Ο κίνδυνος της ύφεσης αντιμάχεται την ελπίδα της ανθεκτικότητας
- 19/04/2022, 14:30
- SHARE
Ο μεγαλύτερος πληθωρισμός εδώ και δεκαετίες και η επακόλουθη βιασύνη των κεντρικών τραπεζών να αυξήσουν τα επιτόκια πυροδοτούν φόβους ύφεσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές – ανησυχίες που επιδεινώνονται από τον αντίκτυπο του επιθετικού περιορισμού του κορονοϊού στην Κίνα και του πολέμου στην Ουκρανία.
Μόνο την τελευταία εβδομάδα, ο καταγεγραμμένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε σε επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά και της Νέας Ζηλανδίας αποτέλεσαν παράδειγμα για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια.
Η Bank of America Corp. ανέφερε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων ήταν πιο απαισιόδοξοι από ποτέ σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης και η JPMorgan Chase & Co. αύξησε τα αποθεματικά της για να προστατευτεί από την οικονομική επιδείνωση.
Εντωμεταξύ, η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν βυθίστηκαν βαθύτερα σε κρίσεις καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν για μια «τέλεια καταιγίδα» για τις αναπτυσσόμενες χώρες καθώς οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων αυξάνονται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου μείωσε τις προοπτικές του για το εμπόριο.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα βρεθούν στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα για τις συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το Ταμείο ήδη λέει ότι ο πόλεμος σημαίνει ότι θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις του για 143 οικονομίες φέτος – που αντιπροσωπεύουν το 86% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
«Μια κρίση μέσα σε κρίση»
«Αντιμετωπίζουμε μια κρίση μέσα σε μια ήδη υπάρχουσα κρίση», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Υπάρχουν όμως και λόγοι να πιστεύουμε ότι η ανθεκτικότητα, σε μια εκδοχή στασιμοπληθωρισμού και όχι παγκόσμιας ύφεσης, μπορεί να επικρατήσει, τουλάχιστον για τις πλούσιες χώρες.
Χάρη στις επιδοματικές πολιτικές της εποχής της πανδημίας, τα νοικοκυριά στις ανεπτυγμένες αγορές εξακολουθούν να έχουν 11% έως 14% του εισοδήματός τους σε αποταμιεύσεις, σύμφωνα με ανάλυση της JPMorgan Chase που εστάλη σε πελάτες την περασμένη εβδομάδα.
Η μόχλευση βρίσκεται σε χαμηλά πολλών δεκαετιών και το εισόδημα αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 7% εν μέσω σύσφιξης των αγορών εργασίας, που αποτελούν καταλύτες για πιθανή ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στις ΗΠΑ, οι αναφορές την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τις λιανικές πωλήσεις και το καταναλωτικό κλίμα δημιούργησαν την ελπίδα ότι η κατανάλωση δε θα υποχωρήσει παρά το σοκ των τιμών.
Ο ρυθμός των εξελίξεων φέτος έπιασε απροετοίμαστους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επισκιάσει την επιβράδυνση στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την προσέγγισή της για «μηδενικά κρούσματα» για τον έλεγχο του Covid-19, μια πολιτική που έχει σταματήσει την παραγωγή στους μεταποιητικούς και χρηματοοικονομικούς κόμβους της Σενζέν και της Σαγκάης.
Αυτή η προσέγγιση, ωστόσο, είναι πιθανό να ωθήσει την ανάπτυξη στο 5% φέτος, κάτω από τον επίσημο στόχο του 5,5%.
Οι παγκόσμιες γραμμές εφοδιασμού που εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από την πανδημία ενδέχεται επίσης να υποστούν περαιτέρω προβλήματα εάν η Κίνα δεν ελέγξει σύντομα τον ιό.
Πηγή: fortune.com