Ο λόγος που το Τόκιο υιοθετεί 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα
- 13/12/2024, 18:30
- SHARE
του Marco Quiroz-Gutierrez
Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει μια πληθυσμιακή κρίση – κι έτσι το Τόκιο, η μεγαλύτερη πόλη της, θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα με κάτι νέο: μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα.
Από τον Απρίλιο, η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, πρόκειται να επιτρέψει στους υπαλλήλους της να εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Προσθέτει επίσης μια νέα πολιτική «μερικής άδειας φροντίδας παιδιών», η οποία θα επιτρέψει σε ορισμένους εργαζόμενους να εργάζονται δύο λιγότερες ώρες την ημέρα. Ο στόχος είναι να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι που είναι γονείς να εξισορροπήσουν τη φροντίδα των παιδιών και την εργασία, δήλωσε η κυβερνήτης του Τόκιο, Yuriko Koike.
«Θα συνεχίσουμε να αναθεωρούμε τον τρόπο εργασίας με ευελιξία για να διασφαλίσουμε ότι οι γυναίκες δεν χρειάζεται να θυσιάσουν την καριέρα τους λόγω γεγονότων της ζωής τους όπως ο τοκετός ή η ανατροφή των παιδιών», είπε η Koike σε ομιλία της αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της τακτικής συνόδου της Μητροπολιτικής Συνέλευσης του Τόκιο, ανέφεραν οι Japan Times.
Οι νέες πολιτικές έρχονται καθώς το ποσοστό γεννήσεων στην Ιαπωνία έφτασε σε ιστορικό χαμηλό νωρίτερα φέτος. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, η χώρα κατέγραψε 350.074 γεννήσεις, μειωμένες κατά 5,7% από την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας.
Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της χώρας, που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των παιδιών που έχει μια γυναίκα στη ζωή της, ήταν 1,2 το 2023 και στο Τόκιο, το ποσοστό γεννήσεων ήταν ακόμη χαμηλότερο στο 0,99. Για να διατηρηθεί ένας γενικά σταθερός πληθυσμός, απαιτείται ποσοστό γεννήσεων 2,1, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η διάμεση ηλικία ενός Ιάπωνα πολίτη είναι 49,9, σύμφωνα με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Στις ΗΠΑ, η διάμεση ηλικία είναι 38,9.
Η Ιαπωνία έχει λάβει δραστικά βήματα προς την αντιστροφή του χαμηλού ποσοστού γεννήσεων. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990, η κυβέρνηση ζήτησε από τις εταιρείες να προσφέρουν γενναιόδωρη γονική άδεια, προσέθεσε επιδοτήσεις για ημερήσια φροντίδα και άρχισε να προσφέρει πληρωμές σε μετρητά στους γονείς. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Τόκιο κυκλοφόρησε επίσης τη δική της εφαρμογή γνωριμιών για να βοηθήσει τους ανύπαντρους να βρουν σύντροφο και να παντρευτούν.
Ωστόσο, το ποσοστό γεννήσεων εξακολουθεί να μειώνεται σταθερά τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Η μετάβαση σε μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων από τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την επίπονη εργασιακή κουλτούρα της Ιαπωνίας, η οποία μπορεί να επιβαρύνει ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες. Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τις δουλειές του σπιτιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, με τις γυναίκες στην Ιαπωνία να επιδίδονται σε πέντε φορές περισσότερες απλήρωτες εργασίες από τους άνδρες, όπως φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που είχαν λιγότερα παιδιά από όσα θα προτιμούσαν δήλωσαν ότι είχαν λιγότερα παιδιά ακριβώς λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για δουλειές του σπιτιού που θα έφερνε ακόμα ένα παιδί, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μετάβαση σε τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ισότητα στις δουλειές του σπιτιού. Οι άνδρες ανέφεραν ότι ξόδεψαν 22% περισσότερο χρόνο στη φροντίδα των παιδιών και 23% περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής εργάσιμης εβδομάδας τεσσάρων ημερών που διεξήχθη σε έξι χώρες από το 4 Day Week Global, το οποίο υποστηρίζει το θέμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Μητσοτάκης: Θα κριθούμε σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο στις εκλογές που θα γίνουν την άνοιξη του 2027
- Απελευθερώθηκε Αμερικανός πολίτης από συριακή φυλακή – Όσα είπε για τις συνθήκες κράτησης
Πηγή: Fortune.com