Ο πόλεμος για την ελληνική φέτα καλά κρατεί
- 14/12/2013, 10:43
- SHARE
Έντονες οι αντιδράσεις για τη συμφωνία ΕΕ – Καναδά, ύψους 25 δισ. ευρώ, που ανοίγει την πόρτα για χρήση του ονόματος.
Ο πόλεμος για τη φέτα καλά κρατεί. Στο θέμα αναφέρεται με εκτενές σημερινό του ρεπορτάζ και το BBC, το οποίο επισημαίνει πως πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα έχουν εκφράσει τις έντονες διαφωνίες τους για το περιεχόμενο του κειμένου της άτυπης συμφωνίας ΕΕ και Καναδά για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, που αφορά στις ονομασίες των ΠΟΠ ελληνικών προϊόντων.
Ανάμεσα σε αυτά τα 145 προϊόντα βρίσκεται και η φέτα και το καθεστώς που ισχύει είναι ότι απαγορεύεται άλλοι επίδοξοι παραγωγοί στην ΕΕ να αντιγράψουν το γνήσιο παραδοσιακό προϊόν . Άλλα τέτοια προϊόντα είναι η ιταλική παρμεζάνα ή ακόμα και γερμανικές και τσέχικες μπύρες .
Τον Νοέμβριο τόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και της συμπολίτευσης επέκριναν τους χειρισμούς της κυβέρνησης καλώντας την να μην επικυρώσει τα τελικά κείμενα της συμφωνίας CETA, που υπεγράφησαν στις 18 Οκτωβρίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά, καθώς όπως υποστήριξαν εκχωρούνται ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των 28 χωρών μελών της ΕΕ και από τον Καναδά και είναι απίθανο να ισχύσει πριν από το 2015, αν τελικά προχωρήσει.
Με βάση την συμφωνία, το λευκό τυρί Καναδά θα μπορεί να ονομάζεται «τύπου φέτα» ή style φέτα, ωστόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως δεν πρόκειται για τελική συμφωνία και ενημέρωσε ότι το τελικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, μιλώντας στις 14 Νοεμβρίου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μίλησε για «παρεξήγηση», διευκρινίζοντας πως ότι περιλαμβάνεται στη συμφωνία δεν έχει να κάνει με την εισαγωγή προϊόντων από τον Καναδά στην Ευρώπη, αλλά αφορά την εσωτερική του αγορά. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για συνεχείς και εντατικές προσπάθειες της ελληνικής πλευράς για να ξεκαθαριστεί η κατάσταση. Όπως είπε μάλιστα, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, αναβλήθηκε η υπογραφή μιας πρώιμης συμφωνίας που ήταν έτοιμη να υπογραφεί στη Μόσχα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Καναδά.
«Η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε. Σε μια διαπραγμάτευση όλοι κάτι θα δεχτούν και κάτι θα απορρίψουν. Δεν πιστεύω ότι θα τινάξουν στον αέρα μια συμφωνία που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ» υπογράμμισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε: «Όσοι από δω και πέρα θα παράξουν φέτα τους απαγορεύεται να τη βαφτίσουν ελληνική ή να έχουν οτιδήποτε που θα παραπλανεί τον καταναλωτή ότι είναι ελληνικό προϊόν. Είναι υποχρεωτικό να δηλώνεται η χώρα προέλευσης του τυριού. Σε αυτούς που ήδη παράγουν, δεν τους αφαιρεί το δικαίωμα να αναγράφεται η λέξη φέτα. Επιβάλλεται όμως, να αναφέρεται ότι είναι καναδικής προέλευσης και να μην αναγράφονται παραπλανητικά σύμβολα ότι είναι ελληνικό προϊόν».
Διαβάστε ακόμη: Έτοιμη να ασκήσει βέτο για την «καναδική φέτα» η Ελλάδα
Τι σημαίνει «φέτα» σε αριθμούς για την Ελλάδα
Το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται εθνικό και η παραγωγή του μπορεί να γίνει σε συγκεκριμένα μέρη στην Ελλάδα. Στη Κρήτη για παράδειγμα το τυρί που παράγεται δεν μπορεί να φέρει την ονομασία «φέτα».
Η βιομηχανία της φέτας καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο του 70% των εξαγωγών τυριού και συνεχίζει να επεκτείνεται παρά την οικονομική κρίση. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 παραγωγοί ζουν από το συγκεκριμένο προϊόν, ενώ οι εξαγωγές του έχουν τριπλασιαστεί από το 2007 με βασικές χώρες προορισμού την Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο .
«Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα θέσει βέτο στη συμφωνία» αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας Θανάσης Πετράκος. Ο Ελευθέριος Γίτσας, Αντιπροέδρος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) αναφέρει στο BBC ότι πρόκειται για μια «επικίνδυνη» συμφωνία την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Καναδάς υποστηρίζει ότι η ονομασία «φέτα» είναι γενική και με βάση τη συμφωνία οι παραγωγοί της χώρας μπορούν να εμπορεύονται το τυρί τους με τη συγκεκριμένη ονομασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κανάδα, ο συγκεκριμένος τύπος τυριού κυριαρχεί στην αγορά.
Η συμφωνία ΕΕ – Καναδά αναμένεται να ενισχύσει κατά 25 δισ. ευρώ το χρόνο το εμπόριο.
Διαβάστε επίσης: Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει το «μονοπώλιο» σε λάδι και φέτα