Ο πόλεμος πλήττει την οικονομία του Ισραήλ: Υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον S&P

Ο πόλεμος πλήττει την οικονομία του Ισραήλ: Υποβάθμιση του αξιόχρεου από τον S&P
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Standard&Poor;'s, biggest credit rating institution of the world, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency (Photo by CEM OZDEL / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Με την κλιμάκωση των στρατιωτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίζουν το αξιόχρεο του Ισραήλ, προειδοποιώντας για μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις και αστάθεια.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου του Ισραήλ από τη βαθμίδα «A+» στο «A», με αρνητική προοπτική, επικαλούμενος τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Η απόφαση αυτή αντικατοπτρίζει την ανησυχία για την κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολά στον Λίβανο και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που ενδέχεται να οδηγήσει σε παρατεταμένη αστάθεια και επιπλέον πιέσεις στην οικονομία της χώρας.

Ο S&P τόνισε ότι οι αυξανόμενοι κίνδυνοι ασφαλείας και η παρατεταμένη στρατιωτική δραστηριότητα, ειδικά με τη Χεζμπολά και τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Λίβανο, θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως το 2025. Η επίθεση του Ιράν με την εκτόξευση 180 πυραύλων εναντίον της ισραηλινής επικράτειας για να εκδικηθεί τον θάνατο των συμμάχων του, των ηγετών της Χεζμπολά και της Χαμάς, προσθέτει νέες προκλήσεις για το Ισραήλ. Αυτές οι εξελίξεις εγείρουν σοβαρούς κινδύνους αντιποίνων, ενώ αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο S&P προβλέπει πλέον στασιμότητα στην οικονομία του Ισραήλ το 2024, ενώ για το 2025 προβλέπει ανάπτυξη μόλις 2,2%, σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμηση του 5%. Επίσης, εκτιμάται ότι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και το εντεινόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα θα αποτελέσουν προκλήσεις για την κυβέρνηση.

Η Moody’s, επίσης, είχε προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση, υποβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, εκφράζοντας ανησυχίες για τη διαρκώς κλιμακούμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: