Ο πλανήτης πνίγεται στα χρέη!
- 05/10/2016, 18:03
- SHARE
Σε ιστορικό υψηλό το παγκόσμιο χρέος – Έφτασε στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Το παγκόσμιο χρέος βρίσκεται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεσή του και μάλιστα με αυξητικές τάσεις. Ειδικότερα, το παγκόσμιο χρέος του μη χρηματοπιστωτικού τομέα – που περιλαμβάνει τις γενικές κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες – ανέρχεται στα 152 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 225% του παγκόσμιου ΑΕΠ (!).
Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτού του ποσού, που ανέρχονται περίπου στα 100 τρισ. δολάρια, είναι οι υποχρεώσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες όπως έχει τεκμηριωθεί σε εκτεταμένη βιβλιογραφία ενέχουν μεγάλους κινδύνους όταν φτάσουν σε υπερβολικά επίπεδα.
Είναι ενδεικτικό ότι έως τώρα δεν είχαμε πλήρη εικόνα για το ύψος του παγκόσμιου χρέους. Η έκθεση Fiscal Monitor του Ταμείου για πρώτη φορά βάζει ένα νούμερο στο μέγεθός του και “η εικόνα που σχηματίζεται δεν είναι ωραία”. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει σημαντική ανομοιογένεια, καθώς δεν βρίσκονται όλες οι χώρες στην ίδια φάση του κύκλου χρέους ούτε αντιμετωπίζουν όλες τους ίδιους κινδύνους.
Παρ’ όλα αυτά το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι το παγκόσμιο χρέος, που συνέχισε να αυξάνεται μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και σήμερα βρίσκεται σε υψηλά όλων των εποχών, θα μπορούσε να προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου διαδικασία ιδιωτικής απομόχλευσης η οποία θα μπορούσε να ανατρέψει την εύθραυστη οικονομική ανάπτυξη.
Τα υψηλά επίπεδα χρέους μπορούν να επιβραδύνουν το ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης για μία σειρά λόγων, αναφέρει το ΔΝΤ.
Πρώτον, τα υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους αυξάνουν την πιθανότητα των χρηματοπιστωτικών κρίσεων, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από βαθύτερη και πιο παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση από αυτή που σχετίζεται με τις φυσιολογικές υφέσεις. Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται στο ιδιωτικό χρέος, καθώς η είσοδος σε μία χρηματοπιστωτική κρίση με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους επιδεινώνει τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολύ περισσότερο στις αναδυόμενες αγορές απ’ ότι στις ανεπτυγμένες.
Δεύτερον, τα υπερβολικά επίπεδα χρέους μπορούν να επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη ακόμη και αν δεν υπάρχει χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες μειώνουν τελικά τις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Η σημαντική μείωσή του χρέους απαιτεί δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και διευκολύνουν την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους και το “συγύρισμα” των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων. Ωστόσο η επίλυση αυτού του προβλήματος υπερβάλλοντος ιδιωτικού χρέους δεν είναι εύκολη στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον της χαμηλής ονομαστικής αύξησης του ΑΕΠ, αναφέρει το ΔΝΤ.