Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική οικονομία
Illustrative photo of small figures of soldiers representing two armies in front of the flags of Ukraine and Russia displayed on a computer screen. On Wednesday, February 9, 2022, in Merida, Yucatan, Mexico. (Photo by Artur Widak/NurPhoto) (Photo by Artur Widak / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Τη βλάπτει ή την ωφελεί η σύγκρουση; Το ΑΕΠ αυξάνεται αλλά η μη στρατιωτική οικονομία παραπαίει.

Πώς τα έχει πάει η οικονομία της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία; Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι ότι είχε μια ήπια ύφεση πέρυσι, αντιμετωπίζει μια μικρή συρρίκνωση φέτος και θα έχει ένα υγιές επίπεδο ανάπτυξης το 2024.

Αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την προειδοποίηση λίγο μετά την εισβολή ότι η χώρα αντιμετώπιζε συρρίκνωση έως και 15% και την πρόβλεψη παρατηρητών ότι οι διεθνείς κυρώσεις θα εξαντλούσαν τα οικονομικά του Κρεμλίνου μέχρι το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν επικρίνει την εστίαση φορέων όπως το ΔΝΤ σε παραδοσιακά οικονομικά μεγέθη όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) ως ακατάλληλη, δεδομένου ότι διεξάγεται πόλεμος – που σημαίνει ότι το ποσοστό διογκώνεται από την εκτίναξη των στρατιωτικών δαπανών. Μια ανάλυση ενός δικτύου ακαδημαϊκών διαπίστωσε ότι όταν αυτό αφαιρεθεί, η περσινή ύφεση ήταν διπλάσια απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

Το ΑΕΠ της Ρωσίας μειώθηκε το 2022, αλλά όχι τόσο πολύ όσο περίμεναν κάποιοι. Τον Φεβρουάριο το ΔΝΤ δήλωσε ότι αναμένει τα τελικά στοιχεία να δείξουν μια ήπια πτώση του ΑΕΠ κατά 2% το 2022, ακολουθούμενη από μια αύξηση 0,3% το 2023 πριν από μια ανάκαμψη σχεδόν στο 2% το 2024, στέλνοντας το μήνυμα ότι η οικονομία των 145 εκατομμυρίων ανθρώπων είναι εύρωστη και ικανή να αντέξει το επιπλέον κόστος του πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τις στρατιωτικές δαπάνες – οι οποίες έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη της εισβολής, ιδίως μετά την εισαγωγή της επιστράτευσης για 120.000 πολίτες πέρυσι. Ειδικοί σε θέματα κυρώσεων προειδοποιούν κατά της χρήσης του ΑΕΠ ως οδηγού για οποιαδήποτε χώρα που εμπλέκεται άμεσα σε πόλεμο, και ιδιαίτερα για τη Ρωσία, όπου τα επίσημα στοιχεία είναι πιθανό να είναι παραποιημένα. Οι δαπάνες στα καταστήματα έχουν μειωθεί κατά 10%, γεγονός που δείχνει ότι η πραγματική οικονομία έχει υποστεί δραματική συρρίκνωση.

Μια μελέτη οικονομολόγων από το Πανεπιστήμιο του Χρόνινγκεν, που παραθέτει ο The Guardian, προχώρησε πέρα από τις καταναλωτικές δαπάνες και δημιούργησε έναν ανιχνευτή εγχώριας ζήτησης για τη μέτρηση της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα. Βασίζεται σε 15 ξεχωριστές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων στο Google, των αγορών αεροπορικών εισιτηρίων και των στοιχείων για τις τιμές των κατοικιών. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύφεση της Ρωσίας πέρυσι ήταν ευρύτερη και βαθύτερη απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, μόλις η εστίαση μεταφερθεί στη μη στρατιωτική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η ιδιωτική κατανάλωση μειώθηκε κατά 4% και όχι κατά 1,8% όπως αναφέρουν οι επίσημοι αριθμοί, αν και μια οριστική αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι πτυχές των στρατιωτικών δαπανών είναι αδύνατη.

Ακόμη και τα επίσημα μέτρα δίνουν μια ένδειξη για τη ζημία που προκλήθηκε στη μη στρατιωτική οικονομία. Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2022 μειώθηκαν κατά περίπου 20% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές τεχνολογίας καταβαραθρώθηκαν κατά 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: