Ο «πονοκέφαλος» Σόιμπλε
- 17/01/2017, 08:18
- SHARE
Ποιες οι αντιδράσεις της κυβέρνησης για τις νέες δηλώσεις του Σόιμπλε, αλλά και τα σενάρια για επαναφορά της απλής αναλογικής προς ψήφιση στη Βουλή.
Αντώνης Αντζολέτος
Νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Wall Street Journal που έσπευσε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε όταν άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα: «Αν το πρόγραμμα καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μια κατάσταση κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να δημιουργήσει κάτι νέο. Δεν θα το συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλά εγώ θα ήμουν εντελώς χαλαρός.
Η γερμανική ομοσπονδιακή βουλή θα πρέπει πρώτα να συζητήσει και να συμφωνήσει σχετικά με την έγκριση ή μη της διαπραγμάτευσης ενός νέου προγράμματος».
Αποτελεί η νέα δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προειδοποίηση για Grexit στην περίπτωση που το Ταμείο μείνει εκτός προγράμματος; Στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο τις δηλώσεις επισημαίνοντας πως ο κ. Σόιμπλε εξακολουθεί να αφήνει ένα «παράθυρο» το ΔΝΤ να μην είναι στο πρόγραμμα.
«Δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε το γεγονός ότι θα απευθυνθεί στη Γερμανική Βουλή για τροποποίησή του», τόνιζαν χαρακτηριστικά.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως ουσιαστικά απευθύνεται στο εσωτερικό του κοινό και πως όσα ανέφερε δεν είναι ούτε απάντηση, αλλά ούτε νέα πίεση προς την Ελλάδα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε πως αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να κάνει συστάσεις σε κάποιον, αυτός πρέπει να είναι το ΔΝΤ και όχι η ελληνική κυβέρνηση: «Εμείς δεν είπαμε να φύγει το ΔΝΤ, εμείς είπαμε να μην ζητά παράλογα πράγματα και να ξεκαθαρίσει την στάση του αν δηλαδή θα παραμείνει ή αν θα φύγει από το πρόγραμμα», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Κορυφαία μέλη του υπουργικού συμβουλίου εκτιμούν πως η αξιολόγηση θα κλείσει και μαζί και «η αβεβαιότητα που προκαλεί την εκλογολογία». Από τη στιγμή που τα συμφωνηθέντα έχουν τηρηθεί από την ελληνική πλευρά δεν πιστεύουν πως θα υπάρξει κάποιο «ατύχημα» παρά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που αποτελούν μια νέα «σπαζοκεφαλιά».
Ο εκλογικός νόμος
Στην κυβέρνηση δεν φαίνεται να υπάρχει σχεδιασμός επαναφοράς ψήφισης του εκλογικού νόμου με την παρέλευση της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου με βάση το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο διέψευσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ωστόσο η κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο της κεντροαριστεράς αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«Άλλοι το βάζουν το ζήτημα με αφορμή την κινητικότητα που υπάρχει σε άλλους χώρους. Για εμάς η διαδικασία του εκλογικού νόμου είναι αυτή που ψηφίστηκε, δεν υπάρχει κάτι άλλο και θα το αξιολογήσουμε αργότερα», τόνισε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 αφήνοντας ανοιχτό ένα «παράθυρο» σχετικά με μελλοντικές σκέψεις που ενδεχομένως να υπάρξουν για το συγκεκριμένο θέμα.
Υπενθυμίζεται πως η απλή αναλογική υπερψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούλιο από 179 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΚΚΕ – ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ – Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Νίκος Νικολόπουλος) και θα ισχύσει από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση από τη στιγμή που δεν επετεύχθη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Είναι σαφές πως ένα τέτοιο σενάριο επαναφοράς της πρότασης της απλής αναλογικής – για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα – προϋποθέτει τις ψήφους από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, αλλά και ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ή τουλάχιστον τους βουλευτές από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη που είχαν επιλέξει την αποχή στην προηγούμενη ψηφοφορία.
Πηγή: news247.gr