Ο ρόλος της τεχνολογίας στην ενίσχυση των επιχειρήσεων ho.re.ca
- 19/02/2023, 12:10
- SHARE
Για τις τεχνολογικές τάσεις και την εμπειρία τους μέσα από τις συνεργασίες με επαγγελματίες του κλάδου ho.re.ca μίλησαν στο πλαίσιο της φετινής έκθεσης HORECA 2023 τρεις νέοι επαγγελματίες από τον χώρο της τεχνολογίας και του ελληνικού startup οικοσυστήματος.
Στη συζήτηση που συντόνισε ο Deputy Editor του Fortune Greece, Βασίλης Σαμούρκας, η Ράνια Λάμπρου, Co – founder & CEO της Simpler, ο Βασίλης Αποστολόπουλος, Co-founder & CEO της BibeCoffee και ο Αλέξανδρος Κούμπας, Founder & CEO της OrderIt, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για το πώς μπορούν οι νέες τεχνολογίες να λειτουργήσουν ευεργετικά για τις επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας και καφέ, ενώ έθεσαν και ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα αναφορικά με τον τρόπο όπου οι επιχειρήσεις τους προσφέρουν λύσεις χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία.
Οι τεχνολογικές λύσεις για όλη την επιχειρηματική αλυσίδα
Η Simpler προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση online αγορών καθιστώντας τες πιο απλές και γρήγορες, προσφέροντας στους καταναλωτές ένα ενιαίο «διαβατήριο αγορών». Μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει για την υπηρεσία «Remote Checkout», η εταιρεία κάνει για πρώτη φορά εφικτή την αγορά από οποιοδήποτε online ή offline κανάλι. Η Bibecoffee με έδρα την Αθήνα και το Λονδίνο, έχει αναπτύξει μια IoT λύση απομακρυσμένης διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο, συνδέοντας οποιαδήποτε επαγγελματική συσκευή καφέ ή μύλο άλεσης καφέ, στο cloud. Τέλος, η OrderIt έχει στόχο να ενώσει τους επαγγελματίες της εστίασης, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση παραγγελιοληψίας μεταξύ καταστημάτων εστίασης και προμηθευτών.
Η πανδημία μετατράπηκε σε επιταχυντή τεχνολογικής εξέλιξης
Ο Βασίλης Αποστολόπουλος διαπίστωσε ότι παλαιότερα οι επιχειρηματίες της Horeca ήταν λιγότερο ανοιχτοί στις καινοτομίες και τους τεχνολογικούς νεοτερισμούς, αλλά τώρα είναι πάρα πολύ. «Ο Covid πολλούς τους περιόρισε σαν ιδιοσυγκρασία και σαν σκέψη, σαν προσέγγιση του business τους. Πάρα πολλούς, όμως, τους έκανε να καταλάβουν ότι το να χρησιμοποιήσεις ουσιαστικά εργαλεία τα οποία θα σε βοηθήσουν να έχεις έλεγχο στην ενέργεια, την κατανάλωση, το τι παράγεις, μπορεί να σε βοηθήσει πάρα πολύ», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν νομίζω ότι υπήρχε στο παρελθόν», συμπλήρωσε. «Τα πρώτα χρόνια των δικών μας κινήσεων αυτό δεν το εντοπίζαμε εύκολα ούτε ιδιαίτερα. Τώρα βλέπουμε αυτή την όρεξη, πειραματίζονται, δοκιμάζουν, ξέρουν τι θέλουν, έχουν διαβάσει, γνωρίζουν για τις τάσεις».
Ο πελάτης αναζητά ακόμη πιο προσωποποιημένες υπηρεσίες
Η Ράνια Λάμπρου διαπίστωσε ότι το πρόβλημα με τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι πως συνεχίζουν να ακολουθούν πρακτικές one-size-fits-all, παρότι οι πελάτες και οι καταναλωτές το 2023 έχουν προχωρήσει πάρα πολύ τις προσδοκίες τους προς το hyper-personalization και την υπερ-εξατομίκευση. «Προφανώς υπάρχουν πολλές πλατφόρμες και εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε αρχικά ότι τα skills που χρειάζονται έχουν να κάνουν με την ανάλυση και τη συλλογή δεδομένων, έχουμε πλατφόρμες CRM, CEM, Customer Relations Management, Customer Experience Management, analytics και αυτοματισμούς μάρκετινγκ. Και κάνουν αυτό ακριβώς: συλλέγουν δεδομένα, πληροφορίες που έχουν να κάνουν με μια παρελθοντική περιήγηση ή αγορά ενός πελάτη και δημιουργούν εμπειρίες που είναι προσαρμοσμένες και εξατομικευμένες μεταξύ της επιχείρησης και του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Και αυτές θεωρώ ότι είναι οι επιχειρήσεις που διαφοροποιούνται και είναι και πιο ανταγωνιστικές».
Τα δεδομένα δίνουν ορθές απαντήσεις
Ο Αλέξανδρος Κουμπάς περιέγραψε τις τεχνολογικές τάσεις που έρχονται στον κλάδο ho.re.ca. «Υπάρχει το blockchain το οποίο σε βοηθάει στο traceability των προϊόντων, υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη η οποία σε βοηθάει να κάνεις προβλέψεις για τις ανάγκες του πελάτη, αλλά το πρόβλημα είναι ότι ο πυλώνας, που είναι τα δεδομένα, δεν μαζεύονται με οργανωμένο και σωστό τρόπο. Δηλαδή δεν υπάρχει ένα κεντρικό μέρος στο οποίο να μαζεύουν τα data του πελάτη, τα data του κόστους της επιχείρησης και τα data του logistics. Οπότε εκεί πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε focus. Πρέπει να γίνει η συλλογή δεδομένων και έπειτα η αναγνώριση και η χρήση. Το πιο σημαντικό για όσους δουλεύουν στη Horeca είναι να καταλάβουν την αξία των δεδομένων, να βοηθήσουν στη χρήση των συστημάτων που το μαζεύουν, έτσι ώστε να υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και να χρησιμοποιηθούν στα επόμενα βήματα».