Ο νέος CEO της Boeing έχει φιλοδοξίες – Αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσει τα απαίσια οικονομικά της εταιρείας

Ο νέος CEO της Boeing έχει φιλοδοξίες – Αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσει τα απαίσια οικονομικά της εταιρείας
This undated image released by Boeing on July 31, 2024, shows the aerospace company's new CEO Robert "Kelly" Ortberg. Boeing named the former Rockwell Collins chief its next CEO on July 31, 2024, as the aviation giant reported a hefty loss on continued operational problems. Ortberg, 64, helped lead Rockwell Collins and integrate it into United Technology prior to his retirement from RTX in 2021. (Photo by Handout / BOEING / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Boeing" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Photo: AFP
Η Boeing βρέθηκε μεταξύ των 10 μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Kelly Ortberg, πιθανότατα δεν χρειαζόταν μια υπενθύμιση για το πού πηγαίνει. Παρόλα αυτά, τα κέρδη του προβληματικού κατασκευαστή αεροπλάνων για το δεύτερο τρίμηνο, που δημοσιεύτηκαν λίγο πριν ανακοινωθεί η πρόσληψή του την περασμένη Τετάρτη, υπογράμμισαν το χάος που κληρονόμησε. Η εταιρεία ανέφερε ζημία ανά μετοχή 2,90 δολαρίων, μένοντας πίσω από τις προσδοκίες των αναλυτών σχεδόν κατά ένα δολάριο. Οι βασικές λειτουργικές ζημίες της υπερτριπλασιάστηκαν από πέρυσι σε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και με έναν αξιοσέβαστο βετεράνο του κλάδου να αναλαμβάνει το τιμόνι την Πέμπτη, τα νούμερα θα μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δύο δεκαετίες σφαλμάτων ηγεσίας στην εταιρεία έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά ο ανώτερος αναλυτής της Bank of America, Ronald Epstein, λέει ότι τα ζητήματα αξιοπιστίας της Boeing επηρεάζουν επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές βλέπουν τα οικονομικά της.

«Λένε – το ένα τρίμηνο μετά το άλλο – ένα συγκεκριμένο αφήγημα, και απλά αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί», είπε ο Epstein στο Fortune.

Και πάλι, οι μετοχές της Boeing ανέβηκαν την περασμένη Τετάρτη, αφότου η εταιρεία επιβεβαίωσε τον διορισμό του Ortberg, κλείνοντας πάνω από το όριο των 190 δολαρίων. Ωστόσο, έκτοτε σημείωσαν πτώση κατά 12%. Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά 35% σε ετήσια βάση, και κατά 62% από το ιστορικό υψηλό των 440,62 δολαρίων τον Μάρτιο του 2019.

Αυτό τοποθετεί την Boeing μεταξύ των 10 μετοχών με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500, αν και ο Epstein είπε ότι πιθανότατα τα πράγματα θα ήταν χειρότερα εάν η Boeing δεν επωφελείτο από ένα παγκόσμιο ολιγοπώλιο για μεγάλα εμπορικά αεροπλάνα που μοιράζεται με την Airbus. Αλλά οι επενδυτές σταθερού εισοδήματος εξακολουθούν να ανησυχούν σχετικά με την πιθανότητα τα ομόλογα της εταιρείας να υποβαθμιστούν από χαμηλής επενδυτικής βαθμίδας σε σκουπίδια.

Αυτό συμβαίνει επειδή η εταιρεία «καίει» σημαντικές ποσότητες μετρητών – 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το τελευταίο τρίμηνο και πιθανότατα 9 έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια για το έτος. Αυτό δεν περιλαμβάνει το χρέος περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα απορροφήσει η Boeing εξαγοράζοντας την Spirit AeroSystems, η οποία κατασκευάζει την άτρακτο των αεροσκαφών της Boeing.

«Είναι ένα από τα λίγα ονόματα που παρακολουθώ τώρα όπου οι επενδυτές επικεντρώνονται τόσο στον ισολογισμό όσο και στα αποτελέσματα», είπε ο Epstein για την Boeing, «επειδή έχουν τόσα πολλά χρέη».

Για να διορθώσει τα πράγματα, η Boeing βρήκε τον άνθρωπο που ήθελε στο Ortberg, ο οποίος ηγήθηκε της Rockwell Collins από το 2013 έως το 2019, καθώς η εταιρεία διπλασίασε τις πωλήσεις της και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία αεροδιαστημικής στον κόσμο. Ο Epstein συμφώνησε ότι η πρόσληψη ενός στελέχους εκτός εταιρείας ήταν η σωστή κίνηση, λέγοντας ότι ο Ortberg θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ευρύτερο δίκτυο ταλέντου απ’ ό,τι κάποιος εντός της Boeing και θα μπορούσε να αντλήσει από την εμπειρία της καλλιέργειας μιας κορυφαίας κουλτούρας στη Rockwell Collins.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Epstein.

Οι εμπορικές και αμυντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της Boeing συνεχίζουν να συναντούν δυσκολίες

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι μια αλλαγή κουλτούρας θα μεταφραστεί σε καλύτερα αποτελέσματα. Τα έσοδα του δεύτερου τριμήνου της Boeing δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες και έπεσαν κάτω από τα 17 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 15% από το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Τα έσοδα από τον κλάδο των εμπορικών αεροσκαφών μειώθηκαν κατά 32% καθώς η Boeing παρέδωσε μόλις 92 αεροπλάνα τους τρεις μήνες, σε σύγκριση με 136 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η μείωση των παραδόσεων, σημείωσε ο Epstein, δεν είχε καμία σχέση με το ανώτατο όριο που επέβαλε η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας στην παραγωγή του 737 Max μετά την έκρηξη ενός πάνελ σε ένα από τα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

«Πήραν την απόφαση, βασικά, να επιβραδύνουν τα πάντα για να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα πάντα πριν τα επιταχύνουν ξανά», είπε ο Epstein. «Αυτή είναι ίσως η σωστή απόφαση, αλλά απαιτεί χρόνο».

Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Boeing που αφορά το διάστημα και την άμυνα συναντά επίσης δυσκολίες – και όχι μόνο επειδή δύο αστροναύτες της NASA παραμένουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό λόγω προβλημάτων με την κάψουλα Starliner της Boeing. Η εταιρεία σημείωσε ζημίες 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ορισμένα προγράμματα ανάπτυξης σταθερής τιμής – κυρίως μια απώλεια 391 εκατομμυρίων δολαρίων από την παραγωγή του KC-46A, ενός ιπτάμενου τάνκερ της Πολεμικής Αεροπορίας.

«Τα περιθώρια σε αυτά τα προγράμματα ήταν πραγματικά, πολύ άσχημα», είπε ο Epstein.

Καθώς οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες αυξάνονται, τα αποτελέσματα της Boeing ωχριούν σε σύγκριση με εκείνα των άλλων εταιρειών του κλάδου. Η General Dynamics και η Northrop Grumman, για παράδειγμα, ανέφεραν ότι τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 21% και 19% το τελευταίο τρίμηνο, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: