Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ρίχνει «σκιά» στις διεθνείς αερομεταφορές

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή ρίχνει «σκιά» στις διεθνείς αερομεταφορές
Photo: pixabay.com
«Μικρή μείωση της ζήτησης σε ορισμένους από τους άλλους προορισμούς που εξυπηρετούμε γύρω από το Ισραήλ» αναφέρει η Air France-KLM.

Προβληματισμός επικρατεί στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείας για την πορεία του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τους επιβάτες ήδη να εκφράζουν την ανησυχία τους για τις πτήσεις σε κοντινές χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μητρική εταιρεία της British Airways, η IAG και η Air France-KLM ανακοίνωσαν την Παρασκευή λειτουργικά κέρδη ρεκόρ τρίτου τριμήνου, λόγω της μεγάλης ζήτησης το καλοκαίρι, ιδίως μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής.

Ωστόσο, οι CEOs και των δύο αερομεταφορέων σηματοδότησαν μια προσεκτική στάση για το μέλλον. Ενώ οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει τις πτήσεις προς το Ισραήλ -ένα μικρό μέρος των εσόδων των περισσότερων μεγάλων αερομεταφορέων- ορισμένοι ταξιδιώτες μένουν επίσης μακριά από κοντινές χώρες

«Βλέπουμε κάποια μικρή μείωση της ζήτησης σε ορισμένους από τους άλλους προορισμούς που εξυπηρετούμε γύρω από το Ισραήλ», δήλωσε ο επικεφαλής της Air France-KLM, Μπεν Σμιθ σε τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που δεν έπιασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η εταιρεία δήλωσε ότι δεν έχει δει ακόμη ουσιαστικό αντίκτυπο από τον πόλεμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της IAG, Λουίς Γκαγιέγκο, δήλωσε ότι ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν επίσης η Aer Lingus και η Iberia, θα διατηρήσει τις προβλέψεις του για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η εταιρεία βλέπει «περιορισμένο αντίκτυπο στα έσοδα» στις πτήσεις προς Αίγυπτο και Ομάν.

«Έχουμε πολύ υπόψη μας τη γεωπολιτική και μακροοικονομική αβεβαιότητα, ιδίως τα γεγονότα που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή» πρόσθεσε ο επικεφαλής της IAG.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άλλες αεροπορικές

Τα σχόλια της Air France-KLM και της IAG απηχούν προηγούμενες προειδοποιήσεις των επικεφαλής της Virgin Atlantic και της United Airlines.

Η γαλλική ξενοδοχειακή εταιρεία Accor  δήλωσε επίσης ότι βλέπει έναν «πολύ μικρό» όγκο ακυρώσεων ξενοδοχειακών κρατήσεων στη Μέση Ανατολή.

Μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, αυξάνονται τώρα οι ανησυχίες ότι η σχεδιαζόμενη χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση.

«Ο κόσμος δεν πετάει στο Ισραήλ και δεν πετάει επίσης στην περιοχή, στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, σε άλλες τοποθεσίες”, δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, Σάι Βάις σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Η United δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πόλεμος θα επιβαρύνει τα κέρδη αυτό το τρίμηνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com