Ο οδικός χάρτης της Διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη
- 16/01/2020, 09:07
- SHARE
Παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα η γερμανική καγκελαρία απέστειλε τις προσκλήσεις- με απούσα την Ελλάδα– στους συμμετέχοντες της συνάντησης για τη Λιβύη στο Βερολίνο, με τις ελπίδες για εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο πόλεμο να εναποτίθενται πλέον εκεί. Οι προσδοκίες ωστόσο από μια τέτοια συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση είναι πολύπλοκα.
Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.
Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Ο οδικός χάρτης
Τον οδικό χάρτη για τη διαμόρφωση της κατάστασης παρουσιάζει η αραβόφωνη εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, Asharq Al-Awsat, η οποία -όπως ισχυρίζεται- έχει στην κατοχή της προσχέδιο ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο.
Σε αυτή, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει συμμετοχή 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Διπλωματικές πηγές από τη Δύση ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το συνέδριο θα επεξεργαστεί το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μέλλον της Λιβύης.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στο σχηματισμό μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από 14 εκπροσώπους του κοινοβουλίου, 14 από το κυβερνητικό συμβούλιο και 14 από τις πολιτικές δυνάμεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων και προσώπων που παραμένουν πιστά στον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Καθήκον της επιτροπής θα είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης και η προετοιμασία γενικών εκλογών.
Ο οδικός χάρτης καλεί επίσης για την υπόδειξη δέκα στρατιωτικών, πέντε από την πλευρά του Χαφτάρ και πέντε του Σάρατζ, επιφορτισμένων με το καθήκον να διαλύσουν τις πολιτοφυλακές και να ενοποιήσουν τον λιβυκό στρατό.
Σε οικονομικό επίπεδο, ο οδικός χάρτης θα προβλέπει τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν κατάλληλα οι φυσικοί πόροι της χώρας, καθώς και ποιος θα είναι ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, ενδεχομένως θα δοθούν «κίνητρα» στον στρατηγό Χαφτάρ προκειμένου να διατηρηθεί το τρέχον status quo στις πετρελαιοπηγές, για να μην διαταραχθεί η σταθερότητα των αποθεμάτων.
Τέλος, ο οδικός χάρτης απευθύνει ένα «αόριστο» κάλεσμα σε όλες πλευρές να συμμορφωθούν με το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη που έχει κηρύξει ο ΟΗΕ, ενώ προβλέπει τον σχηματισμό επιτροπών για την επίβλεψη της εκεχειρίας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.