Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει το Bitcoin στο… φέγγαρι, ενώ οι μετοχές καταρρέουν

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει το Bitcoin στο… φέγγαρι, ενώ οι μετοχές καταρρέουν
The Bitcoin symbol, the largest cryptocurrency by market cap that operates free of any central control and that relies on a peer-to-peer software and cryptography, on a luminous banner on the BitBase stand during the Mobile World Congress 2023 on March 10, 2023, in Barcelona, Spain. (Photo by Joan Cros/NurPhoto) (Photo by Joan Cros / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: pixabay.com
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν επιφυλακτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες υιοθέτησε μια πολύ πιο φιλική στάση 

Ντόναλντ Τραμπ και ρυθμιστικές αρχές ενισχύουν το Bitcoin, που πλέον δείχνει να ανεξαρτητοποιείται σε σχέση με τους παγκόσμιους δείκτες μετοχών, που αμφιταλαντεύονται λόγω των αβέβαιων προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, ένας συντελεστής συσχέτισης 30 ημερών για το Bitcoin και τον δείκτη παγκόσμιων μετοχών της MSCI πέφτει στο -0,20, ένα σπάνιο φαινόμενο καθώς ο δείκτης είναι συνήθως θετικός από το 2020. Η μέτρηση 1 υποδεικνύει ότι τα περιουσιακά στοιχεία έχουν «κλειδώσει», ενώ το μείον 1 σηματοδοτεί μιαν «αντίστροφη ισοπαλία».

Το Bitcoin μετεβλήθη ελάχιστα την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη στα 65.900 δολάρια περίπου, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 2,3%, με τον δείκτη να υφίσταται τη χειρότερη πτωση από τον Δεκέμβριο του 2022.

Ο Τραμπ ήταν επιφυλακτικός απέναντι στα κρυπτονομίσματα, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες υιοθέτησε μια πολύ πιο φιλική στάση παράλληλα με την ανάδειξη του κλάδου ως παίκτη με επιρροή στις προεδρικές εκλογές του 2024. Οι αγορές στοιχημάτων θεωρούν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων ως φαβορί για τις εκλογές του Νοεμβρίου, γεγονός που αποτιμάται θετικά και από τους επενδυτές του Bitcoin.

«Το Bitcoin πλέον προεξοφλεί μια νίκη του Τραμπ», δήλωσε ο Sean McNulty, διευθυντής διαπραγμάτευσης στην Arbelos Markets. «Για τις μετοχές, απεναντίας, δεν υπάρχουν ξεκάθαροι νικητές και χαμένοι».

Το κρυπτονόμισμα έχει σημειώσει αύξηση 11% από τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με άνοδο λιγότερο από 2% στις παγκόσμιες μετοχές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Τραμπ βγήκε νικητής από το debate με τον παραπαίοντα Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ενώ επέζησε μιας απόπειρας δολοφονίας.

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις προσπαθεί να κλείσει το χάσμα από τον Τραμπ, ως ανθυποψήφιά τους, αφού έλαβε το δακτυλίδι διαδοχής από τον Μπάιντεν, που αποσύρθηκε από την προεκλογική κούρσα. Σημειώνεται πως ο Τραμπ πρόκειται να μιλήσει σε συνέδριο Bitcoin στις 27 Ιουλίου.

Οι παγκόσμιες μετοχές, εν τω μεταξύ, βρίσκονται υπό πίεση μετά από ένα μεικτό ξεκίνημα της σεζόν κερδών του δεύτερου τριμήνου. Οι επενδυτές αναζητούν αποδείξεις ότι το φετινό ράλι, που καθοδηγείται από εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας, εξακολουθεί να έχει βάσεις.

Το Bitcoin έχει εκτιναχθεί περίπου 51% το 2024, υποβοηθούμενο από τη ζήτηση για ειδικά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια στις ΗΠΑ και την ατζέντα του Τραμπ. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI άλλαξε ελάχιστα μετά από μια άνοδο από έτος σε έτος κατά περίπου 12%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: