Ο Λευκός Οίκος ετοιμάζεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- 11/01/2019, 10:15
- SHARE
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μπορέσει ο Τραμπ να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, αναφέρει η The Washington Post.
Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να προωθήσει την οικοδόμηση του Τείχους που θέλει να υψωθεί σε τμήμα των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού, πιθανόν με κεφάλαια από το Μηχανικό του στρατού, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post, επικαλούμενη δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση, τις οποίες δεν κατονόμασε.
Το NBC News, σε δικό του δημοσίευμα, ανέφερε πως το σχέδιο της αμερικανικής προεδρίας είναι να οικοδομηθεί ένα τμήμα του τείχους μήκους 500 χιλιομέτρων μέσω της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και της άντλησης κεφαλαίων από ένα κονδύλι ύψους 13,9 δισ. δολαρίων του αμερικανικού Στρατού Ξηράς που είχε δημιουργηθεί για έργα αντιμετώπισης και πρόληψης φυσικών καταστροφών.
Αν όντως σχεδιάζεται να γίνει μια τέτοια κίνηση, κάτι που το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα μέχρι στιγμής, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης για το τείχος ανάμεσα στον Τραμπ και τους Δημοκρατικούς, αφού από μια απλή διαφορά για την πολιτική στο μεταναστευτικό, το ζήτημα θα μετατραπεί σε δοκιμή των ορίων της προεδρικής εξουσίας, ενώ πιθανόν θα υπάρξουν επίσης προσφυγές στην αμερικανική δικαιοσύνη.
Όμως το να μεταφερθεί το αδιέξοδο στις δικαστικές αίθουσες ίσως προσφέρει στον Τραμπ μια διαδρομή για βγει από την πολιτική περιχαράκωσή του, που προκάλεσε ο ίδιος, αξιώνοντας οποιοδήποτε σχέδιο νόμου για τον τερματισμό της αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους- το shutdown οδεύει να εισέλθει στην 20ή του ημέρα– να περιλαμβάνει κονδύλι ύψους 5,7 δισ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθεί το τείχος, απαίτηση που οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο απορρίπτουν ξερά.
Η μερική αναστολή λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έγινε πραγματικότητα την 22α Δεκεμβρίου, όταν ο Τραμπ και οι Αμερικανοί νομοθέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη χρηματοδότηση διαφόρων υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε για λόγους εντελώς άσχετους με το τείχος.
Το NBC News, επικαλούμενο κυβερνητικά στελέχη, ανέφερε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για το σχέδιο που προβλέπει την άντληση χρημάτων από το κονδύλι του Μηχανικού καθώς μετέβαινε αεροπορικώς στα νότια σύνορα των ΗΠΑ την Πέμπτη.
Όμως η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διέψευσε ότι υπήρξε τέτοια ενημέρωση, ενώ το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα. «Το δημοσίευμα του NBC είναι εντελώς ψευδές, fake news», είπε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο πρόεδρος δεν θα μιλήσει μαζί τους κάποια στιγμή», πρόσθεσε η ίδια, προφανώς αναφερόμενη σε αξιωματικούς των ένοπλων δυνάμεων.
Η The Washington Post, επικαλούμενη συνεργάτη Αμερικανού κοινοβουλευτικού, ανέφερε πως η κυβέρνηση Τραμπ μελετά συγκεκριμένα το πώς θα ανακατανείμει μέρος ενός κονδυλίου 13,9 δισ. δολαρίων που περιλαμβανόταν σε σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση καταστροφών και είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο πέρυσι. Το ποσό αυτό έχει διατεθεί, αλλά δεν έχει δαπανηθεί ακόμη.
Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ προτρέπει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για να χρηματοδοτηθεί το τείχος
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ ενεθάρρυνε την Πέμπτη τον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να παρακάμψει το Κογκρέσο των ΗΠΑ και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το τείχος που ο ένοικος του Λευκού Οίκου θέλει να υψωθεί στα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό.
Η «άρνηση» της προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόσι, στελέχους των Δημοκρατικών, να «διαπραγματευθεί όσον αφορά τη χρηματοδότηση ενός συνοριακού τείχους/φράκτη- ακόμη και στην περίπτωση που η (ομοσπονδιακή) κυβέρνηση επαναλειτουργήσει κανονικά- ουσιαστικά αποτελεί το τέλος του κοινοβουλευτικού δρόμου προς την εξασφάλιση χρηματοδότησης του συνοριακού τείχους/φράκτη», έκρινε ο Γκρέιαμ σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα. «Είναι καιρός ο πρόεδρος Τραμπ να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που έχει στη διάθεσή του σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης για να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή του συνοριακού τείχους/φράκτη», πρόσθεσε ο γερουσιαστής του GOP.
