O Ρεγκλινγκ «κλείνει το μάτι» στην Αθήνα και τα βάζει με το Βερολίνο

O Ρεγκλινγκ «κλείνει το μάτι» στην Αθήνα και τα βάζει με το Βερολίνο

Έξοδο της χώρας στις αγορές έως το 2018 αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις, βλέπει ο Ρέγκλινγκ. «Απαράδεκτη η διαστρέβλωση των γεγονότων στη Γερμανία για την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, αρκεί να τηρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε σε ομιλία του στο Walter Eucken Institut στη Γερμανία ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η πρόοδος της χώρας έχει αναγνωριστεί από διεθνείς παρατηρητές όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, όμως πρέπει να γίνουν κι άλλα.

Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης πεπεισμένος πως το πρόγραμμα του ESM μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η ελληνική κυβέρνηση να εκδώσει ομόλογα του χρόνου το αργότερο, αν συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο επικεφαλής του ESM χαρακτήρισε «ειδική περίπτωση» την ελληνική διάσωση, σημειώνοντας πως «πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο σοβαρά τα προβλήματα και πουθενά αλλού δεν ήταν τόσο αδύναμη η ικανότητα της κυβέρνησης να ενεργήσει. Επιπλέον, η χώρα όδευε προς την λάθος κατεύθυνση υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Βαρουφάκη για μια περίοδο έξι μηνών το 2015. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους, ακόμα και τώρα στον έβδομο χρόνο διάσωσης, οι προσπάθειές μας για σταθερότητα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Με το τρέχον πρόγραμμα του ESM, έχουμε εκταμιεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το συνολικό πρόγραμμα έως 86 δισ. ευρώ. Από την αρχή του πρώτου προγράμματος το 2010, το σύνολο ανέρχεται σε 174 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ESM τρέχει μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όμως δεν περιμένω η χώρα να χρειαστεί το σύνολο των υπολοίπων κεφαλαίων ύψους περίπου 55 δισ. ευρώ στην περίοδο αυτή. Και αυτό σημαίνει πως πιθανότατα θα παραμείνουμε ξεκάθαρα κάτω από το μέγιστο των 86 δισ. ευρώ του προγράμματος».

Ο κ. Ρέγκλινγκ άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη διαστρέβλωση γεγονότων» σε ό, τι αφορά την Ελλάδα. «Ιδιαίτερα στη Γερμανία, ακούω ξανά και ξανά πως τίποτα δεν έχει συμβεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Είναι μια απαράδεκτη διαστρέβλωση των γεγονότων και μια προσβολή προς τον Ελληνικό λαό, που έπρεπε να δεχθεί περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις που θα ήταν αδιανόητες στη Γερμανία. Άρα, αφήστε με να τονίσω πως η Ελλάδα έχει κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Η πορεία του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Το 2019 το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ. Το 2016 η Ελλάδα πέτυχε πλεόνασμα του προϋπολογισμού 0,7%. Μόνο η Γερμανία και τρεις άλλες χώρες της ΕΕ είχαν πλεόνασμα που ήταν κάπως υψηλότερο. Μια τέτοια επιτυχία στην προσαρμογή θα ήταν αδύνατη χωρίς θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Η Γερμανία θα πρέπει να το εκτιμά αυτό».

«Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση –που τώρα απασχολεί ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό- στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στην αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα, ήταν μεταξύ των σημαντικότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων του EFSF και του ESM», συνέχισε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Ήταν ο λόγος για τον οποίον ο ΟΟΣΑ έδειξε την Ελλάδα ως πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων μεταξύ όλων των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στην έκθεσή του «Going for Growth». Η Παγκόσμια Τράπεζα, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το think tank Lisbon Council καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους».

Κατά τον κ. Ρέγκλινγκ, «το Ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς αρκεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε επίσης να εκδώσει και πάλι κρατικά ομόλογα του χρόνου το αργότερα, όμως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση δυο φορές στα μέσα του 2014. Οι εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας –με επιτόκιο δανεισμού 1% και ωριμάνσεις άνω των 30 ετών- θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να βγει από την τρέχουσα βαθιά κρίση της, χωρίς να δημιουργήσει κόστος για τους φορολογούμενους άλλων χωρών».

«Η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος είναι απαραίτητος όρος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος», επανέλαβε ο κ. Ρέγκλινγκ, συμπληρώνοντας ότι «χωρίς αυτό, οι χώρες δεν θα είναι πρόθυμες να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, αν αυτό συνεχίσει να είναι απαραίτητο τότε».

Ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε επίσης πως «ούτε ένα ευρώ από χρήματα φορολογουμένων στη Γερμανία ή στην Ευρώπη δεν πάει προς τα δάνεια διάσωσης για την Ελλάδα και τις άλλες τέσσερις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα διάσωσης», τονίζοντας πως «δεν υπάρχει ούτε μια γραμμή στον Γερμανικό ομοσπονδιακό προϋπολογισμό ή στον προϋπολογισμό οποιασδήποτε άλλης χώρας του ευρώ που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα κόστη των προγραμμάτων μας. Και δεν υπάρχουν μεταφορές και δεν υπάρχει bail-out».