Ο «πόλεμος» των μερισμάτων, οι αναλυτές και ο ΟΟΣΑ

Ο «πόλεμος» των μερισμάτων, οι αναλυτές και ο ΟΟΣΑ
A hand holding euros bills. Paris, France. November 19 2020. Une main tenant plusiurs billets en euros. Paris, France. 19 novembre 2020. (Photo by JÈrÙme Leblois / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Τρεις εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές η κόντρα μεταξύ των κομμάτων έχει φουντώσει για τα καλά με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο και τη φορολόγηση των μερισμάτων ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας.

Το θέμα, περί της αύξησης της φορολόγησης των μερισμάτων, από 5% που είναι σήμερα σε 15% ανακινήθηκε τις τελευταίες ημέρες από στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι το μέρισμα δεν συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, ενώ σημείωσε πως η πρόταση αφορά τους μερισματούχους που παίρνουν μέρισμα πάνω από 100.000 ευρώ. Υπέρ της αύξησης των μερισμάτων είχε ταχθεί προ μηνών και ο Γιάννης Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η φορολόγηση των μερισμάτων είχε αυξηθεί το 2016 στο 15% και μειώθηκε το 2019, από το 15% στο 10%.

Από την άλλη, κάθετα αντίθετη βρίσκει τη Νέα Δημοκρατία η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων. Ο εκπρόσωπος της Άκης Σκέρτσος την χαρακτηρίζει εξόχως προβληματική όπως και την έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τη φορολογία στα μερίσματα στο 5% από 10% που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Σκέρτσος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Προκειμένου να πουν κάτι δήθεν σοσιαλιστικό απομονώνουν ένα φόρο, το φόρο στα μερίσματα, χωρίς να βλέπουν τη συνολική επιβάρυνση που δέχεται η ελληνική επιχείρηση και πώς μπορεί να είναι ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον για να μπορέσει να επανεπενδύσει και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να φέρουμε και περισσότερες επενδύσεις.

Για να πούμε τα πράγματα με αριθμούς. 22% φορολογικός συντελεστής και 5% φόρος στα μερίσματα μας κάνει 27%. Αυτό το οποίο λέει το ΠΑΣΟΚ είναι 22% φορολογικός συντελεστής συν άλλα 11% που θα έρθει με το φόρο μερισμάτων που προτείνει θα πάει στο 33%. Αυτό δεν είναι ελκυστικό για να έρθει κάποιος επενδυτής, ούτε για να μείνει στην Ελλάδα για να επιχειρήσει. Σταματήστε να μιλάτε θεωρητικά και μιλήστε με πραγματικούς όρους οικονομίας και με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να σας πουν τις αγωνίες τους».

Η φορολόγηση μερισμάτων με τα μάτια του ΟΟΣΑ

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 29η θέση στον Διεθνή Δείκτη Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας 2022, τέσσερις θέσεις καλύτερα από το 2021. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ:

– Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής 5% επί των μερισμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 24,2%. Στην Ιρλανδία τα μερίσματα φορολογούνται με 51%, στη Ν. Κορέα με 44%, στη Δανία με 42%, στη Βρετανία και τον Καναδά με 39% και ούτω καθεξής.

–  Ο συντελεστής εταιρικού φόρου εισοδήματος 22% είναι χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 23,6%.

– Με 24%, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ.

Με βάση το Tax Foundation (https://taxfoundation.org/dividend-tax-rates-europe-2022/), η Ιρλανδία έχει τον υψηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του ΟΟΣΑ με 51%. Ακολουθούν η Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 42% και 39,4% αντίστοιχα. Από τις χώρες που επιβάλλουν φόρο μερισμάτων, η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή 5%, ακολουθούμενη από τη Σλοβακία με 7%. Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ επιβάλλουν έναν μέσο ανώτατο φορολογικό συντελεστή μερισμάτων 24%.

Το τι θα γίνει με τα μερίσματα, μένει να φανεί από το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.Σύμφωνα με τους αναλυτές αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας καθώς η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα υπερβεί το 33% αφού στον συντελεστή εταιρικού φόρου εισοδήματος που είναι στο 22% θα προστεθεί η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων.

Βέβαια έχουμε και άλλα «έκτακτα» παραδείγματα…λόγω κρίσης από τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά το 2010 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν επιλέξει αντί να δώσουν μέρισμα για τη χρήση του 2009 να δώσουν χαμηλότερο μέρισμα ή να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους. Ρόλο σε εκείνη την απόφασή τους διαδραμάτισε η απόφαση της τότε Κυβέρνησης να φορολογήσει με εταιρικό φόρο 40% τα προς διανομή κέρδη. Τότε όλα τα κέρδη (αδιανέμητα και διανεμόμενα) φορολογούνταν με ενιαίο συντελεστή 20% και σε όσα κέρδη διανέμονταν η επιχείρηση παρακρατούσε φόρο με συντελεστή 20%-25%. Το παραπάνω δείχνει ότι οι εισηγμένες έχουν άλλους τρόπους να «γλιτώνουν» τη φορολογία στο μέρισμα επιλέγοντας τη λύση της «επιστροφής κεφαλαίου» στους μετόχους τους, που παραμένει αφορολόγητη.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ των κομμάτων για τη φορολογία – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