Η λειτουργία του FBI σε κίνδυνο από το «shutdown»
Οι πράκτορες του FBI προειδοποίησαν σήμερα ότι το «shutdown» θέτει σε κίνδυνο την ικανότητά τους να διερευνούν εγκλήματα και να εγγυηθούν το εργατικό τους δυναμικό. «Ειδικοί πράκτορες συνεχίζουν να εργάζονται αμισθί για τους Αμερικανούς και η διοίκηση του FBI κάνει ό,τι μπορεί για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις του FBI με όλο και πιο περιορισμένους πόρους- αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», τόνισε το συνδικάτο εργαζομένων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.
«Το σημαντικό έργο» που επιτελεί το FBI «πρέπει να χρηματοδοτηθεί άμεσα», λέει το συνδικάτο, που αντιπροσωπεύει περίπου 13.000 ειδικούς πράκτορες. Αυτοί βρίσκονται στο επίκεντρο της ερευνητικής ισχύος του Γραφείου, που διερευνά βίαια, οικονομικά εγκλήματα, καθώς και κατασκοπεία και τρομοκρατία.
Το συνδικάτο προειδοποίησε, με επιστολή προς τον Λευκό Οίκο και τους ηγέτες του Κογκρέσου, ότι η μη καταβολή πληρωμών στα μέσα Ιανουαρίου, λόγω του «shutdown», θα μπορούσε να βλάψει τα οικονομικά των πρακτόρων.«Η μη εξόφληση των χρεών θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστερήσεις στην απόκτηση ή ανανέωση εγκρίσεων ασφαλείας και θα μπορούσε ακόμη και να αποτρέψει τους πράκτορες να συνεχίσουν να εξυπηρετούν ορισμένες υποθέσεις», υπογραμμίζεται. «Η οικονομική ανασφάλεια που προκαλείται από τη μη χρηματοδότηση του FBI θα μπορούσε να οδηγήσει τους πράκτορες του Γραφείου να εξετάσουν επιλογές σταδιοδρομίας που θα παρέχουν μεγαλύτερη σταθερότητα στις οικογένειές τους», προσθέτει.
Από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου- Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση του τείχους στα νότια σύνορα των συνόρων από τις 22 Δεκεμβρίου το ομοσπονδιακό τελεί σε μερική παράλυση και σχεδόν 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται είτε σε άδεια άνευ αποδοχών, είτε εργάζονται δίχως να αμείβονται.
Το «shutdown» πλήττει τον κλάδο της αεροπορικής βιομηχανίας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων
Μερικοί γερουσιαστές εκτιμούν ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι πλέον ο μόνος τρόπος εξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί μετά τη μερική διακοπή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. «Το βλέπω να έρχεται. Ωστόσο, δε νομίζω ότι είναι νόμιμο. Πιστεύω ότι θα αμφισβητηθεί στο δικαστήριο. Φαίνεται όμως να είναι ο μόνος τρόπος εξόδου», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζο Μάντσιν.
Όλος ο κλάδος της αεροπορικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, από τις αεροπορικές εταιρίες μέχρι τα αεροδρόμια, κλιμακώνει την πίεση προς τα μέλη του Κογκρέσου και τον Λευκό Οίκο ώστε να επαναλειτουργήσουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους.
Τα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ένα παρατεταμένο χρονικά «shutdown» έχει σοβαρές συνέπειες για τους επιβάτες και για όλη τη βιομηχανία πολιτικής αεροπορίας.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας κλιμάκωσαν επίσης τις πιέσεις τους χθες, όταν μαζί με άλλους εργαζόμενους του κλάδου πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η ασφάλεια των πτήσεων πάσχει, ότι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το προσωπικό ελέγχου αποσκευών, αλλά και οι τεχνικοί και οι επιθεωρητές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) έχουν είτε τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αναγκαστεί να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται, σύμφωνα με το «Politico».
Η μερική διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών διανύει την τρίτη εβδομάδα της κι αφορά το 25% των υπηρεσιών που λειτουργούν χρηματοδοτούμενες από τα ομοσπονδιακά κονδύλια.
