Ο «νόμος του Μουρ»: Γιατί τα αεροπορικά ταξίδια γίνονται όλο και πιο ασφαλή;
- 11/08/2024, 10:30
- SHARE
Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα εμπορικά αεροπορικά ταξίδια γίνονται όλο και πιο ασφαλή, με τον κίνδυνο θανάτου να μειώνεται στο μισό κάθε δεκαετία.
Το ποσοστό θανάτου μειώθηκε σε 1 ανά κάθε 13,7 εκατομμύρια επιβιβάσεις επιβατών παγκοσμίως την περίοδο 2018-2022, μια σημαντική βελτίωση από 1 ανά 7,9 εκατομμύρια επιβιβάσεις την περίοδο 2008-2017, σύμφωνα με έγγραφο ερευνητών του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).
Οι θάνατοι ανά επιβάτη ήταν 1 ανά 350.000 επιβιβάσεις το 1968-1977, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).
«Η ασφάλεια των αερομεταφορών συνεχίζει να βελτιώνεται», δήλωσε ο καθηγητής του ΜΙΤ Άρνολντ Μπαρνέτ, ο οποίος συνυπογράφει την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Air Transport Management, προσθέτοντας ότι η πιθανότητα θανάτου «συνεχίζει να μειώνεται κατά δύο φορές κάθε δεκαετία».
Ο ίδιος συνέκρινε την τάση με τον «νόμο του Μουρ», τη διάσημη πρόβλεψη του ιδρυτή της Intel Γκόρντον Μουρ ότι η υπολογιστική ισχύς των τσιπ διπλασιάζεται περίπου κάθε 18 μήνες.
Από το 1978-1987 ο κίνδυνος θανάτου ήταν 1 ανά 750.000 επιβάτες αεροπλάνων- από το 1988-1997 ήταν 1 ανά 1,3 εκατομμύρια- και το 1998-2007, 1 ανά 2,7 εκατομμύρια.
Η τελευταία μεγάλη καταστροφή εμπορικής αεροπορικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν το 2009, όταν συνετρίβη η πτήση 3407 της Colgan Air, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 50 άνθρωποι.
Ο Μπαρνέτ προειδοποίησε ωστόσο ότι η συνεχής πρόοδος δεν είναι εξασφαλισμένη.
Πρόσφατες παρ’ ολίγον συγκρούσεις σε διαδρόμους προσγείωσης στις ΗΠΑ φέτος έχουν γίνει πρωτοσέλιδα, ενώ οι ομοσπονδιακοί ερευνητές πιέζουν την Boeing για τον λόγο για τον οποίο ένα βύσμα πόρτας σε αεροσκάφος 737 MAX 9 αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης σε αεροπλάνο της Alaskan Airlines τον Ιανουάριο.
Τα νούμερα αποκρύπτουν επίσης τεράστιες παγκόσμιες διαφορές στην ασφάλεια των αερομεταφορών, με τη μελέτη να χωρίζει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες με βάση το ιστορικό ασφαλείας τους.
Η κορυφαία βαθμίδα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα ευρωπαϊκά έθνη, όπως το Μαυροβούνιο, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Κίνα, το Ισραήλ, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία συμπληρώνουν αυτή την ομάδα.
Η δεύτερη βαθμίδα αποτελείται από το Μπαχρέιν, τη Βοσνία, τη Βραζιλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, το Χονγκ Κονγκ – που μετράται διακριτά από την Κίνα – την Ινδία, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, τη Μαλαισία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες, το Κατάρ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου ανήκουν στην τρίτη βαθμίδα. Είναι ενθαρρυντικό ότι, παρόλο που ο κίνδυνος θανάτου είναι πολύ μεγαλύτερος σε αυτές τις χώρες, οι θάνατοι από αεροπορικά ταξίδια ανά επιβίβαση μειώθηκαν επίσης περίπου στο μισό κατά την περίοδο 2018-2022.