Ο νέος ρόλος του αγωγού Turk Stream, και η θέση της Ελλάδας μετά το deal Πούτιν-Ερντογάν

Ο νέος ρόλος του αγωγού Turk Stream, και η θέση της Ελλάδας μετά το deal Πούτιν-Ερντογάν
epa07177493 Russian President Vladimir Putin (L) shakes hands with Turkish President Recep Tayyip Erdogan (R) during a meeting in Istanbul, Turkey, 19 November 2018. The two leaders met to discuss Russian-Turkish relations and topical regional and international issues. EPA/RAMIL SITDIKOV/ KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας παραβρέθηκαν στην ολοκλήρωση της υποθαλάσσιας κατασκευής του αγωγού και μίλησαν για τις ανανεωμένες σχέσεις τους.

 

Στη σημασία που αποκτά ο αγωγός φυσικού αερίου ‘Turk Stream‘ για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και την ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με την ευκαιρία της τελετής ολοκλήρωσης της υποθαλάσσιας φάσης του αγωγού. Όπως μάλιστα δήλωσε και ίδιος ο Πούτιν, το μισό από το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει στην Τουρκία μετά την ολοκλήρωση και της χερσαίας φάσης του έργου εντός του 2019, θα προωθείται στην ανατολική και Νότια Ευρώπη καθιστώντας την Τουρκία κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου.

Αναλυτές στον τουρκικό Τύπο σημειώνουν πως ο εν λόγω αγωγός ενδιαφέρει και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Τσίπρα, καθώς η Ελλάδα θα επιθυμεί να μεταφέρει από αυτόν τον αγωγό φυσικό αέριο προς την ΕΕ.

Μετά τις κοινές δηλώσεις στις οποίες ο κ. Ερντογάν επεσήμανε την αύξηση των εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών Τουρκίας-Ρωσίας και τη συνεργασία εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συναλλαγές που θα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά και στην κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα Άκουγιου αλλά και την αύξηση της προσέλευσης Ρώσων τουριστών στην Τουρκία που φέτος ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια.

Μετά τις δηλώσεις οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα. Στην συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι εξελίξεις στην Συρία, και η πορεία της συμφωνίας για το Ιντλίμπ.