Ο Sam Altman εξηγεί τι πάει λάθος με τη Silicon Valley

Ο Sam Altman εξηγεί τι πάει λάθος με τη Silicon Valley
epa10648121 OpenAI CEO Sam Altman meets with French President Emmanuel Macron (not pictured) at the Elysee Palace in Paris, France, 23 May 2023. President Macron meets Altman, ChatGP creator, to discuss Artificial intelligence issues. EPA/YOAN VALAT / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Και γιατί η OpenAI δεν διαθέτει οδικό χάρτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, είναι αναμφισβήτητα γνώστης της Silicon Valley. Εκτός από επικεφαλής της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τα AI chatbot ChatGPT και GPT-4, ήταν επίσης επικεφαλής του επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων Y Combinator.

Όμως, ενώ είναι σε μεγάλο βαθμό μέρος της Silicon Valley, δεν είναι ικανοποιημένος με αυτήν.

«Το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι θα φανεί αλαζονικό, και δεν το εννοώ έτσι», είπε κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου του podcast In Good Company. «Κάποτε γινόταν σπουδαία έρευνα στις εταιρείες της Silicon Valley… Αυτή δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό».

Ο οικοδεσπότης του podcast Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος του νορβηγικού κρατικού επενδυτικού ταμείου Norges Bank Investment, εξέφρασε την έκπληξή του για την άποψη αυτή.

Ο Altman απάντησε ότι υπάρχει επαρκής καινοτομία προϊόντων στη Silicon Valley, αλλά έθεσε το ρητορικό ερώτημα: «Πριν από την OpenAI, ποια ήταν η τελευταία πραγματικά μεγάλη επιστημονική ανακάλυψη που προήλθε από εταιρεία της Silicon Valley;».

Όσο για το γιατί η κουλτούρα πίσω από τέτοιες ανακαλύψεις είχε εξαφανιστεί, είπε: «Έχω περάσει πολύ χρόνο στοχαζόμενος πάνω σε αυτό το ερώτημα. Δεν το καταλαβαίνω πλήρως».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας λόγος είναι ότι οι εταιρείες τεχνολογίας σήμερα δεν δίνουν στις ερευνητικές τους ομάδες αρκετή ελευθερία. Αντίθετα, στην OpenAI, «θέτουμε ένα πολύ υψηλού επιπέδου όραμα για την εταιρεία και για το τι θέλουμε να πετύχουμε, και πέρα από αυτό οι ερευνητές έχουν τεράστια ελευθερία», είπε.

Οι ερευνητές είχαν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν διαφορετικές κατευθύνσεις, σημείωσε. Όταν αναδύθηκε η πιο υποσχόμενη, η OpenAI κατάφερε να πείσει «σχεδόν το σύνολο των ερευνητών να την υποστηρίξουν», οδηγώντας τελικά στην περσινή κυκλοφορία του ChatGPT, το οποίο συνέβαλε στην πυροδότηση της σημερινής έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα πρόβλημα στη Silicon Valley είναι ότι «έγινε τόσο εύκολο να φτιάξεις μια εταιρεία μεγάλης αξίας, και οι άνθρωποι έγιναν τόσο ανυπόμονοι όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα και τους ορίζοντες απόδοσης που πολλά κεφάλαια πήγαν σε αυτά τα πράγματα που μπορούσαν απλά να πολλαπλασιάσουν τα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα… Αυτό απορρόφησε πολύ ταλέντο».

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ξεκινούν ως εταιρείες προϊόντων και τελικά προσθέτουν «ένα ερευνητικό εργαστήριο που δεν λειτουργεί πολύ καλά». Η OpenAI, αντίθετα, ξεκίνησε ως ερευνητικό εργαστήριο.

Τον Μάρτιο, ο Altman δήλωσε ότι «αμφισβητεί σοβαρά» τις συμβουλές που έδινε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις για χρόνια στο Y Combinator, σημειώνοντας διάφορους τρόπους με τους οποίους η OpenAI «πήγε ενάντια σε όλες τις συμβουλές του YC».

Και σε ένα συνέδριο της Stripe ανέφερε τα εξής: «Μας πήρε τεσσεράμισι χρόνια για να λανσάρουμε ένα προϊόν. Θα γίνουμε η νεοφυής επιχείρηση με τη μεγαλύτερη ένταση κεφαλαίου στην ιστορία της Silicon Valley. Δημιουργήσαμε μια τεχνολογία χωρίς να έχουμε ιδέα ποιοι θα ήταν οι πελάτες μας ή για ποιο λόγο θα τη χρησιμοποιούσαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com