Ο Κινέζος καπετάνιος του ΟΛΠ φέρνει στον Πειραιά «ούριο άνεµο»
- 02/04/2018, 10:46
- SHARE
O CEO της Cosco Captain Fu Chengqiu μιλάει στο «F» για τον στόχο να γίνει το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο της Μεσογείου.
Συνέντευξη στον Σωτήρη Δανέζη
H θέα από τη μακρόστενη τζαμαρία είναι συναρπαστική. Νοµίζεις ότι θα απλώσεις το χέρι και θα αγγίξεις τις κουπαστές των πλοίων καθώς µπαίνουν στο λιµάνι. Το θαλασσινό αεράκι ξεδιπλώνει τη µεγάλη κατακόκκινη σηµαία της Κίνας, δίπλα στην κυανόλευκη µε τα αρχικά του ΟΛΠ.
Ο κάπτεν Φου δεν επέλεξε ο ίδιος το γωνιακό γραφείο µε την υπέροχη θέα. Aυτό έρχεται µαζί µε τη θέση. Πριν από οκτώ χρόνια, ο άνθρωπος που κάποτε όργωνε τις θάλασσες µε τα πλοία της COSCO Shipping, «έριξε άγκυρα» στον Πειραιά, φέρνοντας µαζί του την κινεζική φιλοσοφία στο management, τη στρατηγική και τον σχεδιασµό, τις επενδύσεις και τις νέες συνεργασίες. Από τον καναπέ του λιτού του γραφείου µε το ατµοσφαιρικό φυσικό φως, ο ισχυρός άνδρας του ΟΛΠ Fu Chengqiu µάς µιλά για το πώς ξεπέρασε τις «φουρτούνες» της ελληνικής κρίσης και έβαλε το λιµάνι σε ρότα ανάπτυξης, για την εφαρµογή του µεγαλεπήβολου επενδυτικού master plan των 300 εκατ. ευρώ, για τα µαθήµατα που παίρνουν οι Κινέζοι από τους Έλληνες και τις συµβουλές που δίνει στους νέους managers ώστε να πετύχουν τον κοινό στόχο και να κάνουν τον Πειραιά το µεγαλύτερο λιµάνι της Μεσογείου και ένα από τα 30 µεγαλύτερα του πλανήτη.
Πότε ήρθατε για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Τι γνωρίζατε για τη χώρα και ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις;
Η Ελλάδα δεν είναι άγνωστη σε εµάς τους Κινέζους. Έχουµε διδαχθεί πολλά από τα σχολικά µας βιβλία για την αρχαιότητα, για τους Έλληνες φιλοσόφους, για την Ιστορία και τον πολιτισµό της. Η Ελλάδα γνωρίζουµε όλοι ότι αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισµού και είχε σηµαντική επιρροή στην εξέλιξη του κόσµου. Για πρώτη φορά ήρθα στην Ελλάδα το 2004 για επαγγελµατικούς λόγους. Στο λιµάνι του Πειραιά, αν θυµάµαι καλά, άρχισα να εργάζοµαι στις 24 Μαρτίου 2010. Έκλεισα οκτώ χρόνια στη χώρα. Στην αρχή, η φιλοσοφία της εταιρείας µας ήταν να κάνουµε ό,τι µπορούµε και όσο πιο σύντοµα µπορούµε. Θέλαµε να παίξουµε καταλυτικό ρόλο, να αλλάξουµε τις δύσκολες συνθήκες εκείνης της εποχής και, εν µέσω της κρίσης, να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να λειτουργήσει πιο οµαλά η προβλήτα των containers.
Είδατε τότε μια ευκαιρία;
Εκείνη τη στιγµή δεν διείδαµε πολλές ευκαιρίες. Στην πραγµατικότητα, διαβλέψαµε πιο πολλές δυσκολίες και θα σας πω γιατί: Από την πρώτη στιγµή που ήρθαµε εδώ οι συνθήκες ήταν δύσκολες − ιδιαίτερα στον σταθµό εµπορευµατοκιβωτίων. Όλος ο εξοπλισµός ήταν εκτός λειτουργίας και, έπειτα από περίπου έντεκα µήνες συνεχόµενων απεργιών, πολλοί πελάτες είχαν φύγει από το λιµάνι. Εξαρχής θέλαµε να αλλάξουµε αυτή την εικόνα, θέλαµε να βρούµε τρόπο να σταµατήσει η ζηµιά της εταιρείας, να διορθώσουµε τις βλάβες στον εξοπλισµό και να κάνουµε επιτυχηµένο marketing ώστε να φέρουµε πίσω τους σηµαντικούς πελάτες στο λιµάνι.
Και πώς κερδίσατε το στοίχημα στον Πειραιά; Πώς λειτούργησε η «χημεία» μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων;
Εκείνη την περίοδο το PCT, ο Σταθµός Εµπορευµατοκιβωτίων Πειραιά, είχε πολύ σηµαντικές ζηµιές. Έπρεπε να αλλάξουµε άµεσα αυτή την εικόνα. Κάναµε πολλές µελέτες για να βρούµε ποια έξοδα δεν ήταν απαραίτητα. Μειώσαµε το κόστος και ταυτόχρονα αυξήσαµε τις αποδόσεις. Και βέβαια, ό,τι καταφέραµε το καταφέραµε χάρη στην καλή συνεργασία µε τους Έλληνες υπαλλήλους και συναδέλφους µας. Κερδίσαµε την εµπιστοσύνη τους και τους ενεργοποιήσαµε, σε µια κοινή προσπάθεια να ληφθούν πρωτοβουλίες και µέτρα για να αντιµετωπιστούν οι δυσκολίες . Με την ενότητα και µε τις κοινές προσπάθειες που καταβάλαµε, καταφέραµε να αλλάξουµε την εικόνα του Πειραιά. Παράλληλα κάναµε το σωστό marketing, ώστε να πείσουµε τους παλιούς πελάτες να µας δώσουν µια δεύτερη ευκαιρία. Τους δώσαµε τον λόγο µας ότι θα κάνουµε ό,τι µπορούµε για να προσφέρουµε καλύτερες υπηρεσίες και άριστη ποιότητα, και τους κερδίσαµε ξανά. Ήρθαµε εδώ τον Μάρτιο και περίπου έξι µήνες µετά η κατάσταση είχε βελτιωθεί σηµαντικά και οι πελάτες επέστρεφαν στον λιµάνι Πειραιά. Θέλω να τονίσω την εµπιστοσύνη στη σχέση Ελλήνων και Κινέζων. Πιστεύω και πάντα λέω ότι πρέπει να έχουµε αµοιβαία κατανόηση και αµοιβαίο σεβασµό. Πρέπει να κινητοποιήσουµε στο µέγιστο τους συναδέλφους µας, να τους εµπνεύσουµε να κάνουν τη δουλειά τους µε αξιοπρέπεια και να τους δώσουµε τα απαραίτητα εφόδια για την επίτευξη των στόχων µας. Όταν οι εργαζόµενοι νιώθουν υπερήφανοι για την εταιρεία τους, τότε πιστεύω ότι δουλεύουν καλύτερα και πετυχαίνουν υψηλότερους στόχους.
Τι μαθαίνουν οι Έλληνες από τους Κινέζους και τι μαθαίνουν οι Κινέζοι από τους Έλληνες σε αυτήν τη συνεργασία;
Επειδή η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο αρχαίοι πολιτισµοί, υπάρχουν πολλά πράγµατα να µάθει η µια χώρα στην άλλη. Ειδικά στο αντικείµενό µας µπορούµε να µάθουµε από τους Έλληνες τον επαγγελµατισµό και τη διάθεσή τους για δουλειά. Οι Έλληνες δουλεύουν µε αφοσίωση και υπευθυνότητα. Επίσης, στην Ελλάδα όλοι εργάζονται σύµφωνα µε τους νόµους τους κράτους και ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της δουλειάς. Από τη µία, οι Έλληνες δίνουν βάρος στην ποιότητα της δουλειάς τους και, από την άλλη, οι Κινέζοι δίνουν περισσότερη σηµασία στην ταχύτητα και την αποτελεσµατικότητα. Ειδικά στην COSCO Shipping έχουµε σηµαντική πείρα στη ναυτιλία και τη διαχείριση λιµανιών. Έχουµε πολύ πιο εξελιγµένο τεχνολογικό εξοπλισµό. Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι είναι πολύ εργατικοί και κάνουν ό,τι µπορούν για να πετύχουν τον στόχο τους. Οι Κινέζοι έχουν µέσα στην ψυχή τους το αγωνιστικό πνεύµα. Όταν θέλουν να πετύχουν κάτι, πάντα δίνουν αγώνα για να το καταφέρουν.
Η COSCO έχει ένα εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τον Πειραιά. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του; Προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά σας ή έχετε συναντήσει εμπόδια;
Η COSCO ήρθε στο λιµάνι του Πειραιά ως επενδυτής. Είµαστε υπεύθυνος επενδυτής και θέλουµε να εκπληρώσουµε όλες τις δεσµεύσεις µας για επενδύσεις, όπως αναφέρονται στη σύµβαση που υπογράψαµε µε το ελληνικό Δηµόσιο. Σύµφωνα µε τη σύµβαση παραχώρησης, εµείς πρέπει να εφαρµόσουµε το επενδυτικό µας πρόγραµµα για τα επόµενα πέντε-δέκα χρόνια και ήδη συνεργαζόµαστε µε συµβουλευτικές εταιρείες για το master plan του ΟΛΠ, το οποίο βρίσκεται στη φάση των διαβουλεύσεων. Από όσο ξέρουµε, η ανταπόκριση είναι θετική από τους γειτονικούς δήµους και κινούµαστε σύµφωνα µε το χρονοδιάγραµµα για να υλοποιήσουµε το επενδυτικό µας σχέδιο. Σύµφωνα πάντα µε τη σύµβαση, όλα αυτά πρέπει να γίνουν µέσα σε πέντε χρόνια. Ο χρόνος µάς πιέζει, γι΄ αυτό χρειαζόµαστε βοήθεια και συµπαράσταση από διάφορες δοµές, φορείς και παράγοντες της ελληνικής πλευράς, προκειµένου τα έργα να υλοποιηθούν στην ώρα τους.
Στόχος µας είναι να κάνουµε ό,τι µπορούµε για να αναπτύξουµε το λιµάνι του Πειραιά, να το κάνουµε πιο δυναµικό και πιο όµορφο. Πιστεύουµε ότι αυτή είναι µια ευθύνη που έχουµε αναλάβει απέναντι στην ελληνική κοινωνία και το ελληνικό Δηµόσιο. Αυτό είναι το µόνο που µπορούµε να κάνουµε ώστε να ανταποκριθούµε στην εµπιστοσύνη που µας παρέχει η ελληνική κοινωνία.
Πώς είναι η συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα;
Γενικά, η συνεργασία µας είναι καλή. Έχουµε πολύ συχνές επαφές µε τα υπουργεία που έχουν σχέση µε τη δουλειά µας, όπως το υπουργείο Ναυτιλίας, Οικονοµίας, το ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταµείο και η ΡΑΛ. Η επικοινωνία µας είναι πολύ καλή και θέλω µε την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία για την υποστήριξη και τη συµπαράστασή τους.
Ήταν εξαρχής έτσι αυτή η σχέση ή πέρασε φουρτούνες;
Οι φουρτούνες είναι συνηθισµένες, σε µια συνεργασία πάντα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Αλλά και οι δύο πλευρές έχουν πολύ καλή διάθεση στο να επιλύουν τα προβλήµατα που προκύπτουν και επικοινωνούµε µε θετική προαίρεση. Το πιο σηµαντικό είναι ότι οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών έχουν την επιθυµία να κάνουν αυτήν τη συνεργασία ακόµα πιο πετυχηµένη. Θέλουν να δείξουν στους δύο λαούς µας ότι θα πετύχουν αυτό το έργο. Με αυτό το πολύ καλό κλίµα των δύο κυβερνήσεων πιστεύουµε πως ό,τι πρόβληµα και να συναντήσουµε θα το επιλύσουµε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα. Άλλωστε, προσωπικά, ως CEO, ήρθα εδώ για να επιλύσω προβλήµατα. Χωρίς δυσκολίες δεν θα χρειαζόταν να βρίσκοµαι εδώ. Η δουλειά µου είναι να αντιµετωπίζω δυσκολίες και προβλήµατα.
Με προκαλείτε να σας ρωτήσω αν έχετε πολλή δουλειά, αν είστε απασχολημένος τώρα τελευταία…
Είµαι απασχοληµένος, αλλά εστιάζω περισσότερο µε τη διαχείριση των εσωτερικών µας θεµάτων. Για παράδειγµα, µε ποιον τρόπο µπορούµε να µειώσουµε το λειτουργικό κόστος της εταιρείας και πώς µπορούµε να αυξήσουµε τις αποδόσεις µας. Ταυτόχρονα, βρισκόµαστε ακόµη σε διαπραγµάτευση µε τους εργαζοµένους µας για τις συλλογικές συµβάσεις.
Μια μερίδα του επιχειρηματικού κόσμου σε Ελλάδα και εξωτερικό υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, ότι η χώρα αρχίζει και παρουσιάζει επενδυτικό ενδιαφέρον. Ποια είναι η γνώμη σας;
Αυτό όχι µόνο το πιστεύουµε, αλλά το νιώθουµε κιόλας εδώ και καιρό. Βλέπαµε από πέρυσι ότι η ελληνική οικονοµία έχει θετική ανάπτυξη. Στη δική µας δουλειά µπορώ να σας πω ότι οι διακινήσεις των εµπορευµατοκιβωτίων και των αυτοκινήτων στα δύο terminals έχουν σηµαντική αύξηση. Αυτό σηµαίνει ότι η κατανάλωση έχει ανακάµψει. Το ίδιο ισχύει και για το εµπόριο. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σηµάδι για την ανάκαµψη της οικονοµίας. Αν βελτιωθεί το εµπόριο, πιστεύω ότι θα βελτιωθεί και η οικονοµία, και όταν µια χώρα παρουσιάζει καλή εικόνα στην οικονοµία της, τότε θα έρθουν και οι επενδύσεις. Εµείς ευελπιστούµε ότι η Ελλάδα θα έχει µια πιο δυναµική οικονοµία και θέλουµε να ευχηθούµε να εκµεταλλευτεί το momentum και να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.
Τι σημαίνει για τον Πειραιά η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της COSCO; Πόσο θα αλλάξει η εικόνα της πόλης και του λιμανιού;
Αυτή η επένδυση έχει µεγάλη σηµασία για την Ελλάδα. Πρώτα από όλα, µε την επένδυση αυτή θα εκσυγχρονίσουµε τον εξοπλισµό, θα αναβαθµίσουµε τις υποδοµές του λιµανιού και θα δώσουµε στον κόσµο µια µοντέρνα και σύγχρονη εικόνα για τον Πειραιά. Πιστεύω ότι µε τις επενδύσεις θα φέρουµε περισσότερες θέσεις εργασίας. Όπως γνωρίζετε, έφτασε η νέα πλωτή µας δεξαµενή για τις επισκευές πλοίων. Πιστεύουµε ότι πρόκειται να βοηθήσει στην ανάκαµψη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στην Ελλάδα, φέρνοντας ακόµα περισσότερες δουλειές στο λιµάνι. Με αυτές τις ενέργειες θέλουµε να συµβάλουµε στην ελληνική οικονοµία, γιατί είναι καθήκον και ευθύνη µας να κάνουµε ό,τι είναι δυνατό για να συµβάλουµε στην οικονοµική ανάκαµψη της Ελλάδας.
Από το γραφείο σας έχετε καταπληκτική θέα στο λιμάνι. Όταν κοιτάζετε έξω, γνωρίζοντας τα σχέδια και τις μακέτες, φαντάζεστε πώς θα είναι ο Πειραιάς στο μέλλον;
Κάθε µέρα φαντάζοµαι την εικόνα του λιµανιού µε όλο και µεγαλύτερο ενθουσιασµό. Το βλέπω και σκέφτοµαι πώς θα είναι έπειτα από πέντε-δέκα χρόνια. Όλα τα επόµενα βήµατά µας τα έχουµε καταγράψει στο master plan. Θα διαµορφώσουµε τα κτίρια, θα κάνουµε ξενοδοχεία και τον καινούργιο σταθµό επιβατών της κρουαζιέρας. Πιστεύω ότι όλα αυτά θα γίνουν όπως τα έχουµε σχεδιάσει και πάντα µε την υποστήριξη της ελληνικής πλευράς. Εσείς που είστε ακόµη νέος, πιστεύω ότι θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε µε τη φωτογραφική σας µηχανή την εικόνα που θα έχει το λιµάνι στο µέλλον.
Σε ποια φάση του επενδυτικού έργου θα θεωρήσετε ότι πετύχατε τον στόχο σας;
Δεν είναι τόσο εύκολο να το πω αυτό, επειδή πάντοτε πρέπει να έχουµε ένα µακροπρόθεσµο σχέδιο για ανάπτυξη και κυρίως για µια βιώσιµη ανάπτυξη. Σύµφωνα µε το δικό µας master plan, τα σχέδιά µας είναι για τα επόµενα 30 χρόνια. Σε αυτήν τη φάση στόχος µας είναι να πραγµατοποιήσουµε τα έντεκα υποχρεωτικά επενδυτικά έργα. Αυτό είναι το πρώτο µας βήµα και ύστερα από αυτό έχουµε και άλλα επενδυτικά έργα που ήδη τα έχουµε εντάξει στο master plan, αλλά βεβαίως είναι πιο µακροπρόθεσµα.
Θα λέγατε ότι για την COSCO Shipping το master plan του Πειραιά είναι μόνο η αρχή;
Αυτήν τη στιγµή ως διαχειριστής στο λιµάνι του Πειραιά έχουµε µια σύµβαση παραχώρησης µε το ελληνικό Δηµόσιο για 38 χρόνια, δηλαδή µέχρι το 2052. Όταν παίρνουµε µια απόφαση, όµως, πρέπει να σκεφτόµαστε πιο µακροπρόθεσµα. Ο Πειραιάς είναι ένα λιµάνι που έχει πολύ στενή σχέση µε τους κατοίκους του και την ελληνική κοινωνία, οπότε πρέπει να συνυπολογίσουµε στο µακροπρόθεσµο όραµά µας την προστασία του περιβάλλοντος, τη συγκοινωνία και ό,τι άλλες εργασίες µπορούµε να κάνουµε εδώ. Ήδη σκεφτόµαστε τα πάντα, επειδή αισθανόµαστε πως έχουµε την ευθύνη και το καθήκον για να το κάνουµε. Δεν µπορώ να γνωρίζω τι θα συµβεί µετά το 2052 µε τη σύµβαση µας, αλλά εµείς οφείλουµε να σκεφτόµαστε και να σχεδιάζουµε πάντοτε για 100 χρόνια µετά.
Τι θεωρείται για εσάς επιτυχία; Τι είναι αυτό που θα σας ικανοποιούσε ως προσωπικός στόχος και όραμα;
Αυτό που σκέφτοµαι είναι πώς µπορώ να διαδώσω τις εµπειρίες και τις γνώσεις µου στους νεότερους συναδέλφους µας ώστε να µπορούν να συνεχίσουν αυτήν τη δουλειά. Η δουλειά αυτή χρειάζεται να προχωρήσει από γενιά σε γενιά, γι’ αυτό τον λόγο πιστεύω ότι, αν µπορώ να εκπαιδεύσω σωστά τους συναδέλφους µας, να υπάρχουν δηλαδή νεότεροι µάνατζερ που µπορούν να µε διαδεχθούν αυτό ακριβώς, θα είναι και η επιτυχία µου.
Σήμερα τι συμβουλή δίνετε στους νεότερους managers;
Όταν αναφέροµαι στους νεότερους συναδέλφους, δεν αναφέροµαι µόνο στους Κινέζους managers. Αναφέροµαι περισσότερο στους Έλληνες. Άλλωστε, αυτήν τη στιγµή έχουµε λιγότερους Κινέζους εδώ. Εποµένως, ως CEO πρέπει να τους µάθω µε ποιον τρόπο µπορούν να διαχειριστούν µια εταιρεία, αλλά και πώς µπορούν να έχουν ανάπτυξη στο τµήµα τους. Τους λέω πως, πρώτα απ’ όλα, χρειάζεται πνεύµα συνεργασίας. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τι µπορούν και τι δεν µπορούν να κάνουν. Όποιος δεν µπορεί να κάνει κάτι µόνος του χρειάζεται βοήθεια και συνεργασία άλλων τµηµάτων. Αυτό θέλω να καλλιεργήσω στον ΟΛΠ. Είµαστε µια ιδέα, µια οµάδα, µια οικογένεια. Όλοι µαζί πρέπει να συνεργαστούµε και να συντονιστούµε για να πετύχουµε ακόµα µεγαλύτερους στόχους. One team! One dream! Έχουµε µια οµάδα µε ένα κοινό όνειρο.
Χρειάζεται θυσίες η επιτυχία;
Φυσικά. Για παράδειγµα, εγώ έχω µείνει εδώ στην Ελλάδα για οκτώ χρόνια και δεν µπορώ να είµαι στην πατρίδα µου, να είµαι κοντά στην οικογένεια µου, αλλά αυτή είναι η θυσία για να πετύχουµε αυτό το σηµαντικό project για τον ΟΛΠ και για τους δύο λαούς µας.
* Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα.