Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε διαδέχεται τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ
epa11417947 Dutch Prime Minister Mark Rutte arrives at a European People’s Party (EPP) leaders meeting in Brussels, Belgium, 17 June 2024. EU leaders gather in Brussels following the European Parliament elections to discuss the next institutional cycle and to renew the European institutions top jobs with the need to reflect the diversity of the EU in terms of geography, country size, gender, and political affiliation. EPA/OLIVIER MATTHYS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, πρόκειται να αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ και να διαδεχθεί τον Γενς Στόλντεμπεργκ, από τον Οκτώβριο του 2024.  

Μετά τη σύμφωνη γνώμη και των 32 κρατών – μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), καθήκοντα γενικού γραμματέα θα αναλάβει από τον ερχόμενο Οκτώβριο ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε.

Ο Ρούτε θα πάρει τη θέση του Γενς Στόλντεμπεργκ μετά την έγκριση που έλαβε από Ουγγαρία και Σλοβακία την Τρίτη (18/6), ενώ σήμερα, Πέμπτη (20/6), η Ρουμανία ανακοίνωσε την υποστήριξή της στον Ολλανδό πολιτικό, με τον Ρουμάνο πρόεδρο, Κλάους Γιοχάνις, να αποσύρει επισήμως την υποψηφιότητά του για τη θέση στην ηγεσία του ΝΑΤΟ.

Κάτι που σημαίνει πως τον Ιούλιο, όταν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να γιορτάσουν την 75η επέτειο της συμμαχίας, η εκστρατεία για τη διαδοχή του Στόλντενμπεργκ, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023, θα έχει λήξει.

Σύμφωνα με το Politico, ο Γιοχάνις έθεσε την υποψηφιότητά του τον Μάρτιο, όταν τα δύο τρίτα των χωρών ΝΑΤΟ είχαν ήδη ταχθεί υπέρ του Ρούτε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίμηνης εκστρατείας του,  κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις μία ψήφο μεταξύ των 32 χωρών, αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

Για την ιστορία, αναφέρεται πως το 2017, οι χώρες του ΝΑΤΟ επέλεξαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2020. Το 2019, μετέφεραν την ημερομηνία αυτή για τον Σεπτέμβριο του 2022 ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε ακόμα μια παράταση, η οποία ορίστηκε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023. Τον Ιούλιο του περασμένου έτους, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να παρατείνουν τη θητεία του Στόλτενμπεργκ ως γενικού γραμματέα κατά ακόμα ένα έτος.

Ο Ρούτε θα αναλάβει την ηγεσία του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως σημειώνει το Politico.

Η θητεία του θα ξεκινήσει στις 2 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να αναδιαμορφώσουν τους συσχετισμούς εντός της στρατιωτικής συμμαχίας, που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει πως έχει επιτυχώς αποτρέψει τις επιθετικές κινήσεις της Ρωσίας απέναντι στην Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώνεται πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί μεν να παραμείνει στο ΝΑΤΟ, αλλά απείλησε να κόψει την χρηματική βοήθεια στην Ουκρανία σε περίπτωση επανεκλογής του.

Οι παρατηρητές, ωστόσο, αναγνωρίζουν στον Ρούτε ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να “κουμαντάρει” τον Αμερικανό μεγιστάνα, χάρη στην ικανότητά του να κλείνει συμφωνίες με πολιτικούς από διαφορετικά πολιτικά υπόβαθρα, κερδίζοντας ακόμη και τον έπαινο του Τραμπ, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά, “Μου αρέσει αυτός ο τύπος!”.

Όπως υπενθυμίζει το Politico, ο Μαρκ Ρούτε έχει επικριθεί στο παρελθόν για το γεγονός ότι δεν προσπάθησε αρκετά να πείσει τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το 2014, όταν αυτές αμφισβήτησαν την υποστήριξή του στο σχέδιο για τον ρωσικό αγωγό Nord Stream 2.

Ο Ρούτε απέτυχε επίσης να φέρει τις ολλανδικές αμυντικές δαπάνες στο στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ΑΕΠ, καθ’ όλη τη διάρκεια της 14ετούς θητείας του στο “τιμόνι” της χώρας.

Βέβαια, η Ολλανδία, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αναμένεται τελικά να επιτύχει τον στόχο αυτό φέτος, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: