Ο μηχανισμός απορρόφησης των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης- Πού θα πάνε τα κονδύλια
- 08/06/2020, 08:42
- SHARE
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από το μέγαρο Μαξίμου για τη συγκρότηση του μηχανισμού που θα διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το υπουργείο Οικονομικών σε ρόλο project manager
Μπορεί το τελικό ποσό και οι λεπτομέρειες του Ταμείου Ανάκαμψης να μην έχουν οριστικοποιηθεί -κάτι που αναμένεται στην σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 19 Ιουνίου- εντούτοις η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσει τα κονδύλια όταν θα έρθει η στιγμή της εκταμίευσης.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» ο σχεδιασμός του πρωθυπουργικού επιτελείου για τον εν λόγω μηχανισμό θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Τα υπουργεία θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στο μέγαρο Μαξίμου, το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ως project manager, ενώ στην αξιολόγηση θα συνδράμει και η Επιτροπή Πισσαρίδη και τον κεντρικό συντονισμό όλων των δράσεων θα αναλάβει το επιτελείο του πρωθυπουργού με βάση τους στρατηγικούς πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής.
Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι μέχρι το φθινόπωρο τα βασικά αναπτυξιακά projects να είναι έτοιμα.
Οι τρεις βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου
Ψηφιακός μετασχηματισμός, πράσινη ανάπτυξη και αγροτική πολιτική αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες του σχεδίου το οποίο θα καταθέσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, όπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα απαιτείται σχεδιασμός, σύνεση και υπευθυνότητα στη διαχείριση αυτών των κονδυλίων, ώστε να αξιοποιηθούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας, με κύριο πρόταγμα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητάς της.
Εμβληματική πρόταση
«Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εργαλείο αυτό, το Next Generation EU, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ, αποτελεί μια πρόταση εμβληματική, με ισχυρό χρηματοδοτικό αποτύπωμα και ευθυγραμμισμένη με το μέγεθος των δυσκολιών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μια πρόταση δίκαιη, ορθολογική, φιλοαναπτυξιακή, ευέλικτη.
Δίκαιη, γιατί στηρίζεται σε κοινό δανεισμό, εισάγοντας την έννοια της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους. Ορθολογική, γιατί κινείται περισσότερο στη λογική των επιδοτήσεων έναντι των δανείων. Φιλοαναπτυξιακή, γιατί δίνει προτεραιότητα σε κομβικούς τομείς για το μέλλον της Ευρώπης, τομείς που αποτελούν μέρος και του δικού μας σχεδίου, όπως είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η αγροτική πολιτική. Ευέλικτη, γιατί δίνει τη δυνατότητα στην κάθε χώρα, έχοντας την ιδιοκτησία των πολιτικών, να εφαρμόσει εκείνες που η ίδια επιλέγει» τονίζει σε δήλωσή του στα ΝΕΑ ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Μάλιστα εκφράζει την προσδοκία αυτά είναι τα χαρακτηριστικά και της τελικής μορφής του πακέτου που θα συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες.
Τα 32 μπορούν να γίνουν 50 δισ. ευρώ μαζί με το ΕΣΠΑ
Τα ποσά που αντιστοιχούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά αγγίζουν το 18% του ΑΕΠ της ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ μπορούν να φτάσουν μετά το 2021 ακόμα και τα 50 δισεκ. ευρώ που αντιστοιχούν στο ¼ του ελληνικού ΑΕΠ.
Σε κάθε περίπτωση η διοχέτευση των χρημάτων θα γίνουν μέσω των καναλιών του ΕΣΠΑ και προς σ’ αυτή την κατεύθυνση αρκετά υπουργεία ετοιμάζουν τις προτάσεις τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση ήδη ετοιμάζονται τα σχετικά projects για τον κλάδο της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας, της πράσινης ενέργειας και της δρομολόγησης ψηφιακών έργων για τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης.