Ο πόλεμος Κίνας – Δύσης, το γάλλιο και ο ρόλος της Μυτιληναίος
- 18/07/2023, 10:46
- SHARE
Στις 3 Ιουλίου το υπουργείο Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, επικαλούμενο τις διατάξεις του «Νόμου για τον έλεγχο των εξαγωγών», το «Δίκαιο εξωτερικού εμπορίου» και το «Τελωνειακό δίκαιο», ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες που σκοπεύουν να πουλήσουν προϊόντα που περιέχουν γάλλιο και γερμάνιο θα πρέπει πρώτα να λάβουν άδεια εξαγωγής. Η εξαγωγή χωρίς κανενός είδους άδεια θα θεωρηθεί ποινικό αδίκημα. Για αυτή την απόφαση, που έχει την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας της χώρας το υπουργείο Εμπορίου επικαλείται τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και τα συμφέροντα της χώρας.
Αναλυτές σχολίασαν την κίνηση της Κίνας ως το δεύτερο – και μεγαλύτερο – αντίμετρο της χώρας στον μακροχρόνιο τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας. Με το Κινεζικό μέσο ενημέρωσης Global Times, να αναφέρει ότι ήταν ένας πρακτικός τρόπος να πούμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι οι προσπάθειές τους να σταματήσουν την Κίνα να προμηθεύεται πιο προηγμένη τεχνολογία ήταν «λάθος υπολογισμός».
Πέρυσι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να θέσει περιορισμούς στην πρόσβαση των κινεζικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης στην αμερικανική τεχνολογία. Ενώ στις 30 Ιουνίου, η Ολλανδία, ανακοίνωσε ότι θα περιόριζε τις πωλήσεις ορισμένου εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα. Στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτρέψουν τη χρήση της τεχνολογίας τους από τον κινεζικό στρατό.
Η ουσία είναι ότι η Κίνα, είναι βασικός προμηθευτής της παγκόσμιας αγοράς για αυτά τα δύο μέταλλά – παρείχε το 98% και το 60% της παγκόσμιας παραγωγής σε γάλλιο και γερμάνιο αντίστοιχα το 2022- που μπορούν να βρεθούν σε μεγάλη ποικιλία ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως ημιαγωγοί, smartphone, αισθητήρες πίεσης, τρανζίστορ και οπτικές ίνες, έως και σε ζωτικής σημασίας στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως λέιζερ, ραντάρ και κατασκοπευτικούς δορυφόρους.
Ο κρίσιμος ρόλος και το αίτημα στη Μυτιληναίος
Το γερμάνιο είναι το δεύτερο σε τεχνολογικό και εμπορικό ενδιαφέρον, μετά το πυρίτιο, ημιαγώγιμο υλικό. Σήμερα, ενώσεις του, όπως το GeO2, χρησιμοποιούνται ως συστατικά του γυαλιού, στις οπτικές ίνες, σε συσκευές υπερύθρων νυκτερινής όρασης, ως καταλύτες πολυμερισμού για το πλαστικό (PET), και σε φωτοβολταϊκά. Το γάλλιο από την άλλη πλευρά χρησιμοποιείται ειδικά σε σύνθετους ημιαγωγούς που, συνδυάζοντας πολλαπλά στοιχεία, βελτιώνουν την ταχύτητα μετάδοσης σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ηλιακούς συλλέκτες, κινητά τηλέφωνα. To μεγαλύτερο μέρος του μετάλλου παράγεται σήμερα ως παραπροϊόν κατά την επεξεργασία της αλουμίνας που προέρχεται από το βωξίτη.
Αν και ειδικοί και αναλυτές συμφωνούν ότι ο αντίκτυπος των περιορισμών θα είναι περιορισμένος, καθώς άλλες πηγές μετάλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα αυτών των δύο, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσινγκτον έχει σημάνει συναγερμός. Οι Βρυξέλλες, όπως μετέδωσαν οι FT κάλεσε επειγόντως τις εταιρείες αλουμινίου και ψευδαργύρου να διερευνήσουν τη δυνατότητα παραγωγής βασικών μετάλλων για ημιαγωγούς, μετά την αιφνίδια απόφαση της Κίνας για τον περιορισμό των εξαγωγών γαλλίου και γερμανίου.