Πέρα από τις προφανείς ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στην απόδοση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και τις άσχημες σκέψεις λόγω της απώλειας της μισθοδοσίας τους, δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχίες για επιπτώσεις και σε άλλες διαστάσεις του παραγόμενου αεροπορικού έργου. Επιπτώσεις όπως προβλήματα στις τεχνικές επιθεωρήσεις πιστοποίησης των αεροσκαφών και καθυστέρηση στην εκπαίδευση νέων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μετά την διακοπή της λειτουργίας της Ακαδημίας Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας των ΗΠΑ.
Η διαθεσιμότητα του προσωπικού έπληξε επίσης και τους ερευνητές αεροπορικών δυστυχημάτων στην Επιτροπή Ασφάλειας Αερομεταφορών (NTSB) με συνέπεια να μην διερευνώνται ένα θανατηφόρο περιστατικό με μικρό αεροσκάφος και τουλάχιστον άλλα έντεκα περιστατικά που συνέβησαν με την εμπλοκή αεροσκαφών.
«Υπάρχουν επιπτώσεις στο επίπεδο ασφάλειας των πτήσεων εντός του γενικότερου συστήματος για όσο συνεχίζεται αυτό. Δεν θέλουμε να συρθούμε σε έναν τέτοιο πόλεμο», δήλωσε ο Πολ Ρινάλντι πρόεδρος της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας στις ΗΠΑ.
Με τις φωνές που εκφράζουν ανησυχία έχουν ενωθεί αρκετά μέλη του Κογκρέσου. Μεταξύ αυτών, οι Ρεπουμπλικάνοι Πέτε Κινγκ (Νέα Υόρκη) και Μπράιαν Φιτζπάτρικ (Πενσιλβάνια) που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν με τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Πράις, πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τα κονδύλια των μεταφορών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι η διαμαρτυρία έγινε με τη συμμετοχή στελεχών της γενικής αεροπορίας, των αεροπορικών εταιριών, της βιομηχανίας παραγωγής drone, των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ειδικών σε θέματα ασφάλειας των πτήσεων, των αεροσυνοδών κι άλλων επαγγελματιών του κλάδου. «Όπως γνωρίζετε μερικές φορές δεν μπορείς να συμφωνείς σε όλα, αλλά θα συμφωνήσεις σε αυτό», δήλωσε.
Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, που εργάζονται κατά τη διάρκεια του «shutdown» δεν θα λάβουν επιταγή πληρωμής για την εργασία τους τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την ένωσή τους. Οι ίδιοι έλαβαν μηδενικές αποδείξεις πληρωμής χθες. Ανάμεσά τους ήταν κι ένας ελεγκτής που εργάζεται σε κομβικό κέντρο διαχείρισης της αεροπορικής κυκλοφορίας, έξω από την Ουάσιγκτον, τον οποίο επικαλείται το «Politico». «Αυτές οι μηδενικές αποδείξεις πληρωμής είναι αποτρόπαιες και αντιαμερικανικές», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ.
Πέρα από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, κι άλλοι εργάζονται στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας χωρίς να πληρώνονται. Μεταξύ αυτών, είναι οι τεχνικοί της FAA και το προσωπικό που πραγματοποιεί ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλειας στις αποσκευές των επιβατών. Σύμφωνα με το σωματείο τους, αρκετά μέλη του προσωπικού ελέγχου των αποσκευών έχουν αρχίσει να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, καθώς πιέζονται από τις οικονομικές τους ανάγκες.
Χθες το πρωί και πριν από την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας έξω από το Καπιτώλιο, εκπρόσωποι συνδικάτων αεροπορικών εταιριών και εργαζομένων στα αεροδρόμια, ιδιοκτήτες αεροσκαφών, και άλλοι εμπλεκόμενοι στον κύκλο εργασιών της πολιτικής αεροπορίας, έγραψαν επιστολή με την οποία ζητούν από τα μέλη του Κογκρέσου να βρουν τρόπο για την άμεση επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών. «Η μερική διακοπή λειτουργίας έχει ήδη προκαλέσει πραγματική καταστροφή στο αμερικανικό σύστημα αεροπορίας, ενώ οι συνέπειες θα γίνονται όλο και σοβαρότερες καθώς περνά ο καιρός», ανέφερε η τρισέλιδη επιστολή προς τον πρόεδρο Τραμπ, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ.
Δείτε ακόμη:
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον Τραμπ
Τι θα γίνει εάν ο Τραμπ κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