Ο μύθος της διαφοροποίησης
- 06/07/2023, 14:23
- SHARE
Του Χρήστου Τσούνη
Ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουμε όταν ξεκινάμε να επενδύουμε είναι η διαφοροποίηση, ή με πιο απλά λόγια, να μην βάζουμε όλα μας τ’αυγά μας στο ίδιο καλάθι.
Αυτό, εκ πρώτης όψεως φαίνεται σωστό. Αν μια επένδυση μας πάει προς τα κάτω υπάρχουν οι άλλες να μας σώσουν. Στην τελική μπορεί να κάναμε κάποιο λάθος στην ανάλυση μας. Όμως, υπάρχει και ένα δεύτερο κομμάτι του παζλ, που κανένας δεν μας λέει και είναι αυτό που κάνει όλη την διαφορά: η συσχέτιση.
Η συσχέτιση στις επενδύσεις είναι ένα στατιστικό που μετράει τον βαθμό της μεταβολής δύο επενδυτικών οχημάτων μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν, η προσθήκη περισσότερων θέσεων σε ένα χαρτοφυλάκιο δε σημαίνει απαραίτητα πως θα δημιουργήσει διαφοροποίηση. Γιατί οι θέσεις αυτές μπορεί να έχουν υψηλή συσχέτιση. (Δηλαδή να κινούνται ταυτόχρονα προς την ίδια κατεύθυνση και για τους ίδιους παράγοντες).
Η σωστή και η λάθος διαφοροποίηση
Πολλοί επενδυτές, ειδικά οι πιο νέοι στον χώρο, πιστεύουν συχνά ότι η κατοχή πολλών θέσεων μειώνει τον κίνδυνο. Η αλήθεια όμως είναι κάπως πιο περίπλοκη.
Ενώ, όντως η αγορά μιας μεγάλης ποικιλίας μετοχών μπορεί να μετριάσει κάπως τον κίνδυνο, στην πράξη, συνήθως δεν καταφέρνει και πολλά.
Για να καταλάβουμε για ποιο πράγμα μιλάμε πάμε να εξετάσουμε την σχέση που έχουν 4 διαφορετικά χαρτοφυλάκια μεταξύ τους. Έστω λοιπόν τα εξής:
- Ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθεί τον δείκτη S&P 500 μέσω του ETF VOO
- Ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθεί τον δείκτη Nasdaq 100 μέσω του ETF QQQ
- Ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθεί τον δείκτη Russell 2000 μέσω του ETF IWM
- Ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθεί τον δείκτη Dow Jones μέσω του ETF DIA
Το παραπάνω σχήμα διαβάζεται ως εξής:
Όσο πιο κοντά στο 1.00 είμαστε, τόσο πιο κοινή είναι η κίνηση των 2 assets και όταν έχουν την τιμή 1.00 η κίνηση είναι ταυτόσημη, δηλαδή πέφτουν μαζί και ανεβαίνουν μαζί.
Όσο πλησιάζουμε το 0.00 τόσο μικρότερη είναι σχέση μεταξύ των 2 assets ενώ όταν περάσουμε στα αρνητικά οι κινήσεις τους αρχίζουν να γίνονται αντίθετες και στο -1.00 να λέμε ότι κινούνται εντελώς αντίθετα
Αν για παράδειγμα 2 assets έχουν τιμή 0.90, σημαίνει ότι το 90% των φορών ακολουθούν την ίδια πορεία. Έτσι λοιπόν, μπορούμε να δούμε από τον παραπάνω πίνακα ότι αν θέλουμε όντως να πετύχουμε την κατάλληλη διαφοροποίηση η αγορά του QQQ και το VOO δεν είναι η σωστή κίνηση, αφού το 90% των φορών ανεβαίνουν μαζί και πέφτουν μαζί.
Αντίθετα η αγορά του QQQ και του IWM είναι ο καλύτερος τρόπος να πετύχουμε αυτό το πολυπόθητο: «όχι όλα μας τα αυγά στο ίδιο καλάθι».
Γενικά ο στόχος μας για να μειώσουμε το ρίσκο είναι να είμαστε κοντά στο 0.00, και να αποφύγουμε τα άκρα, διότι στην περίπτωση του 1.00 χάνουμε σε θέμα διαφοροποίησης, ενώ στην περίπτωση του -1.00 χάνουμε σε αποδόσεις.
Η μεταβολή της συσχέτισης
Σε περιόδους αναταραχής στην αγορά, οι συσχετισμοί μεταξύ των προϊόντων μπορεί να αλλάξουν, καθιστώντας δύσκολη την εύρεση αγορών που είναι απολύτως ανεξάρτητες μεταξύ τους.
Απτό παράδειγμα είναι η περίοδος του Covid19 από 1/2/2020 έως 1/5/2020, όπου η συσχέτιση των 4 προηγούμενων επενδυτικών μέσων είναι σχεδόν ταυτόσημη
Γι’ αυτό απαιτείται διαρκής έλεγχος και σύγκριση των επενδυτικών μέσων μεταξύ τους.
Για να κλείσουμε τη σημερινή στήλη και να δώσουμε και λίγη αξία στους αναγνώστες, πάμε να δούμε σε έναν μεγάλο πίνακα πως κινούνται από την αρχή του χρόνου διάφορα επενδυτικά μέσα, προκειμένου, ύστερα από την κατάλληλη έρευνα ο κάθε αναγνώστης να είναι σε θέση να κρίνει πιο επενδυτικό όχημα είναι το κατάλληλο για να το προσθέσει στο χαρτοφυλάκιο του.
Η λίστα με τα ETFs που θα χρησιμοποιήσουμε, καθώς και ο δείκτης που ακολουθούν είναι η:
- VOO: S&P 500
- QQQ: Nasdaq 100
- IWM: Russell 2000
- DIA: Dow Jones
- VTI: Total Stock Market
- TLT: 20+ Year Treasury Bond ETF
- XLE: Energy Select Sector
- XLU: Utilities Select Sector
- GLD: Gold
- USO: United States Oil
* Chris Tsounis – Συγγραφέας του βιβλίου “Τα 4 βήματα του πλούτου” (εκδόσεις Κλειδάριθμος)
Βρείτε τον Χρήστο στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/tsounischrishttps://www.instagram.com/tsounischris
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: