Ο πόλεμος των κατασκόπων για μάσκες και φάρμακα στην εποχή του Covid-19
- 03/04/2020, 21:00
- SHARE
H πανδημία του κορωνοϊού είναι μια δοκιμασία που όμοιά της, η ανθρωπότητα δεν έχει συναντήσει σε παγκόσμια κλίμακα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συστήματα υγείας μερικών από των πιο εύρωστων ως χθες οικονομιών του πλανήτη, κλυδωνίζονται απέναντι στα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ και αναπνευστήρες.
Ακόμη περισσότερες πιέσεις δέχονται κράτη σε όλο τον κόσμο προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρικό υλικό, όπως μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές και άλλα αναλώσιμα που χρειάζονται οι «πολεμιστές» αυτού του πολέμου, που δεν είναι άλλοι από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.
Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται πως οι ιστορικά λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις» μοιάζουν να έχουν επιστρατεύσει κάθε μέσο προκειμένου να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επικράτειά τους. Μόλις την Πέμπτη, έγινε γνωστό πως μέρος παρτίδας μασκών από την Κίνα, που προορίζονταν για την επαρχία Γκραντ Εστ της Γαλλίας, άλλαξε χέρια κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και βρέθηκε να ταξιδεύει αεροπορικώς για τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο γιατρός και πρόεδρος της γαλλικής επαρχίας, μιας από της πιο έντονα πληττόμενες από τον κορωνοϊό, Ζαν Ροτνέρ, επιβεβαίωσε στον Guardian πως μέρος της παραγγελίας 1 εκατομμυρίου μασκών από την Κίνα, χάθηκε έπειτα από παρέμβαση άλλου αγοραστή.
Το αεροπλάνο με την παραγγελία ήταν έτοιμο να απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Σανγκάης, όταν Αμερικανοί αγοραστές με μετρητά στο χέρι, προσέφεραν τρεις φορές περισσότερα χρήματα και αναχώρησαν με μέρος της παραγγελίας, αφήνοντας τη γαλλική επαρχία με άδεια χέρια. «Το κερασάκι στην τούρτα είναι πως έρχεται μια ξένη χώρα που πληρώνει τρεις φορές την τιμή του εμπορεύματος κυριολεκτικά στον αεροδιάδρομο» ανέφερε ο εκλεγμένος στην τοπική αυτοδιοίκηση, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.
Το δημοσίευμα του Guardian υποστηρίζει πως μπροστά στην κατάσταση που δημιουργεί ο κορωνοϊός, χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συσσωρεύουν υλικό και περιορίζουν τις εξαγωγές με τις όποιες συνέπειες.
Μόλις πριν από δέκα ημέρες, έγινε γνωστό πως η Τουρκία μπλόκαρε την τελευταία στιγμή παραγγελία για 200.000 μάσκες που είχε συμφωνήσει να αποστείλει στην Ιταλία. «Στις 6 Μαρτίου η τουρκική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι το θέμα θα λυνόταν μέσα σε δυο ημέρες, αλλά ακόμη δεν έγινε τίποτα», έγραφε στις 20 Μαρτίου η Corriere.
«Ο Ερντογάν μπλοκάρει την εισροή ευρώ στην χώρα του, για ένα πολιτικό μπρα ντε φερ της Τουρκίας με την Ευρώπη, ενώ η πανδημία τρέχει» , συνέχιζε η εφημερίδα του Μιλάνου. Ο Ερντογάν μάλιστα, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα, απείλησε τους παραγωγούς τέτοιων προϊόντων στη χώρα πως θα πρέπει να παραδίδουν το εμπόρευμά τους μόνο στο κράτος και όχι σε άλλους αγοραστές.
Λίγες μέρες αργότερα, εμπορικό πλοίο με μεγάλη παραγγελία ιατρικού υλικού για την Ιταλία, που ταξίδεψε μέσω Τσεχίας, κατασχέθηκε από τις εκεί αστυνομικές Αρχές. Την καταγγελία έκανε η ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, με τους αξιωματικούς της Τσεχίας να αρνούνται τις κατηγορίες. Στην Πράγα ισχυρίστηκαν πως δεν σκόπευαν να κρατήσουν το υλικό για την χώρα τους, εν μέσω κορωνοϊού, αλλά αυτό κατασχέθηκε σε επιχείρηση αντι-τράφικινιγκ. Ως ένδειξη καλής θέλησης μάλιστα απέστειλαν 110.000 μάσκες δωρεάν στην Ιταλία.
Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και με την Κένυα, όπου εμπορικό πλοίο με φορτίο 6 εκατομμύρια μάσκες και προορισμό τη Γερμανία, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στα ανατολικά της αφρικανικής χώρας. Ωστόσο, στην περίπτωση της Κένυας, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η κυβέρνηση της χώρας εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στο περιστατικό.
Τέλος, το δημοσίευμα της Guardian σημειώνει πως πληροφορίες αναφέρουν ότι μυστικοί πράκτορες της Μοσάντ βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα σε ειδικές αποστολές ανά τον κόσμο, προκειμένου να φέρουν πίσω στο Τελ Αβίβ χιλιάδες κιτ με τεστ για τον κορωνοϊό.
Β. Κικίλιας: Παγκόσμιος Πόλεμος Για Τις Μάσκες Και Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας
Στο παγκόσμιο πρόβλημα της εξεύρεσης χειρουργικών μασκών και μέσων ατομικής προστασίας που αναδεικνύεται σε ένα παράλληλο παγκόσμιο πόλεμο των κρατών, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Star.
Ο κ. Β. Κικίλιας μίλησε για τις τεράστιες δυσκολίες που υπάρχουν στην εξεύρεση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού που χρειάζεται το προσωπικό των νοσοκομείων και όχι μόνο στον πόλεμο με τον κορονοϊό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, έκαναν διαγωνισμούς και έκαναν προσκλήσεις ενδιαφέροντος στις αρχές του Μαρτίου ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Και ενώ στο σύνολό τους, οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος για υλικά ήταν ύψους 25.697.000 ευρώ, οι Περιφέρειες πήραν συνολικό υλικό αξίας 815.000 ευρώ. Δηλαδή ζήτησαν 25 εκατομμύρια σε προμήθειες και πήραν 815.000!
Ενδεικτικά, η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, που είναι η μεγαλύτερη καθώς καλύπτει τα νοσοκομεία της Αθήνας, έκανε διαγωνισμούς για προμήθεια υλικών αξίας 5.671.000 ευρώ και τελικά παραδόθηκαν υλικά αξίας 3.500 ευρώ. Είναι ένας παγκόσμιος «πόλεμος».
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ακόμα ότι«μερίμνησε το υπουργείο Υγείας, μερίμνησε το υπουργείο Εξωτερικών και φυσικά η Προεδρία της Κυβέρνησης που βοηθά και ενημερώνεται καθημερινά για όλα αυτά, όλα είναι υπό την επίβλεψη του Πρωθυπουργού, έτσι ώστε είτε το ελληνικό Κράτος, μέσα από τον ΙΦΕΤ, είτε μέσω δωρητών, να μπορούμε να έχουμε προμήθεια υλικών. Τα βλέπετε και τα παρακολουθείτε καθημερινά».
Ο κ. Β. Κικίλιας αναφέρθηκε και στην τεράστια δυσκολία του συντονισμούς και της μεταφοράς της προμήθειας.
«Είναι τεράστια η δυσκολία και έχει γίνει ένας συγκλονιστικός αγώνας. Γιατί δεν είναι μόνο ότι, για παράδειγμα, ένας δωρητής αποφασίζει να αγοράσει μια ποσότητα από μάσκες, ας πούμε, από την Κίνα. Υπάρχει μία τεράστια δυσκολία να έρθουν εδώ. Πρέπει να ναυλωθούν πτήσεις cargo, να συνεννοηθούμε με την κινεζική Κυβέρνηση, να δώσουν άδειες, να φορτωθούν αυτά, να μπορέσουν να φτάσουν εδώ. Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη».
Ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές «ότι κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να έχουμε εδώ τα αναγκαία υλικά. Και βλέπετε, ότι σε άλλες χώρες, κραταιές χώρες, πανίσχυρες χώρες, αυτό δεν έχει καταστεί δυνατό».