Ο πόλεμος των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων με την ΕΕ συνεχίζεται
- 08/07/2018, 15:00
- SHARE
Η αμφιλεγόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της Ευρ. Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα συναντά εμπόδια.
Η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη νέα νομοθετική πρωτοβουλία περί πνευματικής ιδιοκτησίας της Ευρ. Ένωσης φαίνεται να συναντά εμπόδια, καθώς τα μέλη μιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έδωσαν το πράσινο φως για να περάσει η πρόταση με συνοπτικές διαδικασίες στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας.
Η διαμάχη σχετικά με τη νέα οδηγία για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας αφορά δύο στοιχεία: το Άρθρο 11, το οποίο απαιτεί από εταιρείες όπως η Google να καταβάλλουν ένα τέλος χρήσης για την παράθεση κειμένου όταν παραπέμπουν σε ειδησεογραφικά κείμενα στο διαδίκτυο, και το Άρθρο 13, το οποίο υποχρεώνει τις διαδικτυακές πλατφόρμες να παρακολουθούν ενεργά ό,τι ανεβάζουν οι χρήστες τους προκειμένου να εντοπίζουν και να αποσύρουν αυτόματα το περιεχόμενο που συνιστά παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Στα τέλη Ιουνίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε μια εκδοχή του νόμου που περιέχει αυτά τα στοιχεία και δήλωσε ότι θα επιθυμούσε το κείμενο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας – τις διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη.
Ωστόσο, υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις από πολίτες και διαδικτυακές πρωτοβουλίες όπως η Wikipedia, οι οποίες ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες θα εντείνουν τη διαδικτυακή επιτήρηση και τη λογοκρισία, καθιστώντας ταυτόχρονα πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να μοιράζονται πληροφορίες.
Η εκστρατεία για να πειστούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φαίνεται ότι αποδίδει για την ώρα. Την περασμένη Πέμπτη, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε με 318 ψήφους έναντι 278 την απόρριψη της διαδικασίας fast-track για την έγκριση του νομοθετήματος από την επιτροπή νομικών υποθέσεων.
Αυτό σημαίνει ότι, μετά τη θερινή διακοπή, το Ευρωκοινοβούλιο θα διεξαγάγει νέες συζητήσεις τον Σεπτέμβριο και η οδηγία ενδέχεται να τροποποιηθεί πριν περάσει στη φάση των διαπραγματεύσεων με τα κράτη-μέλη.
Η Julia Reda, η ευρωβουλευτής των Πειρατών που αγωνίστηκε σκληρά για την κατάργηση των Άρθρων 11 και 13, πανηγύρισε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας γράφοντας στο Twitter: «Τεράστια επιτυχία – οι διαμαρτυρίες σας έπιασαν τόπο!».
Ορισμένοι στον κλάδο της παραγωγής περιεχομένου, ωστόσο, ήταν λιγότερο χαρούμενοι. Η Impala, οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μουσικής βιομηχανίας, εξέδωσε μια δήλωση που αποδοκιμάζει την άσκηση πίεσης του τεχνολογικού κλάδου υπέρ της επανεξέτασης της οδηγίας.
«Πέρα από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ο σφετερισμός της διαδικασίας εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το πώς οι πλατφόρμες και οι υποτιθέμενοι αντικειμενικοί operators εκμεταλλεύονται τη θέση τους. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας και ελέγχου, ιδίως αναφορικά με δρώντες που έχουν τεράστιες δυνατότητες επηρεασμού της κοινής γνώμης και δεν διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν», δήλωσε η επικεφαλής της Impala, Helen Smith.
Πηγή: fortune.com