Ο κληρονόμος της δυναστείας Hermès επιμένει ότι οι τσάντες των 10.000 δολαρίων δεν είναι ακριβές

Ο κληρονόμος της δυναστείας Hermès επιμένει ότι οι τσάντες των 10.000 δολαρίων δεν είναι ακριβές
epa10605323 People enter the Hermes store on Rodeo Drive in Beverly Hills, California, USA, 02 May 2023. Despite ongoing fears of a recession, both LVMH and Hermes, reported increases in their quarter one sales for this year. EPA/CAROLINE BREHMAN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Eπιμένει ότι η αποκλειστικότητα τέτοιων αγορών δεν είναι σκόπιμη, είναι απλώς ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.

της Eleanor Pringle

Το να «σκάσετε» πενταψήφιο ποσό για μια τσάντα μπορεί να φαίνεται εξωφρενικό για πολλούς – αλλά ο Pierre-Alexis Dumas της Hermès επιμένει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ κόστους και δαπάνης.

Ο Dumas είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου μόδας Hermès, γνωστός για τις πολυπόθητες τσάντες και τα μεταξωτά του κασκόλ.

Ο Dumas ανήκει επίσης στην έκτη γενιά της οικογένειάς του που έχει αναλάβει να ηγηθεί της πολυτελούς αυτοκρατορίας των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων – ο ξάδερφος του Dumas, Axel, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, και ο πατέρας του, Jean-Louis, ήταν ο άνθρωπος που σχεδίασε την εμβληματική τσάντα Birkin.

Και παρά τις τιμές για αυτά τα κομμάτια που κυμαίνονται από 9.000 δολάρια έως έξι ψηφία σε δημοπρασία, ο Dumas επιμένει ότι δεν είναι ακριβά.

«Πάντα άκουγα ότι η Hermès είναι πολύ ακριβή», είπε ο Dumas στο 60 Minutes σε ένα επεισόδιο που κυκλοφόρησε την Κυριακή. «Δεν είναι ακριβή, είναι δαπανηρή. Κόστος είναι η πραγματική τιμή κατασκευής ενός αντικειμένου σύμφωνα με το απαιτούμενο επίπεδο προσοχής ώστε να παραχθεί ένα αντικείμενο ποιότητας.»

«Ακριβό είναι ένα προϊόν που δεν προσφέρει αυτό που υποτίθεται ότι θα προσφέρει, αλλά έχεις πληρώσει αρκετά μεγάλο ποσό για αυτό και μετά σε προδίδει – αυτό είναι ακριβό».

Τα πιο διάσημα προϊόντα της εταιρείας δεν είναι τα μόνα με υψηλές τιμές: Ένα τζουκ μποξ πωλείται για 334.000 δολάρια, ένα μπολ σκύλου κοστίζει 1.500 δολάρια και ένα γλυπτό αλόγου ύψους 32 εκατοστών κοστίζει λίγο περισσότερο από 5.600 δολάρια.

Ο Dumas λέει ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει με περιορισμένο προϋπολογισμό για να κρατήσει χαμηλά το κόστος, αλλά έχει το πλεονέκτημα να γνωρίζει ότι η μάρκα έχει δημιουργήσει κάτι σαν λατρεία από την έναρξή της στα τέλη της δεκαετίας του 1830.

Η Hermès, αξίας άνω των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει δημιουργήσει τέτοιο επίπεδο ζήτησης μεταξύ των πελατών, που ορισμένοι προσπάθησαν ακόμη και να μηνύσουν την εταιρεία επειδή δεν τους πούλησε τσάντες.

Για την ακρίβεια, οι influencer μόδας και οι ειδικοί προσπαθούν εδώ και καιρό να αποκωδικοποιήσουν το σύστημα της «προσφοράς» μιας τσάντας Hermès.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ορισμένοι επιμένουν ότι οι επίδοξοι αγοραστές πρέπει να ξοδεύουν ένα συγκεκριμένο ποσό ετησίως για να μπουν σε μια λίστα αναμονής – και ακόμη και τότε, τους δίνεται μόνο η ευκαιρία να δημιουργήσουν μια «λίστα επιθυμιών».

Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, προσφέρεται στους αγοραστές η ευκαιρία να περάσουν από την τεράστια γκάμα δερμάτων, υλικών και σχημάτων και μεγεθών τσαντών για να δημιουργήσουν το αντικείμενο των ονείρων τους — αν και δεν είναι εγγυημένο ότι θα το αποκτήσουν.

Εάν μια παρόμοια τσάντα (ακόμη και ελαφρώς παρόμοια) μπει στο κατάστημα, ένας συνεργάτης πωλήσεων μπορεί να καλέσει τον πελάτη και να του προσφέρει το προϊόν.

Ορισμένοι ίνφλουενσερ ανησυχούν ότι μπορεί να μπουν στη «μαύρη λίστα» επειδή απορρίπτουν τις τσάντες Hermès που δεν θέλουν – ή κάνουν μια αγορά για να μην διαγραφούν από την πελατειακή βάση.

Αλλά ο Dumas επιμένει ότι η αποκλειστικότητα τέτοιων αγορών δεν είναι σκόπιμη, είναι απλώς ζήτημα προσφοράς και ζήτησης.

«Πρέπει να έχεις υπομονή», είπε. «Έχω και εγώ παιδιά και έχω και επιθυμίες, αλλά λέω ότι είναι μια μακρά διαδικασία. Πηγαίνεις σε ένα κατάστημα, κλείνεις ένα ραντεβού, συναντάς έναν πωλητή, μιλάς για αυτό που θέλεις, δεν είναι διαθέσιμο, θα πρέπει να περιμένεις, θα επιστρέψει σε σένα. Χρειάζεται πολύς χρόνος, τελικά θα συμβεί».

Όπως πολλές από τις καλύτερες στιγμές στον κόσμο των επιχειρήσεων, μερικές από τις πιο διάσημες αποφάσεις της Hermès προέκυψαν από ευτυχείς συγκυρίες.

Το αναγνωρίσιμο χρώμα πορτοκαλιού της μάρκας προέκυψε από προβλήματα εφοδιασμού στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το 1946 υπήρχε έλλειψη στα πάντα», είπε ο Dumas. «Και όταν ο μεγάλος μου θείος πήγε να δει τον προμηθευτή χαρτιού και κουτιών, ο προμηθευτής είπε: ‘Λυπάμαι που δεν έχουμε πια αυτό το μπεζ χαρτί λόγω του πολέμου και των ελλιπών προμηθειών. Έχω μόνο αυτό το ρολό πορτοκαλί χαρτιού που κανείς δεν θέλει’».

Ομοίως, ο Dumas μοιράστηκε την ιστορία του πώς ο πατέρας του σχεδίασε την τσάντα Birkin αφού κάθισε δίπλα στην ηθοποιό Jane Birkin σε μια πτήση.

«Του είπε: ‘Λοιπόν, να σου πω, δεν είμαι χαρούμενη με την τσάντα μου. Θέλω κάτι πιο χαλαρό με μεγαλύτερα χερούλια και ευκολία και πάντα ανοιχτό όταν το κουβαλάω.’» Καθώς μιλούσε – ο πατέρας μου ήταν πολύ καλός στο σκίτσο – είπε: ‘Κάτι τέτοιο;’ Και εκείνη απάντησε, ‘Ναι. Αυτό θα ήταν υπέροχο’».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com