Ο κορωνοϊός ανατρέπει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων – Στο τραπέζι το μισθολογικό κόστος
- 12/03/2020, 13:06
- SHARE
Όταν οι εταιρείες κατάρτιζαν τους προϋπολογισμούς τους για το 2020 στα τέλη της περασμένης χρονιάς κανείς δεν είχε ακούσει για κορωνοϊό και ως εκ τούτου οι επιχειρηματικοί ηγέτες δεν υπολόγιζαν πιθανό κίνδυνο ή κάποιο αντίκτυπο στα θεμελιώδη μεγέθη ή στους μισθούς – τους οποίους υπολόγιζαν να διατηρήσουν σταθερούς ή ακόμη και να αυξήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις.
Είναι γεγονός ότι την πολιτική αυτή ακολούθησαν πολλές χώρες στην Ευρώπη, σε συνέχεια της οικονομικής κρίσης και της επιστροφής στην κανονικότητα ενώ στην Ελλάδα το 2020 άρχισε με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ως αποτέλεσμα των αλλαγών στο φορολογικό καθεστώς. Παρόλαυτά βέβαια η χώρα εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010 κατά 12% στα 758 ευρώ (η μέση ετήσια μείωση σε επίπεδο δεκαετίας 1,3%) και σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, αν και υπήρξε αύξηση και το 2019, ο αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης παραμένει αισθητός σε επίπεδο μισθών, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται με βάση αυτά τα στοιχεία στη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Αν και είναι πρώιμο να προβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κρίση του Covid – 19, ο ιδιωτικός τομέας καθώς και εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού επεξεργάζονται ήδη σενάρια επόμενης ημέρας.
Οι επιχειρηματικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι με τα κενά στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις καραντίνες και τις περικοπές ταξιδιών ίσως χρειαστεί να περικόψουν μισθούς για να αντισταθμίσουν τις απώλειες εσόδων. Σε ένα άρθρο τους οι Bob Wesselkamper, Vice Chairman Global Rewards & Benefits Solutions, Korn Ferry και Τom McMullen Senior Client Partner, Korn Ferry, επισημαίνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Κίνα, χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η διαπορά της πανδημίας, στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους από το λουκέτο. Σύμφωνα μάλιστα με προσωρινά στοιχεία έρευνας της Korn Ferry, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε ειδικές προσαρμογές μισθών με σκοπό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας. Ένα άλλο 36% δήλωσε ότι θα εξετάσει τις προσαρμογές απόδοσης-στόχου.
Ήδη η διοίκηση και οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες – μια βιομηχανία που δέχεται ισχυρό πλήγμα σήμερα – ανακοίνωσαν τη μείωση των δικών τους αμοιβών σε ποσοστό 10% με 20%.
Στην Ελλάδα, στελέχη ανθρώπινου δυναμικού αναφέρουν στο “F” ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουν το μέγεθος και το πεδίο εφαρμογής πιθανών μέτρων, αλλά μας μεταφέρουν ότι η οικονομική κρίση του 2008 είναι ένας οδηγός. Σύμφωνα με τα στελέχη της Korn Ferrry, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της κρίσης, σχεδόν έξι στις δέκα επιχειρήσεις παγκοσμίως διατήρησαν ή μείωσαν το προσωπικό τους, ενώ το 35% πάγωσε τους μισθούς.
Καθώς ο Covid – 19 έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως, οι εργαζόμενοι σε πολλούς οργανισμούς λαμβλάνουν οικειοθελώς άδειες άνευ αποδοχών ή εργάζονται περισσότερες ώρες για την ίδια αμοιβή. Σε αυτή τη φάση οι κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα όπως εκπτώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, αναστολές πληρωμών και άλλα προγράμματα που διευκολύνουν τη συνέχιση της πληρωμής των κανονικών αποδοχών των εργαζομένων. Το Χονγκ Κονγκ δίνει μετρητά απευθείας στους πολίτες ενώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα μπαράζ μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και των πολιτών ευρύτερα.
Εν κατακλείδι, τα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού προειδοποιούν ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αξιολογήσουν με ψυχραιμία τις εξελίξεις και να μην αντιδράσουν με βίαιες αποφάσεις μείωσης του κόστους εργασίας που μπορεί να αποβούν τελικά επιζήμιες.