Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αφρικής
- 30/06/2014, 09:00
- SHARE
Ποια τα επόμενα επιχειρηματικά του σχέδια για την ανάπτυξη της «Μαύρης Ηπείρου»;
Μπορεί στο πρώτο άκουσμα το όνομά του να μην σας λέει πολλά, όμως στον επιχειρηματικό κόσμο ο Αλίκο Ντανγκότε είναι κάτι σαν θρύλος.
Ιδρυτής του ομίλου Dangote Group -που δραστηριοποιείται στους τομείς της τσιμεντοποιίας, των τροφίμων, της συσκευασίας και εσχάτως της ενέργειας- έχει στα 57 του χρόνια μία τεράστια περιουσία, αξίας 24,7 δισ. δολ., που τον καθιστά τον 24ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και σίγουρα τον Νο1 «Κροίσο» σε ολόκληρη την ταχύτατα αναπτυσσόμενη Αφρική.
Είναι γέννημα-θρέμμα της Νιγηρίας και μίας από τις ισχυρότερες επιχειρηματικές οικογένειες στη χώρα του: ο παππούς του, που ουσιαστικά τον μεγάλωσε, ήταν έμπορος καρπών κόλλας (μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται ως συστατικό σε ενεργειακά ποτά και σε πολλά αναψυκτικά) κι επί των ημερών του ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Δυτικής Αφρικής.
Όμως, για να φτάσει εδώ που είναι σήμερα, ο Αλίκο Ντανγκότε δεν «πάτησε» μόνον στην «χρυσή» αυτή κληρονομία. Χρειάστηκε να επιζήσει τουλάχιστον δέκα καθεστωτικών αλλαγών στην Αμπούζα -τα κατάφερε χάρη και στις γνωριμίες του πατέρα του, που ήταν πολιτικός- να πάρει ένα γενναίο δάνειο από τον θείο του και να εργάζεται ασταμάτητα επί τουλάχιστον 20 χρόνια, χωρίς να κάνει καν διακοπές!
Ξεκίνησε από την τσιμεντοποιία, επεκτάθηκε στην κλωστοϋφαντουργία, έπειτα στις τράπεζες, προχώρησε ακάθεκτος στον χώρο των τροφίμων -με την εμπορία ζάχαρης, αλατιού και αλεύρων- και σε αυτά προστέθηκαν λίγο αργότερα η παρασκευή και συσκευασία ζυμαρικών.
Και τώρα, επόμενος στόχος του είναι η ενέργεια -ένας «χρυσοφόρος» τομέας όπου λόγω των πλούσιων αποθεμάτων της, αλλά και της κομβικής γεωγραφικής της θέσης, η Αφρική αναδεικνύεται σε ισχυρό εταίρο.
Μέχρι το 2017, λοιπόν, ο Ντανγκότε θέλει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου πετροχημικού εργοστασίου και του πρώτου διυλιστηρίου του Dangote Group. Όλα είναι αλληλένδετα, τονίζει σε αφοπλιστική απλοϊκότητα στο περιοδικό Time.
«Ο κόσμος συχνά ρωτά: γιατί να μπλέξει κανείς με την αγροτική παραγωγή; Η απάντηση είναι ότι υπάρχει τεράστιος συσχετισμός μεταξύ τροφίμων και ενέργειας», παρατηρεί, «και στην Αφρική έχουμε και τα δύο».
«Από τα ζαχαροκάλαμα που χρησιμοποιούμε, μπορούμε να παράγουμε αιθανόλη». Και μόνον «από τις επιχειρήσεις μας στο ρύζι και στη ζάχαρη θα δημιουργήσουμε 180.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη τετραετία. Μέχρι το 2017, θέλουμε να έχουμε κεφαλαιοποίηση 100 δισ. δολαρίων. Αυτός είναι ο στόχος μου για τα 60α γενέθλιά μου!».
Αυτό είναι και το βασικό μυστικό στην επιτυχία του, τονίζει. «Θέλαμε να έχουμε μία εντελώς ανεξάρτητη επιχείρηση». Γι’ αυτό και «χάρη στο αρχικό μας κεφάλαιο, μπορέσαμε να χτίσουμε το δικό μας ενεργειακό δίκτυο».
«Το Νο1 πρόβλημα που «σκοτώνει» την επιχειρηματικότητα στην Αφρική», εξηγεί, «είναι η ενέργεια ή καλύτερα η έλλειψή της». Τώρα, ο Αλίκο Ντανγκότε θέλει να προχωρήσει και σε άλλες, ακόμη πιο ριζικές αλλαγές, κυρίως όσον αφορά το επενδυτικό κλίμα γύρω από την επιχειρηματικά έδρα και πατρίδα του.
«Θέλω ο κόσμος να αντιληφθεί τι πραγματική συμβαίνει εδώ», λέει στο Time. «Αισθάνομαι ότι η Νιγηρία είναι σαν την Κολομβία. Ο κόσμος έχει μια στρεβλή εικόνα των δύο χωρών, καθώς βασίζεται σε στερεότυπα και πληροφορίες που ίσχυαν πριν από 20 χρόνια».
«Όταν μιλούν για την Κολομβία, για παράδειγμα, το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο νου είναι το εμπόριο ναρκωτικών, ενώ στην πραγματικότητα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με τη Νιγηρία. Όμως, δεν είμαστε πια στη δεκαετία του ’70. Τα πράγματα έχουν αλλάξει».
Τι γίνεται όμως με την τρομοκρατική απειλή εξτρεμιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τη χώρα του, με πρώτη την Μπόκο Χαράμ; «Θα τους εξαλείψουμε μόνον μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επισημαίνει. «Πρέπει να κάνουμε πιο ισχυρό τον λαό μας».
Διαβάστε ακόμη:
Συναλλαγές 400 δισ. δολαριών μεταξύ Κίνας-Αφρικής έως το 2020