Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για πλαστά Ozempic – «Αποφύγετε άγνωστα websites και social media»

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για πλαστά Ozempic – «Αποφύγετε άγνωστα websites και social media»
The Novo Nordisk pharmaceutical logo is being displayed on a screen alongside pills and a medical vial with a syringe in this photo illustration, taken in Brussels, Belgium, on December 3, 2023. (Photo by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Προειδοποίηση για τρεις παραποιημένες παρτίδες του φαρμάκου, που χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε προειδοποίηση για τρεις παραποιημένες παρτίδες του φαρμάκου Ozempic, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 και της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αυτές οι πλαστές παρτίδες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία. Ο οργανισμός συμβουλεύει τους ανθρώπους να προμηθεύονται το φάρμακο μόνο από αξιόπιστες πηγές, όπως οι γιατροί, και να αποφεύγουν άγνωστους ιστότοπους και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το δραστικό συστατικό του Ozempic, η σεμαγλουτίδη, βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ενώ καταστέλλει την όρεξη και συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιτυχία του φαρμάκου έχει οδηγήσει σε ελλείψεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας αγοράς για πλαστά φάρμακα. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί τις αυξανόμενες αναφορές για παραποιημένες παρτίδες Ozempic παγκοσμίως από το 2022. Οι πλαστές παρτίδες έχουν κατασχεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Η Δρ. Γιουκίκο Νακατάνι, βοηθός γενική διευθύντρια του ΠΟΥ για τα βασικά φάρμακα και τα προϊόντα υγείας, δήλωσε: «Συμβουλεύουμε τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να είναι ενήμεροι για αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων». Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ορισμένα από τα πλαστά φάρμακα μπορεί να μην περιέχουν σεμαγλουτίδη ή να περιέχουν άλλες ουσίες, όπως ινσουλίνη, οδηγώντας σε απρόβλεπτες και επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου κατέσχεσε μια παρτίδα πλαστού Ozempic τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η οποία είχε εισαχθεί στη χώρα από νόμιμους προμηθευτές στην Αυστρία και τη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: