Ο κορωνοϊός καθηλώνει τις αεροπορικές εταιρείες- Τι ζητούν από τις κυβερνήσεις
- 29/10/2020, 08:46
- SHARE
Η αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακόπτει την όποια ανάκαμψη σημειώθηκε από τις αρχές καλοκαιριού στον κλάδο των αερομεταφορών, καθιστώντας τη χειμερινή περίοδο μία σημαντική δοκιμασία επιβίωσης- με την προοπτική αυτή η άνοιξη του 2021 ίσως να αποβεί η στιγμή της πολυαναμενόμενης αναζωογόνησης του κλάδου. Οι αεροπορικές εταιρείες απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις να εισαγάγουν περισσότερα τεστ και να «ανοίξουν» μέσω διακρατικών συμφωνιών περισσότερους προορισμούς, ώστε να τονωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζήτηση για μετακινήσεις. Εκτιμάται ότι οι αερομεταφορές συνολικά, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα έχουν οικονομική αιμορραγία της τάξεως των 77 δισ. δολαρίων. Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών ζητεί επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου από τις κυβερνήσεις, τονίζοντας και την ασφάλεια των από αέρος ταξιδιών.
Το τίμημα που καταβάλλουν οι αεροπορικές εταιρείες είναι οφθαλμοφανές σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ενόσω έχουν εγκαταλείψει τις προβλέψεις τους για σταδιακή επιστροφή της επιβατικής κίνησης στα συνηθισμένα της επίπεδα μέσα στην τελευταία τριμηνία του τρέχοντος έτους. Τώρα πλέον οι εταιρείες αναδιπλώνονται, κινούνται συντηρητικά και αγωνίζονται να ενισχύσουν τα οικονομικά τους. Λόγου χάριν, η ιαπωνική ΑΝΑ, η μεγαλύτερη της χώρας, ετοιμάζεται για 3.500 περικοπές θέσεων εργασίες σε ορίζοντα τριετίας, διότι αναμένει τις σοβαρότερες ετήσιες ζημίες της στην ιστορία εξαιτίας του κορωνοϊού, όπως ανέφερε σε δημοσίευμα η εφημερίδα Yomiuri. Οι απολύσεις εν μέρει θα μεταφραστούν σε μετακίνηση εργαζομένων σε άλλους κλάδους, όπως αυτός του αυτοκινήτου, ενώ η ΑΝΑ θα πωλήσει και μεγάλα αεροσκάφη της. Η μεγάλη αεροπορική της Cathay Pacific με έδρα το Χονγκ Κονγκ θα κλείσει μία περιφερειακή θυγατρική της, ενώ θα κάνει 5.000 περικοπές θέσεων εργασίας. Η ΙΑG, η μητρική εταιρεία των British Airways και Iberia, δηλώνει πως πλέον δεν προσβλέπει σε ισοσκελισμό δαπανών και εσόδων κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου και μείωσε τις διαθέσιμες θέσεις της.
Ο αμερικανικός αερομεταφορέας της American Airlines αποφάσισε τη διάθεση μετοχών της ύψους 1 δισ. δολαρίων, ώστε να αντισταθμίσει τις ζημίες των 30 εκατ. δολαρίων σε ημερήσια βάση. Η γερμανική Lufthansa, η οποία σημειωτέον έχει λάβει γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο, δήλωσε στο προσωπικό της ότι η μείωση των δρομολογίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα μεταφραστεί στην καθήλωση 125 αεροσκαφών επιπλέον. Συν τοις άλλοις, μεγάλα τμήματα των διοικητικών δραστηριοτήτων θα διακοπούν προσωρινά, ενώ πλέον ο στόλος της Lufthansa θα φθάσει στα επίπεδα που είχε τη δεκαετία του 1970. Όσο για τον τουρκικό αερομεταφορέα της Turkish Airlines, αυτός ενημέρωσε τους ξένους πιλότους του ότι θα λάβουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών.
Μία φωτεινή εξαίρεση φαίνεται πως είναι αυτή της Κίνας, όπου ο ιός έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι εγχώριες πτήσεις, όχι μόνον έχουν επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλά έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019. Στις δε Ηνωμένες Πολιτείες και για πρώτη φορά μετά τον Μάρτιο οι αεροπορικές εν συνόλω κατόρθωσαν σε μία ημέρα να μεταφέρουν 1 εκατ. επιβάτες. Ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια διαμορφώνονται στα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τουλάχιστον τριάντα χρόνια πριν.