Ο μηδενικός COVID είναι η προτεραιότητα του Πεκίνου – Πώς επηρεάζει την ανάπτυξη της Κίνας
- 31/07/2022, 19:02
- SHARE
του Nicholas Gordon
Από τότε που η οικονομία της Κίνας σταμάτησε κατά τη διάρκεια του δίμηνου αποκλεισμού της Σαγκάης, οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το Πεκίνο βρίσκεται μπροστά σε μια επιλογή: είτε να χαλαρώσει την πολιτική μηδενικού COVID της χώρας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, είτε να διακινδυνεύσει μια παρατεταμένη επιβράδυνση διατηρώντας τους αυστηρούς ελέγχους COVID σε ισχύ.
Τώρα, το Πεκίνο φαίνεται να έχει κάνει την επιλογή του: Ο μηδενικός COVID είναι η προτεραιότητα.
Τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, του κορυφαίου οργάνου λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), συναντήθηκαν την Πέμπτη για να συζητήσουν την οικονομία της χώρας και να καθορίσουν την υπόλοιπη ατζέντα του έτους. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνεδρίαση, το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε ότι «αυστηρά μέτρα ελέγχου και πρόληψης πρέπει να εφαρμόζονται κάθε φορά που υπάρχει κρούσμα COVID», όπως τα αιφνιδιαστικά lockdown, το κλείσιμο επιχειρήσεων και οι εκστρατείες μαζικών εξετάσεων που επιβάλλουν οι αξιωματούχοι σε πληθυσμιακά κέντρα μετά τον εντοπισμό μόλις μιας χούφτας κρουσμάτων.
Από τη δήλωση έλειπε οποιαδήποτε αναφορά στον στόχο της Κίνας για οικονομική ανάπτυξη 5,5%, τον οποίο το Πολιτικό Γραφείο επικαλέστηκε στην τελευταία του συνεδρίαση τον Απρίλιο. Τώρα, το Πεκίνο λέει ότι θέλει απλώς η οικονομία να επιτύχει «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», χωρίς να επεκτείνεται στο τι σημαίνει αυτό συγκεκριμένα.
Οι οικονομολόγοι λένε ότι ο στόχος της Κίνας για ανάπτυξη 5,5% για το έτος ήταν ήδη ανέφικτος, ειδικά μετά το δίμηνο lockdown της Σαγκάης που πάγωσε τη μεταποίηση, έσπειρε το χάος στην αλυσίδα εφοδιασμού και οδήγησε σε ανάπτυξη μόλις 0,4% σε ετήσια βάση για την οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Η υποβάθμιση της οικονομικής ανάπτυξης ανατρέπει μια σιωπηρή συμφωνία που έχει συνάψει το Πεκίνο με τον πληθυσμό της χώρας: ότι το αυταρχικό σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας πρέπει να διατηρηθεί, ώστε το Πεκίνο να μπορεί να προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο υψηλές οικονομικές αποδόσεις και κοινωνική κινητικότητα.
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 3,3% το 2022, μειώνοντας την πρόβλεψή του Απριλίου κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες, προβλέποντας αύξηση 3,2%, εν μέρει λόγω της «χειρότερης από την αναμενόμενη» επιβράδυνσης στην Κίνα.
Η απόφαση της Κίνας να επιμείνει στον μηδενικό COVID σημαίνει ότι η οικονομία της χώρας θα παραμείνει υποτονική για λίγο καιρό. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να προβούν σε κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής πριν από το 20ο Συνέδριο του Κόμματος», τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, γράφει ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομολόγος της Macquarie για την Κίνα, σε σημείωμα της Πέμπτης, αναφερόμενος στο συνέδριο του ΚΚΚ αυτό το φθινόπωρο, στο οποίο ο Κινέζος πρόεδρος XiJinping αναμένεται να κερδίσει μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία. Η Κίνα «θα επιμείνει στον μηδενικό COVID τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους», γράφει ο Hu, ακόμη και αν γίνουν μικροαλλαγές στους περιορισμούς COVID της χώρας.
Στο παρελθόν, ο Xi είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρεί τα μέτρα κατά του COVID πιο σημαντικά από την οικονομία, λέγοντας στις 28 Ιουνίου ότι «θα προτιμούσε να επηρεάσει προσωρινά μια μικρή οικονομική ανάπτυξη, παρά να διακινδυνεύσει να βλάψει την ασφάλεια της ζωής και τη σωματική υγεία των ανθρώπων, ιδίως των ηλικιωμένων και των παιδιών».
Την Πέμπτη, οι τοπικοί αξιωματούχοι στο Wuhan διέταξαν να κλείσουν οι επιχειρήσεις και ανέστειλαν τις δημόσιες συγκοινωνίες σε μια περιοχή με πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου κατοίκων, αφότου ανακάλυψαν τέσσερα ασυμπτωματικά κρούσματα.
Καθώς η Κίνα διατηρεί την προσέγγιση του μηδενικού COVID, η κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει ορισμένα μέτρα για να στηρίξει τους υποβαθμισμένους τομείς της οικονομίας.
Την Πέμπτη, το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε ότι θα «σταθεροποιήσει την αγορά ακινήτων». Οι μεγαλύτεροι εργολάβοι ακινήτων της Κίνας έχουν έλλειψη ρευστότητας μετά την επιβολή κανόνων από το Πεκίνο για τον περιορισμό του υπερβολικού δανεισμού, που οδηγεί σε απλήρωτους προμηθευτές και μη ολοκληρωμένα έργα. Τις τελευταίες εβδομάδες, πελάτες απογοητευμένοι από τον αργό ρυθμό των κατασκευών αρνήθηκαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια σε μια πανεθνική διαμαρτυρία. Το Πεκίνο σχεδιάζει ένα ταμείο ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη διάσωση των υπερχρεωμένων κατασκευαστών, σύμφωνα με το Reuters.
Το Πολιτικό Γραφείο δήλωσε επίσης ότι θα δώσει το «πράσινο φως» σε μια σειρά από επενδυτικές συμφωνίες στον τομέα της τεχνολογίας, αν και δεν είπε ποιες από αυτές αναμένουν την έγκρισή του. Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι η πολυετής καταστολή της τεχνολογίας, η οποία αφαίρεσε αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους τεχνολογικούς γίγαντες της Κίνας, μπορεί να τελειώνει.
Ωστόσο, η δήλωση του Πολιτικού Γραφείου δεν περιλαμβάνει αναφορές σε μέτρα άμεσης στήριξης των καταναλωτικών δαπανών. Ενώ άλλες κυβερνήσεις, όπως αυτές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και ακόμη και της ημιαυτόνομης κινεζικής πόλης του Χονγκ Κονγκ, έχουν στραφεί σε άμεσες μεταφορές μετρητών για να στηρίξουν τα εισοδήματα, η Κίνα αντ’ αυτού βασίζεται σε επενδύσεις σε υποδομές και σε επιχειρηματικές ενισχύσεις για να αναζωογονήσει την οικονομία. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι οι άμεσες μεταβιβάσεις μετρητών μπορεί να τροφοδοτήσουν τον πληθωρισμό.
Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν οικονομική συρρίκνωση 0,9% σε ετήσια βάση για το δεύτερο τρίμηνο του 2022, μετά από αναθεωρημένη συρρίκνωση 1,6% το πρώτο τρίμηνο. (Δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης είναι ένας κοινός ορισμός για την ύφεση). Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν τώρα ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά 1,5% φέτος, έναντι 3,6% για την Κίνα. Παρά τις αντίθετες ανοδικές προβλέψεις του Λευκού Οίκου, οι ΗΠΑ δεν θα ξεπεράσουν σε ανάπτυξη την Κίνα φέτος.