Ο κινεζικός «δράκος» ξεμένει από καύσιμο – Διολίσθηση για ανάπτυξη, εξαγωγές, γιουάν
- 28/09/2022, 10:58
- SHARE
Περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται να παρουσιάσουν οι κινεζικές εξαγωγές του 2022, με διάφορα δεδομένα υψηλής συχνότητας να αποδίδουν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα στην «ψύχρανση» της παγκόσμιας ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγές, παράγων κλειδί για την οικονομία της Χώρας του Δράκου μετά την πανδημία… βαίνουν ασθμαίνουσες – γεγονός το οποίο είναι ιδιαίτερα «κακά νέα» για το γιουάν.
Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας στατιστικής υπηρεσίας της Νοτίου Κορέας, τα εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα τον Σεπτέμβριο σημείωσαν πτώση 14% σε ετήσια βάση, έναντι πτώσης 1% που κατέγραψαν οι αμερικανικες εξαγωγές.
Αυτό μπορεί να είναι ένα δυσοίωνο σημάδι ότι η παγκόσμια ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά που κατασκευάζονται στην Κίνα (για τα οποία η Κορέα παρέχει εισροές) μειώνεται, έγραψε τη Δευτέρα ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος στην Capital Economics.
Οι εξαγωγές του Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν επίσης κατά 14,3% τον Αύγουστο – το μεγαλύτερο ποσοστό από τότε που ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020.
Η πτώση των ναύλων δείχνει επίσης ψύξη εξαγωγών: ένα εμπορευματοκιβώτιο 40 ποδών από τη Σαγκάη στο Λος Άντζελες έφτασε τα 3.779 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, κάτω από τα 4.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2020 και το μισό από αυτό που ήταν πριν από τρεις μήνες, ανέφερε το Bloomberg. Περισσότερες μειώσεις αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τους Drewry Supply Chain Advisors.
Τα νέα αυτά δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, με το κινεζικό γιουάν να διαπραγματεύεται πλέον στα πιο χαμηλά επίπεδα από τον Μάιο του 2020 (σε απόσταση αναπνοής από το ιστορικό χαμηλό του) και τους οικονομολόγους να σπεύδουν να αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2023.
Η ισοτιμία δολαρίου – γιουάν ίσως χρειαστεί «να ανέβει πολύ υψηλότερα» για να ενισχυθούν ουσιαστικά οι εξαγωγές της Κίνας.
Υπενθυμίζεται πως το κινεζικό νόμισμα έχει υπερτιμηθεί έναντι των νομισμάτων των περισσότερων εμπορικών εταίρων του Πεκίνου, εκτός των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ, για μεγάλο μέρος του 2022.
Οι Κινέζοι εξαγωγείς κρατούν ήδη τα ξένα νομίσματα πιο σφιχτά. Ο δείκτης μετατροπής, που μετρά το ποσοστό των εσόδων από εξαγωγές που μετατρέπονται σε γιουάν, μειώθηκε από 57% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2021 σε 36% φέτος έως τον Αύγουστο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Macquarie Larry Hu και Yuxiao Zhang.
Εάν αυτή η αναλογία παραμείνει σταθερή, 118 δισ. δολ. θα μπορούσαν να είχαν πουληθεί από εξαγωγείς σε γιουάν, εκτιμά η Macquarie. Η πτώση του όγκου των κινεζικών εξαγωγών και οι προσδοκίες για ασθενέστερο γιουάν θα κάνουν τους εξαγωγείς πιο απρόθυμους να πουλήσουν τα δολάριά τους. Η πτωτική τάση του γιουάν δεν είναι πιθανό να αντιστραφεί,+ εκτός εάν σπάσει αυτός ο βρόχος αρνητικής ανάδρασης.
Μικρότερη η ανάπτυξη της Κίνας σε σχέση με την υπόλοιπη Ασία για πρώτη φορά μετά το 1990
Η ανάπτυξη θα είναι φέτος, για πρώτη φορά μετά το 1990, χαμηλότερη στην Κίνα από ό,τι στην υπόλοιπη Ασία. Τουλάχιστον αυτό προβλέπουν, πλέον, οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), καθώς αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη στην Κίνα το 2022.
Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τον περασμένο Απρίλιο τοποθετούσε την ανάπτυξη στην Κίνα μεταξύ 4% και 5%, πλέον κάνει λόγο για 2,8%.
Αξίζει να σημειωθεί πως, συγκριτικά, η Κίνα είχε αποχαιρετήσει το 2021 με ανάπτυξη 8,1%. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο και κάτι άλλο: ότι οι προβλέψεις για την υπόλοιπη Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού πλέον βελτιώνονται.
Η περιοχή, της Κίνας εξαιρουμένης, αναμένεται να σημειώσει ανάπτυξη 5,3% το 2022, από 2,6% που είχε σημειώσει πέρυσι, χάρη στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης μετά την πανδημία του κορωνοϊού, σημειώνουν οι Financial Times.
Το Πεκίνο είχε, από την πλευρά του, θέσει για φέτος έναν στόχο κοντά στο 5,5%, που αποτελούσε ήδη χαμηλό 30ετίας. Ωστόσο, κι αυτός ο ήδη χαμηλός στόχος πλέον αναθεωρείται επί τα χείρω. Αιτίες: Οι πολιτικές τύπου zero – Covid (εκμηδένισης των κρουσμάτων του κορωνοϊού μέσα από εξαιρετικά σκληρά lockdown), που υιοθέτησε η κινεζική ηγεσία το περασμένο διάστημα, γονάτισαν την κινεζική οικονομία η οποία είδε παράλληλα και τη φούσκα των (παλαιόθεν προβληματικών) ακινήτων να σκάει.