με το δεδομένο ότι η παγκόσμια τηλεοπτική διαφημιστική αγορά ήταν συνολικού ύψους 350 δισ. δολαρίων το 2012 -σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Nielsen- το περιθώριο κέρδους για την Shazam είναι τεράστιο, εκτιμά ο διευθύνων της σύμβουλος, Άντριου Φίσερ, που ελπίζει ότι σύντομα οι μετοχές της εταιρείας θα μπουν προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο.
Τα προϊόντα της Shazam ήδη χρησιμοποιούνται από 350 εκατομμύρια ανθρώπους και η America Movil του Σλιμ έχει συμφωνήσει να τα προωθήσει σε δεκάδες άλλες αγορές, κυρίως στην Λατινική Αμερική.