Ο μαύρος σαμουράι στο Assassin’s Creed έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στην Ιαπωνία

Ο μαύρος σαμουράι στο Assassin’s Creed έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στην Ιαπωνία
epa07639863 The Assassins Creed Orchestra performs during the Ubisoft press conference at the Orpheum Theatre in Los Angeles, California, USA, 10 June 2019. This event takes place prior to the Electronic Entertainment Expo (E3) conference, which will take place from from 11 to 13 June. EPA/ADAM S DAVIS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η διαφημιστική καμπάνια του "Assassin's Creed Shadows" αποκάλυψε την παρουσία ενός μαύρου σαμουράι. Από τότε ξεκίνησς μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που καταγγέλλει «ένα σοβαρό πρόβλημα ιστορικής ακρίβειας και έλλειψης πολιτιστικού σεβασμού» δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι με περίπου 95.000 υπογραφές.

Την ώρα που μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που ξεκίνησε στην Ιαπωνία, έχοντας ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 υπογραφές, καταδικάζει την παρουσίαση ενός χαρακτήρα μαύρου σαμουράι στην επόμενη έκδοση του διάσημου βιντεοπαιχνιδιούAssassin’s Creed“, το οποίο διαδραματίζεται στη φεουδαρχική Ιαπωνία, οι προγραμματιστές του βιντεοπαιχνιδιού υπερασπίστηκαν σήμερα «τη δημιουργική ελευθερία» που έχουν.

«Από την έναρξή της, η σειρά (εκδόσεων του βιντεοπαιχνιδιού) έχει λάβει άδειες δημιουργίας και έχει ενσωματώσει στοιχεία φαντασίας για να δημιουργήσει συναρπαστικές και καθηλωτικές εμπειρίες. Η παρουσίαση του Yasuke στο παιχνίδι μας είναι μια απόδειξη αυτού», τόνισε η ομάδα του παιχνιδιού σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στα αγγλικά και στα ιαπωνικά.

Η νέα έκδοση, που αναμένεται στις 15 Νοεμβρίου να κυκλοφορήσει σε PC και σε κονσόλες, το “Assassin’s Creed Shadows” επιτρέπει στον παίκτη να ενσαρκώσει δύο ήρωες: τον Naoe, έναν δολοφόνο και τον Yasuke, έναν μαύρο σαμουράι που παρουσιάζεται ως ιστορική φιγούρα του 16ου αιώνα, ο οποίος έφτασε στην Ιαπωνία μετά την απαγωγή του από Πορτογάλους δουλέμπορους στην ανατολική ακτή της Αφρικής.

Η διαφημιστική καμπάνια του “Assassin’s Creed Shadows” ξεκίνησε στην Ιαπωνία στις 19 Ιουνίου, σχεδόν ένα μήνα μετά το πρώτο τρέιλερ που αποκάλυψε την παρουσία αυτού του χαρακτήρα και μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών που καταγγέλλει «ένα σοβαρό πρόβλημα ιστορικής ακρίβειας και έλλειψης πολιτιστικού σεβασμού» δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι με περίπου 95.000 υπογραφές.

Αν και δεν φαίνεται να αμφισβητεί την ύπαρξη αυτής της ιστορικής φιγούρας ή το χρώμα του δέρματός του, εκείνοι που υπογράφουν, κατηγορούν την γαλλική εταιρεία Ubisoft (που βγάζει το βιντεοπαιχνίδι) για πραγματολογικά λάθη και για «σοβαρή προσβολή της ιαπωνικής κουλτούρας και ιστορίας, που μπορεί να εξισωθεί με ρατσισμό» προς τους Ασιάτες, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι σύμφωνα με αυτούς, ο Yasuke δεν θα έπαιρνε ποτέ τον τίτλο του σαμουράι.

Ζητούν από την γαλλική εταιρεία να σταματήσει την κυκλοφορία του παιχνιδιού και να «δείξει σοβαρότητα και σεβασμό» στην ιαπωνική ιστορία.

«Παρόλο που ο Yasuke απεικονίζεται ως σαμουράι στο “Shadows”, συνειδητοποιούμε ότι αυτό είναι αντικείμενο συζήτησης και διαλόγου», απάντησαν οι προγραμματιστές του παιχνιδιού.

Σε ερώτηση τον Μάρτιο από το Γαλλικό Πρακτορείο, όταν ήδη κυκλοφορούσαν πλαστές φωτογραφίες αυτού του χαρακτήρα, ο Ζουλιέν Πελτέ, δημιουργός που ειδικεύεται στη φιγούρα σαμουράι, υπενθύμισε ότι «αν και είναι συναρπαστικός και θα θέλαμε να μάθουμε πολλά περισσότερα για αυτόν, δεν ξέρω πολλά γι’ αυτό και είναι τροφή για όλες τις φαντασιώσεις».

«Η πρόθεσή μας δεν ήταν ποτέ να παρουσιάσουμε τα βιντεοπαιχνίδια μας (…) ως πραγματικές αναπαραστάσεις της ιστορίας ή ιστορικών προσώπων», υπερασπίστηκε η δημιουργική ομάδα του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι πάνω από όλα ήθελε να «κινήσει την περιέργεια» των παικτών και να τους ενθαρρύνει «να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα ιστορικά πλαίσια».

Καλούν επίσης τους θαυμαστές «να μην κατευθύνουν την κριτική τους προς (τους) συνεργάτες, εσωτερικούς ή εξωτερικούς», με τη σειρά συχνά να συνεργάζεται με ιστορικούς για να αναδημιουργήσει εικονικά τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους που παρουσιάζονται στα βιντεοπαιχνίδια, οι οποίες κυμαίνονται από την Αρχαία Αίγυπτο έως την Αναγέννηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: