Ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ και η απαξίωση της πολιτικής

Ο πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ και η απαξίωση της πολιτικής
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης (Δ) ετοιμάζεται να ανέβει στο βήμα για την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, Αθήνα Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024. Νωρίτερα η επίθεση, σε προσωπικό πεδίο, που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης σε βάρος συνεργάτη του υπουργού Υγείας, πυροδότησε αντιδράσεις στη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση. Ο κ. Πολάκης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, απευθύνθηκε στη συνεργάτη του υπουργού Υγείας η οποία παρίστατο στην αίθουσα, με τρόπο που οδήγησε και την ίδια την συνάδελφό του Αθηνά Λινού να ξεσπάσει σε κλάματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «Μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο», ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει εδώ κι ένα χρόνο μόνο παραπολιτική. Αυτό, ωστόσο, δεν αφορά μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά συμπαρασύρει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο δικαιώνουν αυτούς που υποστηρίζουν πως στην πολιτική συχνά η πραγματικότητα ξεπερνά την πιο σοβαρή φαντασία. Το κόμμα που αναδύθηκε μέσα στην κρίση, γιγάντωσε πολιτικά στα χρόνια του μνημονίου και ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας την περίοδο 2015-2019 έχει εισέλθει σε μια πολιτική περιδίνηση από την οποία ουδείς μπορεί να προβλέψει το πώς θα βγει.

Το χειρότερο βέβαια είναι πως καμία από τις εσωτερικές συγκρούσεις του τελευταίου χρόνου δεν έγινε για λόγους πολιτικής – ο ΣΥΡΙΖΑ παράγει εδώ κι ένα χρόνο μόνο παραπολιτική. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αφορά μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση αλλά συμπαρασύρει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αρχίζει πλέον να αποστρέφεται την πολιτική την οποία αντιμετωπίζει περισσότερο ως ένα πεδίο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διεκδίκησης ισχύος, παρά ως μια δημιουργική όσμωση που θα βελτιώσει το πεδίο της καθημερινότητας αλλά και θα δώσει μια συνολική προοπτική για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτό το κλίμα επηρεάζει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας. Τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας δεν αφορούν μόνο εμάς. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα στη χώρα και να νιώθουν σιγουριά πως πλάι στην κυβέρνηση υπάρχει μια σοβαρή κι αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Έτσι συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες. Η εικόνα που εκπέμπεται το τελευταίο χρόνο δεν παράγει θετική προοπτική για την χώρα μας και πρέπει σύντομα να αλλάξει. Και μακροπρόθεσμα βλάπτει και την κυβέρνηση: είναι σαφώς προτιμότερο να μπαίνεις στη μάχη με όρους πολιτικής, να έχεις απέναντι σου ένα εναλλακτικό αφήγημα εξουσίας, μια αξιόπιστη πρόταση αντιπολίτευσης ώστε να βελτιώνεις και το δικό σου παραγόμενο προϊόν.

Διαφορετικά λειτουργεί κανείς σε μια συνθήκη σκληρού ανταγωνισμού, όπου εκ των πραγμάτων δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Στην αντίθετη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες εφησυχασμού και αλαζονείας. Όσοι σκέφτονται πολιτικά, το έχουν ήδη συνειδητοποιήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: