Ο γερμανικός κολοσσός Uniper χρειάζεται 4 δισ. ευρώ για να μην καταρρεύσει
- 30/08/2022, 09:35
- SHARE
Η εταιρεία υπέβαλε στην κρατική τράπεζα επενδύσεων KfW αίτηση για αύξηση της κρατικής γραμμής πιστωτικής διευκόλυνσης κατά 4 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες η Uniper με έδρα το Ντίσελντορφ.
Με τα τελευταία 2 δισ. ευρώ που άντλησε, εξαντλήθηκε το υφιστάμενο πιστωτικό όριο των 9 δισ. ευρώ από την κρατική τράπεζα. Ο όμιλος, που έχει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, δεν επιβαρύνεται μόνο από τις υψηλότερες τιμές αγοράς φυσικού αερίου, αλλά και ειδικότερα από τις εγγυήσεις που κατατίθενται στα χρηματιστήρια ενέργειας.
Βοήθεια-γέφυρα
Η Uniper είχε υποβάλει αίτηση για κρατική ενίσχυση τον περασμένο Ιούλιο και δύο εβδομάδες αργότερα η κυβέρνηση υποσχέθηκε ένα πακέτο διάσωσης 15 δις ευρώ. Η πιστωτική γραμμή από την KfW αποτελεί μέρος του συμφωνημένου πακέτου. O όμιλος μετά τον δραστικό περιορισμό ρωσικού φυσικού αερίου από τη Gazprom πρέπει να αγοράζει αέριο πιο ακριβά στην ελεύθερη αγορά προκειμένου να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να μην διαθέτει ρευστότητα. Οι καθημερινές απώλειες λόγω της αυξημένης τιμής φυσικού αερίου ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ ημερησίως. Τα 4 δις προορίζονται μόνο για να γεφυρώσουν τις οικονομικές ανάγκες της Uniper έως ότου ο κολοσσός μπορέσει να μετακυλίσει το μεγαλύτερο μέρος του αυξημένου κόστους ενέργειας στους πελάτες του από την 1η Οκτωβρίου μέσω της ειδικής εισφοράς φυσικού αερίου ύψους 2,4 λεπτών την κιλοβατώρα. Από τα 34 δις που αναμένεται να εισπραχθούν, η Uniper θα πάρει τη μερίδα του λέοντος.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Uniper παίζει κομβικό ρόλο στον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας και προμηθεύει πάνω από 100 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βιομηχανικές επιχειρήσεις με ηλεκτρικό και φυσικό αέριο. Ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ υποσχέθηκε ότι δεν θα την αφήσει να καταρρεύσει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Uniper εργάζεται στενά μαζί με την κυβέρνηση «υπό καθεστώς υψηλής πίεσης» για μια μόνιμη λύση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει.
Επιστροφή στη χρήση άνθρακα
Η ειδική εισφορά φυσικού αερίου έχει προκαλέσει τόσες αντιδράσεις ακόμη και μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό που ο αρμόδιος υπουργός Ρόμπερτ Χάμπεκ δεσμεύτηκε να την «διορθώσει».
Ενδεικτικά μιλώντας στο πρωϊνό τηλεοπτικό μαγκαζίνο του πρώτου δημόσιου καναλιού ARD, ο Λαρς Κλινγκμπάιλ, συμπρόεδρος του SPD, δήλωσε ότι «η ειδική εισφορά φυσικού αερίου είναι μέτρο δικαιολογημένο για να αποτραπεί η αφερεγγυότητα στον ενεργειακό εφοδιασμό, και αυτό ήταν σωστό.
Αλλά τώρα βλέπουμε ότι εταιρείες που κάνουν δισεκατομμύρια κέρδη, να υποβάλλουν αίτηση για χρηματοδότηση … Δεν γίνεται να κάνει κανείς δισεκατομμύρια κέρδη και να θέλετε να πάρει επιπλέον και δισεκατομμύρια, χρήματα φορολογουμένων».
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τόνισε ότι επιθυμεί να τεθεί σε εφαρμογή το ειδικό τέλος για τους πελάτες φυσικού αερίου. «Από τη σκοπιά του καγκελαρίου, αυτό το εργαλείο για τη διασφάλιση του εφοδιασμού φυσικού αερίου στη Γερμανία, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης», δήλωσε το μεσημέρι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν.
Όπως επισήμανε, είναι «το σωστό μέσο για τη σταθεροποίηση συστημικά σημαντικών προμηθευτών φυσικού αερίου. Το θέμα είναι πλέον να βρεθούν «νομικά ασφαλείς διευκρινίσεις», ώστε να μην επωφεληθούν και οι εταιρείες που δεν χρειάζονται βοήθεια». Τέλος, η ενεργειακή κρίση επαναφέρει στο προσκήνιο τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα.
Νωρίς χθες το πρωί τέθηκε σε λειτουργία ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας με καύση άνθρακα Heyden 4 που βρίσκεται στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείται επιπλέον φυσικό αέριο.