Ήδη η ΕΕ έχει προσεγγίσει τη Μυτιληναίος και της ζήτησε να διερευνήσει την παραγωγή γαλλίου ως υποπροϊόντος στη μονάδα της που μετατρέπει τον βωξίτη σε αλουμίνα, πρώτη ύλη για το αλουμίνιο, στον Άγιο Νικόλαο. Η Μυτιληναίος είναι η μόνη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και πρωτόχυτου αλουμινίου στην ΕΕ. Επίσης, η εταιρεία, μέσω της δραστηριότητας ΕΒΑ του τομέα Μεταλλουργίας, τοποθετείται ανάμεσα στις πρωτοπόρες του κλάδου αλουμινίου παγκοσμίως, στον τομέα της έρευνας για την αξιοποίηση των καταλοίπων βωξίτη, αλλά και την ανάκτηση σπάνιων γαιών με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής που ξεπερνά τους 190.000 τόνους σε αλουμίνιο και τους 860.000 τόνους σε αλουμίνα.
Το εργαστήριο του εργοστασίου αλουμινίου ΑτΕ είναι πιστοποιημένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ ΕΝ ISO/IEC 17025:2005 από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης) με πεδίο διαπίστευσης την ανάλυση των βωξιτών, των αλουμινών (ένυδρης, άνυδρης), του αλουμινίου και των κραμάτων αυτού.
Εν τω μεταξύ, το βιομηχανικό συγκρότημα στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας καθίσταται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως, εδραιώνοντας τη θέση του στη Διεθνή Αγορά. Με την επέκταση της υπάρχουσας μονάδας, η συνολική ετήσια παραγωγική δυναμικότητα αλουμίνας στην Ελλάδα θα προσεγγίσει το 1,25 εκατομμύριο τόνους και η Ελλάδα θα τοποθετηθεί μέσα στις δώδεκα μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αλουμίνας παγκοσμίως.
Το χρηματιστήριο
Η ξαφνική απόφαση της Κίνας για ελέγχους από την 1η Αυγούστου στις εξαγωγές γαλλίου και γερμανίου, ώθησε τις εταιρείες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες και ανέβασαν τις τιμές. Το γάλλιο με καθαρότητα 99,99% στην Κίνα διαπραγματευόταν στα 245 δολάρια την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι περιορισμοί εξαγωγών του, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη μέρα, αλλά αυξήθηκε κατά 6% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα και 4% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα, σύμφωνα με την Αγορά Μεταλλικών Συναλλαγών της Σαγκάης. Ήταν, ωστόσο, 46% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ράβδος γερμανίου της Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv παρέμεινε σταθερή σε σχέση με μια ημέρα νωρίτερα των ανακοινώσεων και μειώθηκε κατά 4% σε μηνιαία βάση και 4,6% σε ετήσια βάση.
Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι τιμές καταγράφουν σημαντική άνοδο 27%. Η γερμανική Ingal Stade GmbH που παρήγαγε πρωτογενές γάλλιο στη Γερμανία έως ότου σταμάτησε να λειτουργεί το 2016, το 2021 ανακοίνωσε σχέδια για επανεκκίνηση της παραγωγής γαλλίου ως απάντηση στις αυξημένες παγκόσμιες τιμές.
Η Κίνα αντιπροσώπευε περίπου το 98% της παγκόσμιας παραγωγής γαλλίου το 2022, που υπολογίζεται σε 430 τόνους. Η Κίνα ήταν επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός γερμανίου στον κόσμο, με τη χώρα να ελέγχει το 68% της παγκόσμιας παραγωγής διυλιστηρίων, που υπολογίζεται σε 140 τόνους, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Η Κίνα εξήγαγε 94 τόνους γαλλίου και 43,7 τόνους γερμανίου το 2022. Οι εισαγωγές των ΗΠΑ ήταν αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το USGS. Η ΕΕ εισήγαγε 130 εκατομμύρια δολάρια γερμανίου το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.
Οι ενώσεις του γαλλίου είναι βασικές σε ορισμένα προηγμένα αμυντικά συστήματα των ΗΠΑ. Το νιτρίδιο του γαλλίου (GaN) χρησιμοποιείται στο ραντάρ του Ναυτικού των ΗΠΑ και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Επιπλέον, το GaN χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην προηγμένη μικροηλεκτρονική. Αυτές οι δύο βιομηχανικές εφαρμογές σημαίνουν ότι το γάλλιο είναι απαραίτητο για την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τόσο για στρατιωτικές όσο και για πολιτικές εφαρμογές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: