Ο Πέτρος Ευθυμίου στο Network: Αν δεν εμβαθύνουν οι κοινές πολιτικές, τίποτα δεν εγγυάται ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη

Ο Πέτρος Ευθυμίου στο Network: Αν δεν εμβαθύνουν οι κοινές πολιτικές, τίποτα δεν εγγυάται ότι η ΕΕ θα παραμείνει ενωμένη
Ο Πέτρος Ευθυμίου, μίλησε στο Fortune Greece Network για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ΕΕ και της Ελλάδας, μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, αλλά και για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας και της ελληνικής κεντροαριστεράς.

Το μέλλον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της Ελλάδας συζητήθηκε εκτενώς στο πάνελ «Europe & Greece After the Election: What’s next for the European Union?», στο οποίο συμμετείχε ο πρώην Υπουργός Παιδείας, Ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος του ΟΑΣΕ, Πέτρος Ευθυμίου, με συντονίστρια την Μαρία Νικόλτσιου, δημοσιογράφο και Anchor στον Alpha TV.

H συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Fortune Greece Network, στη μηνιαία συγκέντρωση δυναμικών εκπροσώπων του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουνίου στον πολυχώρο «Άτρακτος».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα highlights της συζήτησης:

*Όλη η συζήτηση είναι διαθέσιμη στο Fortune Greece Network. Become a member NOW 

Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς

Ο Πέτρος Ευθυμίου αρχικά σημείωσε ότι εν τέλει δεν αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών ο κίνδυνος της πλήρους αλλαγής του πολιτικού χάρτη στην ήπειρο με μία νέου είδους κυριαρχία της ακροδεξιάς. «Ωστόσο αποδιάρθρωσε τη μηχανή της Ευρώπης, που είναι ο γαλλογερμανικός άξονας», επεσήμανε. «Χωρίς να πετύχει τον μείζονα στόχο η επέλαση της ακροδεξιάς, κατάφερε να προκαλέσει “βλάβη” στο κεντρικό “μηχάνημα”», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη σοσιαλδημοκρατία, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι πρέπει να ανακάμψει «βρίσκοντας τις πηγές της» και εξήγησε: «Η κοινωνική Ευρώπη διαμορφώθηκε το 1990, όταν 11 από τα 15 κράτη είχαν σοσιαλιστικές κυβερνήσεις. Ήταν η Ευρώπη της αλληλεγγύης και στη συνέχεια ήλθε η λαίλαπα της νεοφιλελεύθερης λογικής των πραγμάτων, στην οποία προσεχώρησαν και οι σοσιαλδημοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι έχουν, στην κοινή συνείδηση, μερίδιο για το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής, την αύξηση των ανισοτήτων».

Αφού αναφέρθηκε στο πολιτικό παράδειγμα της Δανίας, ο κ. Ευθυμίου προσέγγισε το ζήτημα του λαϊκισμού λέγοντας ότι «έχει μια γιγάντια ευχέρεια στο να μεταμφιέζει τα προβλήματα». «Ωστόσο, υπάρχει τεράστιο περιθώριο να αναγεννηθεί η πολιτική στην Ευρώπη, όταν νοηματοδοτήσεις το σχέδιο και με αρχές και με πολιτικές», σημείωσε. «Όταν έχεις τραυματίσει, πρέπει να αποκαταστήσεις στην πράξη και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Ανταγωνιστικότητα και επανασχεδιασμός της ΕΕ

Εν συνεχεία, εξήγησε τους λόγους, για τους οποίους είναι αναγκαία μια ενωμένη Ευρώπη. «Οι δυνάμεις που αναδύονται επιθυμούν την ανακατονομή της παγκόσμιας ισχύος και η Ευρώπη είναι ένα εμπόδιο», σημείωσε ο Πέτρος Ευθυμίου, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να παίρνουμε ως δεδομένα τα κεκτημένα. «Η Ευρώπη πρέπει να ξαναγίνει όπως την οραματίστηκαν», υποστήριξε.

Ο Πέτρος Ευθυμίου τόνισε έπειτα την ανάγκη ενδυνάμωσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας -που μόνο κοινές πολιτικές μπορούν να προκαλέσουν και διευκρίνισε ότι χρειάζεται επανασχεδιασμός της ενωμένης Ευρώπης σε όλα τα επίπεδα.

Όσο αφορά στην Ελλάδα και αφού υπογράμμισε το μείζον ζήτημα της αποχής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο πρώην υπουργός σημείωσε πως «όλοι έχασαν» και πως «η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι υπόθεση δύο μικρομεσαίων κομμάτων». «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι να ενοποιηθεί αυτός ο χώρος με την ατζέντα του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος», τόνισε και είπε κλείνοντας: «Ευρωπαίος σοσιαλδημοκράτης, σήμερα σημαίνει ότι θέλεις μια Ευρώπη ισχυρή, με όσο το δυνατόν βαθύτερους ομοσπονδιακούς δεσμούς στην οικονομία, στην κοινή εξωτερική πολιτική και στην κοινή άμυνα. Αυτό το οικοδόμημα θα στηρίζεται στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής δικαιοσύνης και στην άρση των ανισοτήτων».