«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει κολλημένος γύρω στο 4%» προειδοποιεί ο El-Erian

«Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει κολλημένος γύρω στο 4%» προειδοποιεί ο El-Erian
Oranges are displayed at a produce stall inside Grand Central Market on March 11, 2022 in downtown Los Angeles, California. - US consumer prices hit a new 40-year high in February 2022 as the world's largest economy continued to be battered by a surge of inflation, which the fallout from Russia's invasion of Ukraine is expected to worsen. (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Ο κορυφαίος οικονομολόγος λέει ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να μείνει ψηλά, εξαιτίας ζητημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και «μιας μεταβολής στην παγκοσμιοποίηση».

Του Will Daniel

Η πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων και η χαλάρωση των πιέσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού συνέβαλαν στη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ από το υψηλό 40ετίας τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, ορισμένοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η πορεία επιστροφής στον στόχο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για πληθωρισμό 2% θα είναι μακρά και επίπονη.

«Μπορεί ο πληθωρισμός να μείνει κολλημένος γύρω στο 4%», δήλωσε τη Δευτέρα στο CNBC ο Mohamed El-Erian, πρόεδρος του Queens’ College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Ο El-Erian υποστηρίζει ότι τα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που ταλαιπώρησαν την οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια και αύξησαν τον πληθωρισμό δεν θα ξεπεραστούν εύκολα, καθώς ο κόσμος βρίσκεται εν μέσω μιας «βαθιάς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής αλλαγής» που δεν είναι «προσωρινή ή γρήγορα αναστρέψιμη».

«Δεν μπορείτε να επανασυνδέσετε τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσα σε μια νύχτα», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι δημόσιες διαμαρτυρίες στην Κίνα, οι οποίες προκλήθηκαν από τα αυστηρά μέτρα μηδενικού Covid της κυβέρνησης, θα επιδεινώσουν τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τον πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pimco και διάσημος παρατηρητής της αγοράς περιέγραψε επίσης πώς οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων θα αναγκάσουν πολλές εταιρείες να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε πιο φιλικές χώρες (near-shoring) ή πίσω στην πατρίδα τους (re-shoring), γεγονός που θα πρέπει να ωθήσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό.

Προσθέστε σε αυτή τη συνταγή την αύξηση των μισθών και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έγραψε ο El-Erian σε άρθρο του στους Financial Times τη Δευτέρα, κάνοντας λόγο για μια «δύσκολη κατάσταση» για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια έξι φορές φέτος για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά ο El-Erian σημειώνει ότι η κεντρική τράπεζα το κάνει αυτό ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τον κίνδυνο χρηματοπιστωτικής αστάθειας – κάτι που ο ίδιος αποκαλεί …«τρίλημμα».

Ο El-Erian προειδοποίησε ότι το δύσκολο έργο της Fed σημαίνει πως ο κίνδυνος ύφεσης παραμένει υψηλός και υποστήριξε ότι πάρα πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι έχουν προσκολληθεί στη θεωρία της «σύντομης και ρηχής ύφεσης».

«Ανησυχώ ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει επανάληψη των αναλυτικών και συμπεριφορικών παγίδων που εμφανίστηκαν στην περσινή ατυχή πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και των οποίων τις συνέπειες δεν έχουμε ακόμη αφήσει πίσω μας», έγραψε.

Ο El-Erian πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε ακόμη να αποφύγει μια ύφεση ή να έχει μόνο μια ήπια ύφεση λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και της ανθεκτικής καταναλωτικής δαπάνης, αλλά υποστηρίζει επίσης ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για κάθε αποτέλεσμα και να είναι προσεκτικοί.

«Τόσο οι αναλυτικοί όσο και οι συμπεριφορικοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς τις προβλέψεις μας», έγραψε. «Οι εταιρείες, οι κυβερνήσεις, τα νοικοκυριά και οι επενδυτές μετοχών θα πρέπει να σχεδιάζουν με γνώμονα ένα εύρος πιθανών αποτελεσμάτων, χωρίς να επικρατεί ένα μόνο σενάριο ως βασική πρόβλεψη. Μια τέτοια ρευστότητα σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από λάθη πολιτικής, εταιρικά λάθη και ατυχήματα της αγοράς».

Πηγή: fortune.com