Ο OPEC συνεχίζει να «τρώει» τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με την προσοχή στην Κίνα

Ο OPEC συνεχίζει να «τρώει» τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, με την προσοχή στην Κίνα
epa08858807 (FILE) - OPEC logo seen at the Palace Congress building during 15th International Energy Forum (IEF15) and informal meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) ministers in Algiers, Algeria, 28 September 2016 (reissued 03 December 2020). Oil ministers from the Organization of Petroleum Exporting Countries are to hold a videoconference with ministers from non-OPEC oil producers, including Russia. EPA/MOHAMED MESSARA *** Local Caption *** 53039944 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η κατανάλωση ντίζελ συνέχισε να είναι υποτονική λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας».

O Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) μείωσε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 και μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την τρίτη διαδοχική μηνιαία αναθεώρηση προς τα κάτω.

Στη μηνιαία έκθεση του OPEC που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, σημειώνεται πως η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, από την αύξηση των 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα.

Υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ των προβλέψεων σχετικά με την ένταση της αύξησης της ζήτησης το 2024, εν μέρει λόγω διαφορών σχετικά με τη ζήτηση από την Κίνα και σχετικά με τον ρυθμό της παγκόσμιας μετάβασης σε καθαρότερα καύσιμα. Ο OPEC εξακολουθεί να βρίσκεται στο ανώτερο άκρο των εκτιμήσεων του κλάδου μετά την αναθεώρηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης για το 2024 οφείλεται στην Κίνα, καθώς ο OPEC μείωσε την πρόβλεψή του για την κινεζική ανάπτυξη σε 580.000 bpd από 650.000 bpd. Ενώ τα κυβερνητικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα στηρίξουν τη ζήτηση του τέταρτου τριμήνου, η χρήση πετρελαίου αντιμετωπίζει δυσκολίες από τις οικονομικές προκλήσεις και τις κινήσεις προς καθαρότερα καύσιμα, ανέφερε ο Οργανισμός.

«Η κατανάλωση ντίζελ συνέχισε να είναι υποτονική λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην οικοδομή και την κατασκευή κατοικιών, και της υποκατάστασης του πετρελαϊκού ντίζελ από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στα βαρέα φορτηγά», υποστήριξε ο OPEC αναφερόμενος στον Αύγουστο.

Ακόμα, υποβάθμισε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης το 2025 σε 1,64 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1,74 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com