Ο Σαμ Άλτμαν, ο Έλον Μασκ και τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» για τα «μάτια» του ChatGPT

Ο Σαμ Άλτμαν, ο Έλον Μασκ και τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» για τα «μάτια» του ChatGPT
epa10692209 Tesla CEO and Twitter Chairman Elon Musk (L) and Italian Deputy Premier and Foreign Minister Antonio Tajani during their meeting at Chigi Palace in Rome, Italy, 15 June 2023. EPA/VINCENZO LIVIERI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI δεν έχει και πάρα πολύ καλά λόγια να πει για τον Μασκ. Και τα «αισθήματα» είναι αμοιβαία.

Του Steve Mollman

Αν και ο Έλον Μασκ ίδρυσε πρόσφατα μια startup εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί την OpenAI, πριν από λίγο καιρό ήταν συνιδρυτής της διάσημης πλέον εταιρείας – κατασκευάστριας των chatbots τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και GPT-4 – και τη βοήθησε σημαντικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, περιέγραψε τον πρώιμο ρόλο του Μασκ κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast In Good Company την περασμένη εβδομάδα.

«Ο Έλον ήταν σίγουρα ένας μαγνήτης ταλέντων και προσοχής, και επίσης είχε κάποιες πραγματικές υπερδυνάμεις που μας βοήθησαν πάρα πολύ εκείνες τις πρώτες μέρες, εκτός από όλα αυτά τα πράγματα», είπε ο Άλτμαν στον οικοδεσπότη Νικολάι Τάνγκεν.

Δεν έδωσε παραδείγματα αυτών των «υπερδυνάμεων», αλλά ο venture capitalist Μαρκ Αντρέεσεν περιέγραψε πρόσφατα τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που καθιστούν τον Μασκ «το κορυφαίο παράδειγμα» ενός επιχειρηματία που «δεν μπορεί να σταματήσει».

Φέτος, ο Μασκ εξέφρασε την αποστροφή του για την κατεύθυνση που ακολούθησε η OpenAI και τον Ιούλιο εγκαινίασε την xAI, η οποία, όπως είπε, «σίγουρα ανταγωνίζεται» την εταιρεία του Άλτμαν. Ο πιο υψηλός στόχος της xAI, σε τυπικό στυλ Μασκ, είναι να «κατανοήσει την πραγματική φύση του σύμπαντος». Για το σκοπό αυτό έχει φέρει κορυφαία ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης από την Google, την DeepMind, τη Microsoft και τη δική του Tesla.

Ο Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018. Είχε προσφερθεί να ηγηθεί του οργανισμού, αλλά απομακρύνθηκε από αυτόν αφότου απορρίφθηκε, σύμφωνα με το site Semafor.

Ένα από τα παράπονά του είναι ότι συνίδρυσε την OpenAI ως έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό το 2015, αλλά στη συνέχεια αυτή μεταπήδησε σε ένα μοντέλο «περιορισμένου κέρδους» το 2019 – την ίδια χρονιά που έλαβε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Microsoft, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλα δισεκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δυσαρέσκεια του Έλον Μασκ με την OpenAI έγινε ολοένα και πιο σαφής νωρίτερα φέτος, καθώς η αποτίμηση της εταιρείας εκτινάχθηκε στα ύψη μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, με το chatbot της τεχνητής νοημοσύνης να γίνεται ένα από τα πιο γρήγορα υιοθετημένα προϊόντα όλων των εποχών.

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter τον Φεβρουάριο: «Η OpenAI δημιουργήθηκε ως μια εταιρεία ανοικτού κώδικα (γι’ αυτό και την ονόμασα “Open” AI), μια μη κερδοσκοπική εταιρεία για να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google, αλλά τώρα έχει γίνει μια εταιρεία κλειστού κώδικα, με μέγιστο κέρδος, η οποία ουσιαστικά ελέγχεται από τη Microsoft».

Ο Άλτμαν, αν και παραδέχεται ότι η OpenAI έχει ακολουθήσει μια αντισυμβατική πορεία με πολλούς τρόπους, αμφισβητεί αυτόν τον χαρακτηρισμό της συνεργασίας με τη Microsoft, όπως και ο CEO της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Αλλά ο Μασκ, σε συνέντευξή του στο CNBC τον Μάιο, δήλωσε: «Ανησυχώ ότι η Microsoft μπορεί στην πραγματικότητα να έχει περισσότερο έλεγχο από ό,τι συνειδητοποιεί η ηγετική ομάδα της OpenAI».

Τον Μάρτιο παραπονέθηκε επίσης για το γεγονός ότι η αλλαγή της OpenAI από ένα μη κερδοσκοπικό μοντέλο έγινε, αφού ο ίδιος είχε δωρίσει εκατομμύρια σε αυτήν.

«Είμαι ακόμα μπερδεμένος ως προς το πώς ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, στο οποίο δώρισα περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια έγινε με κάποιο τρόπο ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα με κεφαλαιοποίηση 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων», έγραψε στο Twitter. «Αν αυτό είναι νόμιμο, γιατί δεν το κάνουν όλοι;» Αργότερα προέκυψαν αμφιβολίες σχετικά με το πραγματικό ποσό που έδωσε, αλλά είναι σαφές ότι όντως δώρισε εκατομμύρια δολάρια στον τότε μη κερδοσκοπικό οργανισμό.

Τα σχόλια του Άλτμαν για τον Μασκ ήταν ανάμεικτα. Τον Μάιο δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στο Λονδίνο ότι «το να μάθω από τον Έλον για το τι είναι δυνατό να κάνω ήταν ‘εξαιρετικά πολύτιμο’».

Αλλά παράλληλα δήλωσε στο podcast On With Kara Swisher τον Μάρτιο: «Εννοώ… είναι …ηλίθιος – έχει ένα στυλ που δεν είναι το στυλ που θα ήθελα να έχω εγώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com