O κορωνοϊός στην Ευρώπη: Τι συμβαίνει με τα lockdown και τα μέτρα περιορισμού
- 10/02/2021, 10:09
- SHARE
Νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να υπολογίζει το κόστος των μέτρων στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση. Αλλά τι γίνεται με στη υπόλοιπη Ευρώπη; Το FortuneGreece κάνει ένα σύντομο «απολογισμό»…
Η Μαδρίτη είναι σήμερα ένας από τους πιο «καυτούς» προορισμούς στην Ευρώπη, διότι δεν έχει κανέναν περιορισμό. Τα εστιατόρια και τα καταστήματα είναι ανοιχτά μέχρι τις 21:00. Τα εστιατόρια στη Ρώμη είναι εξίσου γεμάτα, αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έχει εκτοξευθεί.
Η αλήθεια είναι η εξής: Οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν η καθεμία τη δική της στρατηγική απέναντι στην πανδημική κρίση. Έτσι, το λιανικό εμπόριο παραμένει «ανοικτό» σε πολλές χώρες των οποίων τα κρούσματα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας.
Ψώνια στη Γαλλία
Στη Γαλλία, καταστήματα και σχολεία είναι ανοιχτά. Κλειστά παραμένουν τα καφέ, τα εστιατόρια και τα πολιτιστικά κέντρα. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. και έπειτα. Από την άλλη πλευρά, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού να εξαπλώνεται ραγδαία – ήδη αγγίζει το 37,7% των περιπτώσεων. Ο πρόεδρος Macron, από την άλλη, αντιμετωπίζει πιέσεις για την εκκίνηση της εστίασης.
Γερμανία: Ακόμη 813 ασθενείς με COVID-19 υπέκυψαν
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 8.072 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.299.996, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Ακόμη 813 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 62.969 νεκρούς ως εδώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ως αποτέλεσμα, η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε σκληρό lockdown μέχρι τον Μάρτιο
Φαγητό στην Ισπανία
Στην Ισπανία, η επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης της Μαδρίτης, Isabel Díaz Ayuso, κέρδισε τις καρδιές των εστιατόρων, καθώς επέλεξε να «ανοίξει» την εστίαση. «Είναι πολύ εύκολο να κλείσεις τα καταστήματα και να στείλεις τους ανθρώπους σπίτι τους. Το δύσκολο είναι να τους επαναφέρεις στην εργασία» δήλωσε η κυρία Ayuso. Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως στην Ισπανία κάθε περιφέρεια επιβάλλει τους δικούς της κανόνες απέναντι στον κορωνοϊό.
Βέλγιο: Κομμωτήρια ανοιχτά
Και στο Βέλγιο τo lockdown έχει χαλαρώσει. Τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά από τις αρχές Δεκεμβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε ζωολογικούς κήπους από τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ το ερχόμενο Σάββατο τα κομμωτήρια ανοίγουν. Ένα επιχείρημα υπέρ του «ανοίγματος» είναι η σημαντική μείωση του αριθμού των θανάτων και η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασθέντων, το οποίο είναι ήδη υψηλό σε σύγκριση με την ΕΕ, στο 3,6% του πληθυσμού.
Ιταλία: Ανοιχτές οι πίστες του σκι
Στην Ιταλία, η στρατηγική «ανοίγματος» βασίζεται στην τιμή του R, η οποία δείχνει πόσα άτομα μολύνει ένα μολυσμένο άτομο: Τα εστιατόρια είναι ανοιχτά μέχρι τις 6 μ.μ. Στη Ρώμη, μπαρ και εστιατόρια τα μεσημέρια είναι γεμάτα. Οι λιανοπωλητές και οι κομμωτές επιτρέπεται να εργάζονται · οι Ιταλοί μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην περιοχή τους. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο. Οι πίστες του σκι που έκλεισαν από το Νοέμβριο θα ανοίξουν στα μέσα Φεβρουαρίου.
Ανοιχτές οι επιχειρήσεις στην Αυστρία
«Θα ήταν ασφαλέστερο να παραμείνουμε σε καθεστώς lockdown», δήλωσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπαστιάν Κουρτς στις αρχές του μήνα. Ωστόσο, από αυτήν την εβδομάδα, όλα τα καταστήματα, τα μουσεία και οι ζωολογικοί κήποι λειτουργούν κανονικά.
Σουηδία – Δανία
Δεν υπάρχει ακόμη απαίτηση μάσκας, ενώ τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά. Στον αντίποδα, η Δανία ακολουθεί τελείως διαφορετική πολιτική, με αυστηρά περιοριστικά μέτρα.