Ο «πόλεμος» των μηχανών και η θέση του ανθρώπου στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης
- 01/02/2020, 17:52
- SHARE
Αποστολή στο Ισραήλ – Κείμενο-φωτογραφίες: Βασίλης Σαμούρκας
Από τις 28 ως τις 30 Ιανουαρίου το Τελ Αβίβ υποδέχτηκε χιλιάδες επισκέπτες, εκπροσώπους εταιρειών, κυβερνητικούς παράγοντες και επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο για να δείξει αυτό για το οποίο η τεχνολογική κοινότητα του Ισραήλ είναι εξαιρετικά υπερήφανη. Τις μεθόδους για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ψηφιακή προστασία της προσωπικής μας ζωής αλλά και την ασφάλεια κάθε δημόσιου και ιδιωτικού οργανισμού.
Μέσα από μια σειρά ομιλιών και Q&A sessions η σκηνή του Εκθεσιακού Κέντρου του Τελ Αβίβ επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους οι πρακτικές ψηφιακής προστασίας εξελίσσονται κάθε λεπτό που περνά. «Αυτό το οποίο πρέπει πρώτα να καταλάβουμε είναι ο τρόπος σκέψης των ψηφιακών εγκληματιών», είπε στο Fortune ο CEO και ιδρυτής της εταιρείας Cybereason, Lior Div.
Λίγα λεπτά πριν, ο Lior είχε τονίσει στη σκηνή του CyberTech Global 2020 ότι η υπόθεση της ψηφιακής προστασίας δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά και ζήτημα αναθεώρησης όλων όσων μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένα.
Antivirus, firewalls, δευτερεύοντα συστήματα προστασίας και μια σειρά από άλλες πρακτικές ψηφιακής θωράκισης βασίζονταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά στον ανθρώπινο παράγοντα. Όχι πια. «Η ομορφιά και ο κίνδυνος στον χώρο της ψηφιακής προστασίας είναι η παραδοχή ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί ποτέ του να λειτουργήσει άψογα σαν μια μηχανή», είπε στο Fortune ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας του τομέα ψηφιακής ασφάλειας του Ισραήλ. «Κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει κάποιο λάθος».
Τι γίνεται, λοιπόν, στις περιπτώσεις των ανθρώπινων λαθών; «Εκεί μπαίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη», είπε στη σκηνή του συνεδρίου η Michael Braveman-Blumenstyk, CTO & GM of Cloud & AI Security της Microsoft. Η τεχνητή νοημοσύνη στα χέρια των προστατευόμενων αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο μεταμορφώνει την ψηφιακή μας προστασία σε μια αέναη λειτουργία ανάπτυξης και προσαρμογής. Ποιος άλλος, όμως, αναπτύσσεται και προσαρμόζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στον ψηφιακό μας κόσμο; Οι κυβερνοεγκληματίες. Κι αν κάτι ακούστηκε πολλές φορές στις τρεις ημέρες του ψηφιακού συνεδρίου στο Τελ Αβίβ από τους περισσότερους ομιλητές, είναι ότι η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να μετατραπεί σε ένα εξαιρετικά ισχυρό επιθετικό εργαλείο.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο των ψηφιακών εγκληματιών συνιστά μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την ασφάλεια των υποδομών μιας χώρας. Οι χρήστες αυτής της τεχνολογίας βλέπουν τις ευκαιρίες που γεννά η «αντικατάστασή» τους από εκπαιδευμένα συστήματα που προσαρμόζονται στα προγράμματα προστασίας κάθε οργανισμού ή επιχείρησης. Μιλώντας στο Fortune από το γραφείο της deepinstict στο Τελ Αβίβ, ο ιδρυτής της και CEO, Guy Gaspi, εξέθεσε την πρόταση της επιχείρησής που ίδρυσε και διοικεί. Ένα εργαλείο το οποίο βασίζεται στο deep learning. Μια εξαιρετικά ανεπτυγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης η οποία προγραμματίζεται με σκοπό να «σκέφτεται» όπως ο επιτιθέμενος, οπτικοποιώντας κάθε κίνησή του πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια μιας ψηφιακής επίθεσης. «Ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα δεν περιορίζεται στα ανθρώπινα όρια. Η τεχνολογία του deep learning εντοπίζει και σταματά επιθέσεις σε μηδενικό χρόνο κάθε σύστημα ή συσκευή που βρίσκεται συνδεδεμένη σε ένα δίκτυο». Μια εταιρεία στον κόσμο χρησιμοποιεί με εξαιρετικά αποτελέσματα αυτήν την τεχνολογία για την ανάπτυξη του δικού της οικοσυστήματος. Η Nvidia. Και η παρουσία της deepinstict στον ίδιο χώρο προκάλεσε την εντύπωση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, με αποτέλεσμα να επενδύσει στην ισραηλινή startup ψηφιακής προστασίας.
«Όραμά μας είναι να χτίσουμε ένα σύστημα αυτοματοποιημένης ασφάλειας το οποίο μπορεί να γιατρεύει τον εαυτό του», ήταν τα λόγια του Lior Div όταν περιέγραφε στο Fortune το επόμενο βήμα της δικής του εταιρείας. Σε αυτό, μάλιστα, το όραμα η Softbank έχει ήδη επενδύσει 400 εκατ. δολάρια, καθιστώντας την Cybereason μια ακόμη ισραηλινή τεχνολογική επιχείρηση με αξία που ξεπερνά συνολικά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Ένας ακόμη «μονόκερος», δηλαδή, του ισραηλινού οικοσυστήματος που ξεπήδησε από την προηγμένη cyber security κοινότητα.
Η τάση αυτή δεν ήρθε τυχαία. Η παράδοση του Ισραήλ στον κόσμο της φυσικής και ψηφιακής προστασίας βαδίζει βήμα – βήμα με τη ζωή του μέσου κατοίκου της χώρας. Είναι γνωστό πως κάθε άνδρας και γυναίκα υπηρετεί στον στρατό του Ισραήλ (IDF) για τρία και δύο έτη αντίστοιχα. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πόσοι από τους ανθρώπους που έλαβαν τεχνολογική εκπαίδευση, ή ακόμη περισσότερο ακολούθησαν στρατιωτική καριέρα στον τεχνολογικό τομέα του IDF, αποστρατεύτηκαν για να ξεκινήσουν τις δικές τους τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο της ψηφιακής ασφάλειας. «Το οικοσύστημα του Ισραήλ βασίζεται σε τρεις πυλώνες», τονίζει στο Fortune ανώτατη πηγή του τμήματος ψηφιακής ασφάλειας της χώρας. «Εκπαίδευση, ιδιωτικές επιχειρήσεις και ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορείς να απολαμβάνεις πλήρη ασφάλεια χωρίς ένα ισχυρό οικοσύστημα».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της πορείας αποτελεί η GuardKnox. Η startup την οποία ίδρυσε ο βετεράνος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, Moshe Shlisel, δημιούργησε μια τεχνολογία σε επίπεδο software και hardware η οποία προσφέρει αυτοματοποιημένες λύσεις ψηφιακής προστασίας για «έξυπνα» οχήματα. Λύση την οποία, όπως είπε στο Fortune, χρησιμοποιεί ήδη η Porsche, η Daimler αλλά και η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ.
Από πλευράς της, η δεύτερη μεγαλύτερη ισραηλινή εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας στον κόσμο, η CyberArk, έχτισε στο δεκαώροφο «στρατηγείο» της στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, μια βάση έρευνας και ανάπτυξης στην οποία το Fortune είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί. Όπως μας είπε ο Udi Mokady, ιδρυτής, πρόεδρος και CEO της εισηγμένης εταιρείας στον Nasdaq, η επιμονή της διοίκησης να μείνει στη χώρα και να συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα της τη συντριπτική πλειοψηφία των ερευνητών της, αποτέλεσε ένα από τα σπουδαιότερα της συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ένα πράγμα αντιλαμβάνεται κανείς μετά από μια μεγάλη σειρά συζητήσεων και παρουσιάσεων τις οποίες το Fortune είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να καταγράψει από κοντά. Ότι ο όλο και περισσότερο δημιουργικός τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ αναζητά λύσεις σε ζητήματα ασφάλειας, γέννησε μια βιομηχανία η οποία έχει φέρει σήμερα τη χώρα πολύ κοντά στην κορυφή του κλάδου της ψηφιακής ασφάλειας, ενώ η δυνατότητα πρόσβασης σε επενδυτικά εργαλεία των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας, χαρίζει στις startups και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο διαδικασία του scale up, τη δυνατότητα να βρουν τον δρόμο για μια εξαιρετική επικερδή αναβάθμιση στον επιχειρηματικό τους κόσμο.
Η ψηφιακή βιομηχανία του Ισραήλ σε αριθμούς:
- Πάνω από 540 ψηφιακές επιχειρήσεις ως τα τέλη του 2019.
- Το 2019 οι εταιρείες του χώρου συγκέντρωσαν ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις ύψους 1,6 δισ. δολαρίων.
- Το 2019 δύο εταιρείες του Ισραήλ έγιναν «μονόκεροι».
- Μόνο τέσσερις τεράστιες χρηματοδοτήσεις εντός του 2019 έφεραν 595 εκατ. δολάρια.
- Οι εξαγωγές του Ισραήλ αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 6,5 δισ. δολάρια.
- Το 2019 εισπράχθηκαν συνολικά 1,9 δισ. δολάρια από πωλήσεις ψηφιακών επιχειρήσεων.
- Το 2011 στο Ισραήλ βρίσκονταν 25 πολυεθνικές ψηφιακές επιχειρήσεις. Σήμερα έχουν φτάσει τις 60.
- Τέσσερις ψηφιακές επιχειρήσεις του Ισραήλ ξεπερνούν σε αξία τα 8 δισ. δολάρια. Η μία εξ αυτών, αποτιμάται στα 2 δισ. δολάρια.
Διαβάστε ακόμη: Απoστολή στο Ισραήλ: Ένα τεχνολογικό διαμάντι στη μέση της ερήμου