Ο «κοριός» της NSA αποκάλυψε φόβους Ολάντ για Grexit
- 24/06/2015, 10:57
- SHARE
Η NSΑ κατασκόπευε την περίοδο 2006-2012 τους προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.
Έγγραφα, τα οποία είχαν χαρακτηριστεί ως «άκρως απόρρητα», δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks και αναπαρήχθησαν από τον ιστότοπο Mediapart και την εφημερίδα Liberation αποκαλύπτοντας πως πέντε εκθέσεις της NSA βασισμένες στις «υποκλοπές των επικοινωνιών» των τριών προέδρων της Γαλλίας προορίζονταν για τα ανώτερα κλιμάκια της «κοινότητας των πληροφοριών» των ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε συγκαλέσει κρυφά το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει για τις πιθανές συνέπειες μιάς εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη από τον Μάιο του 2012. Ειδικότερα, οι πληροφορίες θέλουν τον Ολάντ απογοητευμένο από από την πρώτη του συνάντηση ως πρόεδρος με την συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και είχε ζητήσει να συνομιλήσει με ηγέτες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), συγκυβερνώντος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.
Η Γαλλία, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks, ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και υποστήριζε την υποχρέωση της χώρας να κάνει μεταρρυθμίσεις και να σεβαστεί τους δανειακούς όρους της, όμως υποστήριζε επίσης ότι η υπερβολική λιτότητα δεν αποτελεί τη σωστή τακτική.
«Ο Ολάντ επέμενε ότι η συνάντηση θα μείνει μυστική», αναφέρει ο ιστότοπος βάσει υποκλοπών της NSA από τις 22 Μαίου 2012, λέγοντας για τις συνομιλίες ότι ήθελε να συζητήσει με τους «αρμόδιους υπουργούς» τις συνέπειες μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στη γαλλική οικονομία και τις τράπεζες. «Ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ανησυχεί ότι αν κυκλοφορήσει προς τα έξω ότι το Παρίσι σκέφτεται σοβαρά τη πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας, θα βαθύνει η κρίση».
Σύμφωνα με την υποκλεμμένη συζήτηση, ο Ολάντ είχε παραπονεθεί ότι η Μέρκελ φαινόταν να είχε «νίψει τας χείρας της» για την Ελλάδα όταν συναντήθηκε μαζί της στο Βερολίνο. «Αυτό δημιούργησε μεγάλη ανησυχία στον Ολάντ για την Ελλάδα και τους Έλληνες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντιδράσουν με το να ψηφίσουν ένα ακροδεξιό κόμμα», ενώ αργότερα ο Ολάντ προσκάλεσε στο Παρίσι τον ηγέτη του SPD για συνομιλίες, οι οποίες έγιναν στις 13 Ιουνίου 2012.
Ο Λευκός Οίκος, πάντως, διαβεβαίωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει.
«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.
Από την πλευρά της, η Γαλλία κατήγγειλε μία «μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων». «Δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ με τη συμμετοχή των σημαντικότερων υπουργών και μελών της ηγεσίας των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των γαλλικών υπηρεσιών Πληροφοριών, υπό το σχήμα του Συμβουλίου Αμυνας της Γαλλίας.
«Αυτό που συνέβη δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν θα προκαλέσει και κρίση», έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele.
«Φυσικά, θα ζητηθούν εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας, πρόσθεσε. Στην έκτακτη συνεδρίαση, κατά την οποία θα διαμορφωθεί η απάντηση της Γαλλίας στις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, συμμετέχουν εκτός του Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Μπερνάρ Καζνέβ και μέλη της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών Πληροφοριών.
Βαλς: Οι ΗΠΑ οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τις ζημιές
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε μετά τις αποκαλύψεις ότι οι ΗΠΑ «οφείλουν να κάνουν τα πάντα για να διορθώσουν τις ζημιές που συνδέονται με τις αποκαλύψεις για τις αμερικανικές υποκλοπές» και ζήτησε να καθιερωθεί «ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς» μεταξύ συμμάχων χωρών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες οφείλουν όχι μόνο να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο τέτοιες ενέργειες να βλάψουν τις ελευθερίες μας, αλλά επίσης να κάνουν τα πάντα, και σύντομα, για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που αυτές προκαλούν στις σχέσεις ανάμεσα σε σύμμαχες χώρες και ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γαλλία», δήλωσε ο Βαλς μιλώντας στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.
«Είναι επιθυμητό να καθιερωθεί μεταξύ συμμάχων χωρών ένας κώδικας καλής συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και σεβασμού της πολιτικής κυριαρχίας», δήλωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, ενώ κατήγγειλε «πρακτικές που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές» και προέρχονται από μια «φίλη» χώρα.
Εντούτοις οι αποκαλύψεις αυτές για τις υποκλοπές σε βάρος τριών γάλλων προέδρων «δεν αποτελούν έκπληξη για κανέναν», παραδέχθηκε ο Βαλς.
«Το θέμα είχε ήδη αναφερθεί ανάμεσα στο καλοκαίρι του 2013 και την επίσημη επίσκεψη του προέδρου (Ολάντ) στις ΗΠΑ στις αρχές του 2014. Οι γαλλικές αρχές είχαν ζητήσει σαφείς και ειλικρινείς εξηγήσεις. Δεσμεύσεις είχαν εξάλλου αναληφθεί από τους Αμερικανούς φίλους μας. Πρέπει να τις υπενθυμίσουμε σθεναρά και να γίνουν αυστηρά σεβαστές», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.